Het onderwijs in Transoranje.
In Transoranje is gebeurd, wat al lang noodig leek. Dr. Gunn, de directeur van onderwijs, is afgetreden. Hij kon het met de schoolwet, die gelijke rechten voor Engelsch en Hollandsch invoerde, niet vinden. Of liever: hij kon het niet vinden met gen. Hertzog, den minister van onderwijs, die niet tevreden bleek met de gelijke rechten van het Hollandsch op papier, maar ze in de school ook toegepast wilde hebben.
Het was eigenlijk ook een toestand, die niet duren kon: het beheer van het onderwijs in een land, waarvan de bevolking voor de overgroote meerderheid Hollandsch spreekt, toevertouwd aan een Engelschman.
En, heugelijk nieuws! de man, die in zijn plaats is aangesteld is prof. dr. W.J. Viljoen, van het Victoria College te Stellenbosch. Aan dien is het welvertrouwd, ervoor te waken, dat het Hollandsch op de Vrijstaatsche scholen de plaats krijgt die het toekomt. Een uitnemende keus voorwaar!
In Engeland, gelijk onder Engelschen in Zuid-Afrika, stelt men het voor, alsof gen. Hertzog een onwillig Vrijstaatsch volk zijn schoolstelsel opdringt. En nu hij dezer dagen heeft gezegd, dat het tweetalig stelsel in heel Zuid-Afrika zal worden doorgezet, is Engeland in last.
Maar de Afrikaanders van den Vrijstaat, het beste deel althans, staat aan zijn zijde. Op het congres van de Orangia Unie, onlangs gehouden, is een besluit aangenomen, waarin volledige instemming met de schoolwet is betuigd.