Uit onze Takken.
Aalst. Alhoewel op minder grootsche en luidruchtige wijze dan door het bestuur gewenscht werd, is de herdenking van den Gulden-Sporenslag door dezen Tak toch waardig gevierd geworden. Op 11 Juli zelf hingen er aan het lokaal opschriften, de Aalstersche bevolking aanzettende, de roemrijke overwinning van 1302 te herdenken, en krachtig mee te werken tot het verkrijgen, der op Vlaamsch gebied noodzakelijkste hervormingen.
Donderdag 15 Juli, werd een feestvergadering gehouden, waarop de toespraak gehouden werd door den heer Jef Joos, uit Hamme, die, in gloedvolle woorden, den strijd der Vlamingen in 't verleden schetste, en deed inzien welke baan we moeten opgaan.
Verder maakten zich voor dit feest verdienstelijk, door muziekspel: mej. L. en de heer R. Pletinckx; door deklamatie: de heer N. Heyndrickx; door zang: het Dameskoor, waaronder vooral: mej. Emma Eemans, P. van Herreweghe en M. Thybaert, en ook de heeren E. van Lierde en J. van de Maele. Tot slot werden door al de aanwezigen eenige gelegenheidsliederen gezongen.
Antwerpen. Er zouden kolommen te vullen zijn met een verslag van de viering van het Guldensporenfeest, waarvan ook dit jaar de Antwerpsche Tak de leiding op zich had genomen. De Afdeeling Liederavonden voor het Volk heeft er wakker toe bijgedragen om de verschillende feestelijkheden naar wensch te doen slagen. Deze namen reeds een aanvang op Zaterdagavond 10 Juli, ter gelegenheid van het wekelijksch militair concert op de Groenplaats, dat voor deze gelegenheid uitsluitend aan Vlaamsche muziek gewijd was. Ook het nieuwe Gulden-Sporenslaglied Groeninghe van J. van Hoof, door den Antw. Tak bekroond, stond op het programma en werd door de zangers en zangeressen van de Liederavonden medegezongen. De burgemeester van Antwerpen vereerde het concert met zijn tegenwoordigheid. Na afloop kwam een talrijk publiek in het lokaal van het Verbond bijeen, waar liederen werden gezongen en door verschillende sprekers het woord werd gevoerd. Zondags had de gebruikelijke optocht plaats en een talrijk bezochte volksvergadering in de Beurs, waar de heeren Augusteyns en Marck spraken en 's avonds een concert-voordracht in de Vlaamsche Opera, waar Pol de Mont de redevoering hield. 's Maandags een nieuwe uitvoering van liederen op de Groote Markt met beiaardconcert op den toren. Het merkwaardige feit van dien dag was dat, geheel onvoorbereid, een tweede volksvergadering in de Beurs werd gehouden, waar verscheidene duizenden personen naar het krachtige woord van Pol de Mont kwamen luisteren.
Dat alles heeft een ongewonen indruk te weeg gebracht niet alleen op de Vlaamschgezinden zelf, maar ook op hun tegenstrevers, die toen voor goed gemerkt hebben dat het Vlaamsche leger wat meer is dan een kleine groep officieren zonder soldaten. Velen hebben meegewerkt om dien prachtigen uitslag te verkrijgen, maar in het bijzonder moet hulde worden gebracht aan de heeren Ed. Schiltz, ondervoorzitter van den Tak en Julius Schrey, leider van de Liederavonden.
Zooals ieder jaar verleende deze Afdeeling op 21 Juli haar medewerking aan den prijskamp voor liederen door de Stad ingericht en, men zou waarlijk zeggen dat ze onvermoeibaar is, op 25 Juli weer nam ze deel aan het jaarlijksch festival. Nogmaals in het openbaar, op de uitgestrekte Groenplaats, ten aanhoore van een ontelbaar publiek zong ze een tiental liederen van haar repertorium, waarvan sommige door de omstanders mee werden aangeheven. De heer Tokkie zong solo.
Den 15 Augustus werd de Tak nogmaals door het stedelijk bestuur belast met het inrichten van het jaarlijksch zangerfeest ter gelegenheid van de Antwerpsche kermis en den 23 Augustus werd in een ander gedeelte van de stad een nieuwe openbare liederavond gehouden.