de '80 en deed de schrijvers kennen die ze in het leven hadden geroepen.
19 Juni sprak mejuffrouw Julia van Driessche over Justus van Maurik en las een novelle van hem voor.
Op diezelfde zitting werd door den Sekretaris van den Tak, den heer Arthur Buys gehandeld over de Vervlaamsching van het vrij middelbaar onderwijs. Er werd besloten bij de Volksvertegenwoordigers van het arrondissement aan te dringen, voor het wetsvoorstel Franck-Segers te stemmen. De Tak zal ook een openbare meeting beleggen, waarop over deze zoo belangrijke kwestie zal gehandeld worden.
Antwerpen. Zoodra was het bekend geworden dat de parlementaire commissie het voornaamste artikel van het wetsvoorstel Coremans verworpen had, of de Tak belegde een algemeene vergadering, waarop alle belangstellenden waren uitgenoodigd, om te beramen hoe in de gegeven omstandigheden moest worden gehandeld. Krachtdadige redevoeringen werden door sprekers, tot verschillende politieke partijen behoorend, uitgesproken en ten slotte werd een motie van verzet tegen de uitgebrachte stemming aangenomen. Er werd tevens besloten een flinke beweging op touw te zetten, ten einde de Kamer te bewegen de commissie niet op den ingeslagen weg te volgen. De indruk door deze vergadering te weeg gebracht schijnt groot te zijn geweest, te oordeelen naar de aandacht die de pers er aan gewijd heeft.
De Afdeeling ‘Liederavonden voor het volk’ zette geregeld hare werkzaamheden voort.
Te vermelden valt nog in het bijzonder de prijskamp voor het op muziek zetten van een Guldensporenlied door dezen Tak uitgeschreven. De uitslag heeft de verwachtingen overtroffen en de prijs van honderd frank werd toegekend aan de waarlijk prachtige muziek door den heer J. van Hoof, op het gedicht ‘Groeninghe’ van Guido Gezelle geschreven.
Oostende. Vooraleer de verslagen der werkzaamheden van den verloopen winter te sluiten, moeten we nog de zaakrijke voordracht vermelden van den heer Poitier over handel en nijverheid en het belangwekkend praatje van ingenieur Van Landszweert over zijn verblijf in Katanga. Een paar gezellige muziekavonden werden ingericht, waarop Dr. R. Verdeyen, Mevr. en Mr. Verschelde blijken gaven van hun muzikaal talent.
In de ‘hoogeschooluitbreiding’ gaf Dr. Lefèvre drie lessen over Congo, de laatste met lichtbeelden; mej. Van Bemmelen hield er een voordracht, insgelijks met lichtbeelden over een reis in Algerië en de Sahara. Dr. Verdeyen sloot de reeks met een voordracht over de traditie in de Belgische letterkunde, waarin de drogredenen van de voorstanders van de ‘âme belge’ op degelijke wijze werden weerlegd.
Een brief van Tak Brussel moet tot 't Aug.-nr. blijven liggen.