Koning Eduard.
De Afrikaanders zullen koning Eduard niet licht vergeten.
Onder zijn regeering gingen de republieken ten onder en werd de vrede van Vereeniging gesloten. Hij teekende de handvest, waarbij eerst Transvaal, toen Transoranje zelfbestuur verkreeg. Hij zette ook zijn naam onder de grondwet van het vereenigde Zuid-Afrika.
Den oorlog hebben zij nooit hem geweten. Als prins van Wales heeft hij wel Rhodes de hand gereikt, toen deze zich moest verantwoorden voor den aanslag op Transvaal, maar het is nooit gebleken of die handdruk meer dan de persoon van Rhodes gold en de prins den aanslag zelf goedkeurde; en later niet, dat hij den oorlog had gewild.
Zij zijn hem ook niet dankbaar voor den vrede, die aan den wreeden oorlog een einde maakte, want zij wisten, dat de koning dien vrede vurig begeerde niet het minst om de wille van zijn eigen land. Zijn kroning wachtte er ook op.
Voor de toekenning van het zelfbestuur zijn zij ook niet hem erkentelijk, maar de liberale regeering van Engeland die het doorzette, en in de eerste plaats Campbell-Bannerman, den staatsman groot van hart, die zijn verontwaardiging over het onrecht, de republieken aangedaan, nooit had verheeld en niet had geschroomd de manier te brandmerken, waarop de Engelschen den oorlog voerden, en die zich haastte, zoodra hij er de macht toe had, het woord in te lossen dat Engeland bij den vrede van Vereeniging den Boeren had verpand. Het ze'fbestuur kwam de nieuwe wingewesten, krachtens 't vredesverdrag toe, maar dat de vervulling van de toezegging niet verschoven werd, daarvoor mochten de Boeren Campbell-Bannerman danken.
En weer was het de liberale regeering, nu onder Asquith, die haar medewerking verleende tot de Unie, in Zuid-Afrika beklonken.
Maar de Afrikaanders zullen koning Eduard niet