Uit onze Takken.
Aalst. In de Lett. en Wetensch. Afd. hield 9 April de heer Jozef van de Maele een voordracht over Edmond Rostand en inzonderheid over Cyrano de Bergerac.
In het Hooger Volksonderwijs sprak de heer Nathalis Heyndrickx over Bismarck en de Duitsche Unie.
De reeks lessen van deze Afd. werd 18 April gesloten met een feestavond, waarop de heer Valery D'Hondt den dichter Lambrecht Lambrechts en zijn werken behandelde.
Door mejuffrouw P. van Herreweghe en den heer Rom. van Hauwe werden liederen gezongen, en door drie tooneelliefhebbers, de heeren Modest Beeckman, Emiel van Lierde en Florent van Molle eenige brokken dichtwerk van dezen verdienstelijken schrijver voorgedragen.
Antwerpen. De afdeeling ‘Hooger onderwijs voor het volk’ sloot haar werkzaamheden voor dit seizoen met een tweetal lessen van Dr. Pieters over de Tering. De afdeeling ‘Liederavonden voor het Volk’ zet, met steeds onverminderden bijval, haar wekelijksche werking voort. 29 April richtte de Tak, in samenwerking met de Hollandsche Club, een voordrachtavond in waarop de bekende Noord-Nederl. kunstenaar Albert Vogel met zijn machtig talent, Coriolanus van Shakespeare, in de vertaling van Dr. Edward Koster voordroeg, waarmede hij veel bijval inoogstte.
Charleroi. 17 April hield in de afdeeling ‘Volksuniversiteit’ de heer Karel Mariën de laatste voordracht van het winterseizoen. Hij sprak over ‘De middelen van vervoer door de eeuwen heen’, met lichtbeelden. Mevrouw Schmidt en de heeren Van Langenaken, Mariën en Schmidt beijverden zich de aanwezigen ‘Groeninghe’ aan te leeren, terwijl de vroeger aangeleerde liederen herhaald werden. Met een tombola van kunstprenten en romans werd de bijeenkomst gesloten.
Een woord van dank mag niet onthouden worden aan allen die hun medewerking verleend hebben, ook aan den heer Mariën, die de lantaren bestuurde. Met vreugde mag worden aangestipt dat gedurende heel het seizoen gemiddeld 90 personen de feestjes bijwoonden, terwijl in het vorig seizoen dit getal slechts 20 beliep.
Gent. Om de vergaderingen van den letterkundigen kring van het winter-seizoen 1909/10 te eindigen, vergastte de deklamatieklasse ons 4 April op een groot kunstfeest. Zij voerde ‘Koning Oedipus’, treurspel van Sophokles, op.
Alhoewel het voor liefhebbers zeer gewaagd kan genoemd worden zoo hooge klassieke kunst aan te vatten, toch mag de opvoering als zeer verdienstelijk beschouwd worden. Die jonge elementen beloven veel en dienen aangemoedigd te worden.
Mechelen. In de afdeeling ‘Hooger Onderwijs’ werden drie reeksen voordrachten ingericht, alle met lichtbeelden opgeluisterd. Dr. Miele, geneesheer te Gent, gaf 5 lessen over kinderverzorging (200-300 toehoorders). De heer Alois van Looy, ingenieur te Brussel, gaf 4 lessen over lichtbeelden en vliegmachinen (100 toehoorders). De heer Rombout, agregaatleeraar te Antwerpen, sprak in 5 lessen over Sterrenkunde (100 toehoorders).
Wat de liederavonden aangaat, 24 bijeenkomsten werden gehouden, telkenmale werd een nieuw lied aangeleerd. Het publiek mag op een gemiddeld getal van 100 toehoorders geschat worden, die wekelijks de liederen kwamen aanleeren onder de kundige leiding van den onvermoeibaren toonkundige Jef van Beers.
De volgende voordrachten werden gehouden:
1. | Dr. V. Fris, over ‘Het mystieke Lam der gebroeders Van Eyck’; |
2. | De heer Brants, over ‘De(n) volksgeest in de Middeleeuwen’; |
3. | De heer De Keyser, over het drama ‘De Eer’, dat door de Mechelsche tooneelmaatschappij ‘De Moedertaal’ is opgevoerd geworden. |
Tijdens den zomer zal de propaganda voor de beiaardconcerten weer worden aangevat. De Tak, waarvan het ledenaantal thans 110 bedraagt, zal ook flink deelnemen aan de betooging van den 11en Juli.
Sint-Nikolaas. Tijdens de maand Maart hadden twee voordrachten plaats: door Mr. J. Eggen, die in de dichtgevulde groote zaal van het Stadhuis over Kongo sprak, met lichtbeelden; de andere door den heer Arth. Meulemans, leeraar bij het Lemmensgesticht te Mechelen, die sprak ‘Over impressionisme en nationalisme in de muziek’. Deze voordracht ging vergezeld van een muziekuitvoering, waaraan meewerkten mejuffrouw P. Reycher en de heeren Dr. Onghena en E. van Bergen.
10 April trad in de stadsfeestzaal de gevierde redenaar Pol de Mont op, met een voordracht ‘Uit de geschiedenis van eigen volk’. Het geestdriftig publiek bracht hem een lange ovatie. Hierbij werd ook de ‘Symphonische vereeniging’, bestuurder de heer E. van Bergen, evenals de heer Joris, klarinettist, zeer toegejuicht.