Verbondsleven te Kaapstad.
Den 17en October l.l. werd Dr. H.J. Kiewiet de Jonge te Dordrecht ter gelegenheid van zijn vertrek naar Zuid-Afrika een afscheidsmaaltijd aangeboden. Een paar dagen vroeger hield de pas opgerichte Afdeeling Kaapstad van het A.N.V. haar eerste openbare ledenvergadering. Te Dordrecht spraken o.m. de oud-Afrikaner Dr. N. Mansvelt, de Vlaming Prof. Paul Fredericq en de Hollanders Dr. H.J. de Graaf, Jhr. Mr. von Weiler, S.M. Hugo van Gijn en P.J.A. de Bruïne. Te Kaapstad voerden het woord de Hollander J.E. Vixeboxse, voorzitter der Afdeeling, en de Vlaming Prof. A. Lodewyckx; terwijl de Afrikaner Melt Brink naast Hollanders als mevr. Luyt en de heer A. Grader door voordracht, zang en spel den avond opluisterden.
Wel een zeer teekenerd voorbeeld der macht van het Verbond om te zamen te brengen wat te zamen behoort.
De heer Vixeboxse opende den avond te Kaapstad met een woord over het Verbond. Prof. Lodewyckx sprak over den Vlaamschen taalstrijd en vergeleek die met de Hollandsche taalbeweging in Zuid-Afrika. Mevr. J. Luyt zong Hollandsche liederen, waarvan Ons Land zegt: ‘Het is niet dikwijls dat men in Zuid-Afrika dergelijke liederen als Des winters als het reghent en Merck toch hoe sterck, enz. hoort en de Afdeeling Kaapstad en omstreken van het Alg. Ned. Verbond zoowel als heel de Hollandsch-sprekende bevolking is mevr. J. Luyt hiervoor grooten dank verschuldigd, en wij vertrouwen, dat zij het bij deze poging niet zal laten, maar nog vele malen het Hollandsch lied, zij 't oud- of nieuw-Nederlandsch, Afrikaansch of Vlaamsch, in het publiek zal doen hooren’.
De heer Grader speelde klarinet- en saxophone-soli en voerde zijn Banjo-Mandoline Gitaar-orkest aan. De heer Melt Brink ten slotte droeg zijn bekende grappige storie ‘Di assuranti of wat Oom Bram daarvan de k’, voor.
Gedurende de rustpoos zorgden jonge dames in de kleederdrachten van Holland voor de hongerige magen en dorstige kelen.
De avond is uitnemend geslaagd. Ons Land verklaart dat er een aangename stemming heerschte en dat Afrikaners, Belgen en Hollanders broederlijk te zamen zaten. Het blad spreekt zelfs van een enorm succes - de groote Wichtzaal was bijna stampvol - en vraagt: Wie praat er nu neg van dat er te Kaapstad geen belangstelling zou zijn voor de Hollandsche taal, voor Hollandschen zang, Hollandsche voordracht en muziek. Het ledental steeg van 45 tot 81.
Bravo Kaapstad!