Beknopt verslag der Alg. Vergadering van Groep België op 4 April te Brussel.
De talrijke vergadering wordt geleid door den voorzitter, den heer Pol de Mont.
Het jaarverslag van den secretaris-penningmeester wordt goedgekeurd.
De commissie tot nazicht der rekeningen heeft de boekhouding in orde bevonden. Tot leden van deze commissie voor 1909 worden gekozen: mejuffrouwen Billiet en De Guchtenaere en de heer Joh. Lefèvre. Tot leden in het bestuur van Groep België worden door de Takken gekozen: Antwerpen: de heeren A. van der Cruyssen, Omer Wattez, J. Cox en Fr. Oyen; Aalst: mej. Van Driessche; Brugge: de heer L. Plessers; Brussel: de heer De Raet; Gent: mej. De Guchtenaere en de heer H. Meert; Lier: de heer Verschoren; Mechelen: de heer Borms; Oostende: de heer Van Oye.
Het Vlaamsch Handelsverbond stelt voor, dat het Alg. Ned. Verbond twee leden benoeme in het bestuur van die vereeniging en twee bestuursleden van het Handelsverbond zal opnemen in het bestuur van Groep België. Aangenomen.
De begrooting wordt na enkele ophelderingen goedgekeurd.
Herinrichting van het Leger. De memorie van toelichting door den Antwerpschen Tak gezonden wordt gelezen. De secretaris deelt de bemoeiingen van het Dagelijksch Bestuur in dezen mee, ook een rondgezonden vragenlijst van den Kathol. Oud-Hoogstudentenbond van Oost-Vlaanderen. Besloten wordt, dat het vraagstuk op de dagorde der Takvergaderingen zal worden gebracht. Het Groepsbestuur zal, na overleg met de Takken een commissie benoemen, die het vraagstuk zal bestudeeren. Tot verstandhouding met den Oud-Hoogstudentenbond wordt besloten.
Telefoongids. De zaak is opgelost; de telefoongids zal in de toekomst tweetalig zijn.
Volkstelling. Voorstel Delpire: De gemeenten zullen in Vlaamsche en Waalsche verdeeld worden volgens de moedertaal, niet volgens het getal der talen-sprekenden. Een afvaardiging uit Brussel zal bij den voorzitter der commissie van de Volkstelling gehoor aanvragen. Het Dagelijksch Bestuur zal eveneens een afvaardiging benoemen.
Consulwezen. Aangenomen wordt een voorstel, dat het A.N.V. zich tot den Minister zal wenden met het verzoek, dat maatregelen zullen genomen worden, opdat de studie van het Nederlandsch als verplichtend vak zal gebracht worden op het programma der scholen, welker diploma's leiden tot een consuls-betrekking.
Wetsvoorstel Coremans. Besloten wordt, dat het Verbond zal optreden om te steunen, wanneer het voorstel Franck voor de Kamer zal komen. Het voorstel van Tak Antwerpen: ‘tegen den tijd, dat het voorstel voor de Kamer moet komen, worde te Brussel een grootsche betooging ingericht’ wordt in beginsel aangenomen.
Vlaamsche Hoogeschool. Het verslag van de Vlaamsche Hoogeschool-Commissie wordt, nu volledig, aangeboden door den verslaggever, den heer De Raet. De secretaris der commissie, de heer Meert, deelt mee, dat het plan om een kapitaal voor de propaganda te verzamelen, goed vooruitgaat: voor 6400 fr. is reeds ingeteekend. De voorzitter wenscht den heer De Raet geluk met zijn prachtig verslag. De verg. hecht met geestdrift haar goedkeuring aan het voorstel om hulde te brengen aan den voorzitter der commissie, den heer Max Rooses, aan wiens taktvol beleid wij het te danken hebben dat de zoo vurig gewenschte eensgezindheid is verkregen.
Toepassing van de nieuwe taalwet voor het Assizenhof van Brabant. Na een rede over dit ontwerp van den heer Gunsburg wordt een dagorde aangenomen, waardoor hulde gebracht wordt aan den Vader der wet, den heer Jul, van der Linden en de mede-onderteekenaars van het wetsvoorstel, en de wensch uitgedrukt, dat door de magistratuur en de balie van Brabant het oog worde gehouden op de volledige en stipte toepassing dezer wet, vooral met het oog op het gebruik der Nederl. taal in de rechtspleging der lijfstraffelijke zaken voor het Brusselsche Assizenhof.
Punten 13-17 van de dagorde (zie het Maart-nummer blz. 54) worden ter behartiging opgedragen aan het Groepsbestuur.
Beiaard-Concerten te Mechelen. Het beroep op de Takken, dat ze de Beiaard-Concerten te Mechelen zullen bezoeken, vindt instemming.
De vraag: Is er een officieele bestuurstaal in België? wordt door den heer De Raet beantwoord: Wettelijk is ze er niet, feitelijk echter is het Fransch de eenig gebezigde taal in het inwendig bestuur. Wat de Vlamingen moeten bekomen is:
1o. Een regeling, die bepale, dat voor al de plaatselijke diensten van den Staat het Nederlandsch de bestuurstaal zij in Vlaamsch-België, het Fransch in Waalsch-België en dat in het Middenbestuur de beide talen werkelijk op denzelfden voet staan;
2o. Een wet, die bepale, dat alle uitgaven bestemd voor het publiek in beide talen tegelijkertijd zullen verschijnen.
De vergadering wordt, na een woord van dank aan de opgekomen leden te 1 uur door den voorzitter gesloten.