Juliana-feesten.
Er is in binnen- en buitenland door Nederlanders en stamverwanten met groote geestdrift feest gevierd ter eere van de geboorte van Prinses Juliana.
Neerlandia had een belofte te vervullen tegenover het Bataksch Instituut, aan 't welk het zijn Juninummer geheel had toegezegd, zoodat het eerst thans eenige ruimte kan afstaan voor de vermelding van enkele feiten, waaruit blijkt dat ook Groepen en Afdeelingen van het A.N.V., alsmede verschillende Ned. vereenigingen in het buitenland niet achterwege zijn gebleven waar het gold uiting te geven aan de vreugde over het feit, dat ‘d'oranjestam bloeit voort.’
Uit de grootere en kleinere verslagen, die bij de Redactie inkwamen, kan noodgedwongen slechts een greep worden gedaan.
Zoo schrijft o.a. de secretaris van Groep Suriname:
‘De feestelijkheden ter eere van de geboorte van de Prinses werden in Paramaribo met groote opgewektheid gevierd. Het vallen der schoten op 30 April bracht een ongekende geestdrift teweeg. De feesten vingen aan op 10 Mei en duurden tot en met 15 Mei. Het A.N.V. opende de rij met eene plechtige samenkomst in het versierde kerkgebouw van de Ned. Herv. Gemeente. Bij aankomst werd Z.Exc. de Gouverneur door bazuingeschal verwelkomd. Ds. Buiskool hield de feestrede, welke werd afgewisseld door zang van mevr. Engeltjes - Jonckheer en orgelspel van den heer Ritfeld. Ten slot zongen alle aanwezigen het “Wilhelmus”.
Een fraai uitgevoerd programma, vermeldende de wapenspreuken van verschillende Oranjevorsten, was voor deze gelegenheid vervaardigd.
Den volgenden avond gaf de Gouverneur een druk bezocht galabal en toen volgden de feesten, als bloemencorso, aubade van 6000 kinderen, tuinfeest in de buitensocieteit, kermis op het plein, enz. enz.
Suriname heeft liefde getoond voor het vorstenhuis, een liefde die door de geboorte van een oranjetelg nog zal groeien.’
Op Curaçao is onmiddellijk na ontvangst der blijde tijding nog den eigen dag (30 April) feest gevierd.
De eerste officieele plechtigheid had plaals in den namiddag. Op het plein binnen het fort Amsterdam werd toen een Oranjeboom geplant. De Kapitein-Commandant Von Hombracht hield een toespraak, ook de Gouverneur voerde het woord.
Daarna trok een koddige optocht uit, door de militairen gevormd.
Vele huizen waren versierd en 's avonds was er allerwege verlichting, vooral de gekleurde electrische gloeilampjes maakten een schitterenden indruk. Hr. Ms. ‘Utrecht’ aan het eind der haven leek een tooverschip.
Concert, vuurwerk en fakkeloptocht besloten den eersten feestdag.
Den volgenden morgen o.a. parade en zanguitvoering door een kinderkoor, daarna concerten, volksspelen en een groote optocht, waaraan de Curaçaosche Jongelieden-Afdeeling van het A.N.V. deelnam met haar vaandel.
Verscheiden wagens waren prachtig versierd. 's Avonds weer verlichting, fakkeloptocht en vuurwerk en tot slot taptoe en bal ten huize van den Gouverneur.
De Groep Ned. Antillen heeft de geboorte van den oranjetelg later nog gevierd door de uitdeeling onder al hare leden van een plaat, bevattend de eerste door Hare Majesteit zelf genomen bekende portretten.
Batavia.
Afd. Batavia gaf een feestavond. Deze bijeenkomst mag in alle opzichten een succes worden genoemd. Een uitgezocht publiek was in grooten getale naar den schouwburg getogen, de zaal was geheel gevuld.
