Ned. Antillen
Bestuursvergadering gehouden 19 Febr. 1909, ten huize van het bestuurslid, den heer R.J.C. Wahlen.
Afwezig met kennisgeving de heer Moses S.L. Maduro.
De heer Dr. H. Ferguson, voorzitter eener alhier gevormde commissie, om door de Ned. Vereeniging ‘Oost en West’ in Nederland voor de noodlijdenden op Curaçao ingezamelde gelden te verdeelen, woont op uitnoodiging van het bestuur der Groep deze vergadering bij.
De penningmeester deelt mede, dat ontvangen is ter verdeeling onder de noodlijdenden: van de Afd. Chicago, A.N.V. een wissel groot Dollars 26.65; van den HoogEdelGestr. heer Van Asbeck door tusschenkomst van den Kapt. ter Zee, Kommandant van Hr. M's. ‘Utrecht’, den heer Olivier, f 365. -; van de firma B. van der Tak & Co. de vroeger toegezegde f 175. - en van den Adm. van het Verbond door tusschenkomst van de Dordtsche Bank f 3960.40, zoodat thans een bedrag van ongeveer f 4500. - ter verdeeling in kas aanwezig is. (Zie verder de verantwoording van den Administrateur van het Hoofdbestuur in dit nummer. Red.).
De secretaris deelt mede, dat hij uit ontvangen particuliere brieven kan ontwaren, dat eene samenwerking van het bestuur der Groep met de leden der alhier gevormde commissie ter verdeeling van door Oost en West ingezamelde gelden, niet ongaarne gezien wordt door 't Hoofdbestuur A.N.V. en de Vereeniging ‘Oost en West’.
Het Groepsbestuur A.N.V. neemt gaarne de hulp aan der commissie voornoemd om de ingekomen gelden te helpen verdeelen en stelt zelfs hoogen prijs op de medewerking der heeren, die deel uitmaken dier commissie.
Het bestuur geeft den heer Ferguson kennis van de reeds gedane uitdeelingen en besluit het bedrag, waarover thans beschikt kan worden, te bestemmen als volgt:
Elk der zes leden van de commissie van ‘Oost en West’ en elk lid van het Groepsbestuur krijgt f 200. - ter verdeeling;
Aan de loges ‘De Vergenoeging’, ‘Igualdad’ en ‘Perseverancia’, die hare diensten hebben aangeboden, om de gelden, die het Groepsbestuur haar ter verdeeling zou willen uitreiken, aan haar bekende werkelijk behoeftigen te doen toekomen, zullen door het bestuur respectievelijk f 200. -, f 200. - en f 100. - gegeven worden.
Naar de eilanden Bonaire en Aruba zullen worden overgemaakt f 1000. -, verdeeld als volgt: Bonaire f 600. - en Aruba f 400. -. De heer Ferguson verklaart het volkomen eens te zijn met de verdeeling der gelden, bedankt het bestuur en verlaat de vergadering.
Het bestuur acht het zich, nu door het optreden onzer Regeering de redenen niet meer bestaan, die de aanleidende oorzaak zijn geweest, dat de Groep den oproep om steun deed, ten plicht een woord van warmen dank te richten tot allen, die hunne belangstelling in de Kolonie hebben betoond door hunne medewerking te verleenen, om het lijden hunner broeders in de West te verzachten; onze waardige vertegenwoordigers bij het Hoofdbestuur voor de krachten ontwikkeld bij het verdedigen onzer zaak; het Hoofdbestuur voor zijne bereidwilligheid in het geven van den gevraagden steun om tot het doel te geraken; de Vereeniging ‘Oost en West’, die feitelijk in Nederland het eerst het plan had opgevat tot hulpverschaffing, voor haar navolgenswaardig voorbeeld eener eendrachtige samenwerking; den HoogEdelGestr. heer Van Asbeck, die de oorzaak van Curaçao's lijden van nabij heeft kunnen nagaan en een deel daarvan heeft kunnen aanschouwen, voor zijne spoedige daadwerkelijke hulp; de Afd. Chicago, A.N.V., voor het door haar gegeven bewijs van deelneming in ons ongeluk; de Pers, die bereidwillig kosteloos onzen oproep heeft opgenomen en ons verder heeft bijgestaan in ons streven, voor haren krachtigen steun; allen, die deel hebben uitgemaakt van comité's, voor hunne zeer gewaardeerde diensten. Naast hen allen staan de milde gevers en aan de spits van dezen de Koninklijke familie met hare vorstelijke bijdragen. Ontvangt allen den dank van de hen zegenende Curaçaosche bevolking.
