Zuid-Afrika
De toekomst van het Hollandsch.
Ik ben overtuigd, zoo heeft bij het afscheidnemen van Transvaal onlangs Lord Selborne, de aftredende hooge commissaris gezegd, dat over 500 jaar in Zuid-Afrika het Hollandsch nog naast het Engelsch zal worden gesproken.
Zoo denkt er niet een ongenoemd Engelsch historicus over, die eenigen tijd in Zuid-Afrika heeft doorgebracht, en dezer dagen aan een verslaggever van de Pall Mall Gazette zeide, dat het Hollandsch (het Nederlandsch) in Zuid-Afrika een vreemde taal is en heel geen toekomst heeft. De Taal (het Afrikaansch) zou het langer uithouden, maar op den duur voor het Engelsch wijken.
Het Nederlandsch, voegde hij er bij, verliest in Europa, ook reeds terrein. Verscheiden geleerde genootschappen in Nederland geven hun handelingen reeds in het Engelsch uit, ten einde het oor der geleerde wereld te bereiken. Er kan, besloot hij, geen betere getuigenis voor de groote verspreiding en het blijvende van het Engelsch zijn, en dat getuigenis komt, let wel, van de Nederlanders zelf.
Deze Brit verheugt zich wat gauw. Verliest het Nederlandsch terrein in Europa? Wij merken er niets van. In België is het tegendeel waar. Dat geleerde genootschappen hun werken in het Engelsch uitgeven is toch waarlijk geen bewijs. Zijn er wel, die het geheel in het Engelsch doen? Wij weten, dat onze geleerden menigmaal in het Engelsch schrijven, maar ook in het Fransch en Duitsch.
Daar is voor en tegen te zeggen, maar is het een bewijs van achteruitgang in taalgebied? Er zijn verscheiden Russische geleerden, die, om het oor der geleerde wereld te bereiken, hun werken in 't Fransch, 't Duitsch en misschien ook wel 't Engelsch schrijven. Verliest het Russisch daarom terrein? Immers neen.
Maar in Zuid-Afrika is het Nederlandsch, in welken vorm dan ook, voorloopig springlevend. Dat heeft Lord Gladstone, de gouverneur-generaal van de Unie van Zuid-Afrika begrepen. Hij heeft Hollandsch geleerd.
Aan het station te Londen, toen hij naar Southampton zou gaan om zich naar de Kaap in te schepen, vingen de verslaggevers een Hollandschen zin van hem op: Alles sal recht kom, zei hij president Brandt na.
Het is te hopen, dat Lord Gladstone in Zuid-Afrika ook kennis neemt van de verbetering, die president Reitz op Brandt's slappe spreuk heeft voorgeslagen: Alles moet recht kom.