Een dameskoor bracht eenige liederen a capella ten gehoore. Het oude Wilhelmus, staande aangehoord, en het als solo voorgedragen feestlied maakten grooten indruk. Aan mevr. Z. mag een woord van bijzondere hulde hier niet onthouden worden.
Verder speelden de heer en mejuffr. Van O. op twee piano's eene compositie van genoemden heer (eerste uitvoering). Batavia kan er zeker van zijn, dat het een zeer bekwaam componist onder zijne inwoners telt.
De leerlingen der Dokter Djawa School luisterden den avond op door de opvoering van een Javaanschen dans, in strengen stijl. Waar men zelden in de gelegenheid is dergelijke dansen door beschaafde Javanen te zien uitvoeren, moet hunne medewerking dubbel op prijs worden gesteld.
Eindelijk werden eenige levende beelden vertoond, welke zeer in den smaak van het publiek vielen, terwijl de avond gesloten werd door het a capella koor, dat het lied van het A.N.V. ten gehoore bracht.
De pauzen werden door de muziek van een der bataljons Infanterie aangevuld.
Een woord van dank aan allen, die er toe medewerkten den avond op zoo ongedachte wijze te doen slagen, meer in het bijzonder aan hen, die zich in de commissie van voorbereiding daarvoor groote moeite gaven.
Van de Zelfstandige Afdeelingen in het buitenland lieten o.m. Berlijn en Bremen zich niet onbetuigd.
De heer P.J. van Wielink schreef 17 Mei uit Berlijn over de feesten van het Holl. Gezelschap o.m.:
‘Ruim 170 genoodigden waren verschenen, in de met oranje en bloemen versierde zaal, o.a. Jhr. Mr. Van Vredenburch, Gezantschapsraad en mevrouw, de Ned. Vice-Consul Jean George, Prof. dr. Du Bois, mevr. Willekens, Mac. Donald. Hr. Ms. Gezant Baron Gevers was buitenslands en daardoor verhinderd.
Nadat alle aanwezigen het “Wien Neêrlandsch Bloed” gezongen hadden, herdacht Jhr. Van Vredenburch in warme woorden de blijde gebeurtenis.
Daarna nam de voorzitter het woord en dankte alle gasten, dat zij mee wilden feest vieren. Hij hoopte, dat de heuglijke gebeurtenis ook de Nederlanders te Berlijn mocht vereenigen. Zijn stille wensch, reeds jaren gekoesterd, dat de Ned. Kolonie in Berlijn een eigen te huis mocht hebben, zou dan niet meer zoo geheel onmogelijk blijken.
Van het programma vermelden we nog: “Wilhelmus van Nassouwen”, door allen gezongen; solo voor tenor door den heer Reek; “De drie Hollandsche Maagden”, voorgedragen door 3 dames; solo voor piano door den heer Dario Saavedra uit Suriname, wiens heerlijk spel met daverende toejuiching beloond werd; solo voor tenor door den heer W. Beeker.
Alvorens het volgend nummer: “Lied van het A.N.V.” gezongen werd, herdacht Prof. dr. Du Bois het A.N.V. en de schoone taak, die het op zich genomen heeft, een grooter Nederland te vormen.
Het behoeft geen betoog, dat het Bondslied daarna met grooter geestdrift gezongen werd. Een fluitsolo van den heer Rozendaal volgde, begeleid door mevr. Willekens - Mac. Donald. En tot slot zongen alle feestgenooten: Wij willen Holland houen, van A. Spoel.
Daarna volgde de koffietafel, waarbij eenige op dit feest toepasselijke liederen gezongen werden, vervaardigd door den heer C.H.F. van Heusden en reikten jonge dames Hollandsche beschuiten met muisjes rond.
Verder dient vermeld, dat Jhr. en mevr. Van Vredenburch alle heeren van het Gezantschap, zoomede den voorzitter en den secretaris van de Ver. Nederland en Oranje en de Berlijnsche Afd. van het A.N.V. met hunne dames aan een feestdisch ten hunnen huize uitnoodigden, een opmerkzaamheid, die niet alleen