De secretaris doet mededeeling van de volgende ingekomen brieven:
Van Mgr. J.J. van Baars, ontvangst erkennende van het voor de Katholieke armen op een der vorige vergadering bestemd bedrag, groot f 2100. -, dat vooral onder fatsoenlijke, thuiszittende armen en zieken is uitgedeeld en wel als volgt: aan de armen in de stad f 1200. - aan die op Sta. Rosa, Sta. Maria en Barber, voor elke Parochie, f 200. -, aan die op Montagne, Sint Willebrordus en Westpunt, voor elke Parochie f 100. -. Mgr. Van Baars betuigt zijn warmen, oprechten dank aan het Groepsbestuur en verklaart in zijnen brief, dat de nood dringend was, maar door de milde giften van menschlievende vrienden veel gelenigd is;
van W. van den Brink, secretaris van den Kerkeraad der Ver. Prot. Gemeenten, ontvangst erkennende van een bedrag, groot f 1000. - met verzoek de oprechte erkentelijkheid aan allen, die tot de hier zoo welkome inzameling hebben bijgedragen, te willen overbrengen;
van de Kerkeraden van de Ned. Herv. Israëlietische Gemeente en van de Ned. Port. Israëlietische Gemeente ‘Mikve Israël’ den dank der gemeenten uitsprekende voor de toegezonden bedragen, groot f 200. - en f 800. -;
van de Damesvereeniging ‘Eendracht maakt Macht’ bedankende voor haar aandeel in het aan de Protestantsche armen toegekend bedrag, met verzoek dien dank aan het Hoofdbestuur te willen overbrengen.
De secretaris leest voor eene briefwisseling met den heer B.J.T. Henriquez, Aruba, die zijn zoon Neptali naar Nederland tegen het eind der maand zal sturen en de tusschenkomst van het bestuur verzoekt, om eene goedkoope overtocht te krijgen. De heer H.P. de Vries, vertegenwoordiger der K.W.-I. Maildienst ter vergadering zijnde, biedt aan den jongeling als eerste klasse reiziger te vervoeren naar Nederland voor f 200. -. Het bestuur bedankt den heer De Vries voor de toegestane verlaging van overtochtsgelden en besluit den jongeling eene tegemoetkoming toe te kennen van f 150. - per jaar, aanvangende 1 Januari 1909.
De secretaris doet verder mededeeling van de volgende ingekomen stukken:
Verslagen over het 4e kwartaal 1908 der studie van de jongelingen L. Conner, C. Sintiago, F. Krijt en H. Krijt worden aan de vergadering overgelegd, alsmede eene beschikking van den HoogEdelGestr. heer Gouverneur der Kolonie, waarbij betaalbaar wordt gesteld de op de koloniale begrooting voor 1909 aan de Groep toegekende tegemoetkoming, groot f 500. -;
een brief van den heer W. Versluijs, tijdelijk landbouwkundige op Curaçao, mededeelende dat de feiten en gegevens in het hem gezonden geschrift ‘De toekomst in en de opleiding voor den Nederlandschen en Indischen Landbouw en het Boschwezen’ juist zijn en dat hij daarom aanraadt het boekje door tusschenkomst van het hoofd der Hendrikschool te laten