De heer Middelberg in Zuid-Afrika.
Den heer G.A.A. Middelberg is den 8 Febr. l.l. te Pretoria een eeremaaltijd aangeboden, waarbij Minister H.O. Hull hem huldigde voor de belangrijke diensten, die hij in het verleden aan Transvaal en Zuid-Afrika bewezen had.
De spreker roemde het spoorwegbeleid van den heer Middelberg en schetste de moeilijkheden die deze had overwonnen.
Sir Thomas Price, vroeger van de Kaapsche Spoorwegen, bracht een eeregroet aan den vroegeren tegenstander en huldigde zijn eerlijkheid.
Maar de belangrijkste rede was wel die van Dr. Engelenburg, de hoofdredacteur van de Volkstem. Hij begon met de opmerking, dat men, na de sprekers van hedenavond te hebben gehoord, wel tot de gevolgtrekking moest komen, dat de deugden van den heer Middelberg en de Z.A.S.M. onuitputtelijk waren. Toch wilde hij er nog enkele bijvoegen.
Aan de Z.A.S.M. dankte de Transvaal de aanvankelijke invoering van het metrieke stelsel, dat zich allengs burgerrecht begon verwerven, totdat het onder het opvolgend Engelsch Bestuur weer werd verdreven. Verder wees hij op de pogingen van de Z.A.S.M. om gebouwen op te richten, die bouwkunkundige waarde hadden en die nog bestaan als monumenten van het verleden. Onvergetelijk zal blijven wat het personeel van de Z.A.S.M. heeft gedaan in de dagen van druk en strijd, toen het manmoedig trouw stond aan de zijde van het volk en het land, waar dat personeel zijn bestaan had gevonden. Daarvoor bracht hij het eerbiedig hulde onder toejuiching der aanwezigen. Gedachtig aan de dagen van weleer, was spreker er zeker van, dat Zuid-Afrika ook inkomelingen uit Holland zou verwelkomen, en gaarne zou hij zien dat Nederlandsch kapitaal mee bijdroeg tot ontwikkeling van Zuid-Afrika. Hij was er van overtuigd dat allen wenschten, dat de nauwe betrekkingen, die van ouds bestaan tusschen Zuid-Afrika en Nederland zich zouden bestendigen en hoopte dat de heer Middelberg, terug in Holland, de tolk zou zijn dier gevoelens.
In zijn geestig antwoord schetste de heer Middelberg de taak van de Nederlanders in Zuid-Afrika, die hij gelijk achtte aan die der voortrekkers in Noord-Amerika en der Franschen in Canada.