Jaarverslag van de Groep Nederlandsch-Indië van het Algem. Nederl. Verbond van Juni 1907 tot Mei 1908.
Onder het afsluiten van het vorige jaarverslag (Neerlandia 1907, blz. 120) telde de Groep 1411 leden, op 31 December 1907 was het cijfer gedaald tot 1279, doch thans wederom gestegen tot 1423.
Zooals bij de behandeling der begrooting over 1907, vergadering van 4 Maart 1907, uiteengezet werd, heeft de Groep voortaan over veel geringer geldmiddelen te beschikken dan in vorige jaren; 1o. door 't vervallen der subsidies van 't Hoofdbestuur, 2o. doordien de verzending van Neerlandia voor rekening der Groepskas komt, 3o. door de voor de Afdeelingen voordeeliger berekening van de door haar aan de Groepskas over te maken bijdragen.
Dientengevolge moest de aan de Afdeeling Batavia tot dusver verleende subsidie ingetrokken worden en kon niet ingegaan worden op 't verzoek der Afdeeling Buitenzorg om de leergangen van den Indischen Bond te steunen.
Meer dan vroeger zal het nu aan de Afdeelingen zijn, werkzaam te wezen tot bereiking van 't doel van den Bond en van de Groep.
Wat door haar te dezen in 't verslagjaar verricht werd kan blijken uit de betrekkelijke jaarverslagen, wat betreft Buitenzorg in 't Maart-nummer 1908 van Volksbestaan, en wat de overige Afdeelingen betreft in het Mei-nummer van ons orgaan. Uitzondering hierop maakt helaas de trouwens slechts 7 leden tellende Afdeeling Ternate, van welke 't Groepsbestuur sedert twee jaar niets vernemen mocht. Het is te hopen, dat dit spoedig veranderen moge.
Nieuwe Afdeelingen werden niet opgericht.
Wegens de nieuwe regeling van de regeeringssubsidie voor voorbereidend onderwijs werd 't geldelijk steunen der Fröbelscholen met 1 Januari 1907 gestaakt.
De Chineesche school van den heer Tiemersma bleef gesteund tot 31 December 1907 met f 50. - 's maands.
De door 't vervallen dezer subsidie beschikbaar gekomen gelden werden van af 1 Januari 1908 ter beschikking gesteld van den hoofdredacteur van Ons Volksbestaan, als bijdrage voor de bevordering van de medewerking aan genoemd orgaan.
Nog blijft slechts gesteund uit de Groepskas de boekerij te Magelang.
Een getal van 3000 reclame postkaarten werd verzonden aan verschillende catagoriën van personen, waarna zich 144 nieuwe leden aangemeld hebben. Daar de verschillende antwoorden van de Buitenbezittingen nog niet terug kunnen zijn, wordt de hoop gekoesterd, dat het aantal zich nog vermeerderen zal.
't Herziene ontwerp Groeps-reglement werd in de algemeene vergadering van 15 Augustus 1907 met algemeene stemmen aangenomen, waarop telegrafisch de goedkeuring van het Hoofdbestuur werd bekomen.
De goedkeuring der Regeering op dit reglement werd nog niet verkregen. Door den Directeur van Justitie werd nog een kleine wijziging er in aanbevolen. Overeenkomstig ingewonnen rechtskundig advies werd besloten de oude redactie te handhaven, ook omdat het te veel omslag en tijdverlies zou kosten om nieuwe wijzigingen in behandeling te nemen.
De belangen der Groep in Nederland bleven behartigd door de heeren Dr. J.J.A. Muller, J.M. Pijnacker Hordijk, Mr. C.Th. van Deventer, H.D.H. Bosboom, wien daarvoor bij deze de erkentelijkheid der Groep betuigd wordt.
De heer H.D.H. Bosboom heeft, zeer tot leedwezen van het Groepsbestuur, te kennen gegeven als afgevaardigde te willen aftreden. 't Groepsbestuur had 't voorrecht een der afgevaardigden in Nederland van de Groep den heer J.M. Pijnacker Hordijk, in haar midden te zien op de bestuursvergadering van 7 April jl. Alstoen werd behandeld de verhouding tusschen het Hoofd- en Groepsbestuur.
Besloten werd tevens den heer Bosboom dringend uit te noodigen de Groep in Nederland te blijven vertegenwoordigen.
Met uitzondering der maanden Januari, September en November, vergaderde 't Groepsbestuur geregeld maandelijks.
De heer Mr. J.H. Carpentier Alting trad in het loopende jaar af als bestuurslid der Groep wegens zijne benoeming tot hoogleeraar te Leiden.
Genoemden heer werd de warme dank der vereeniging betuigd voor de bewezen diensten. Ook de heer Berkelmans moest wegens drukke werkzaamheden zijn ontslag uit het bestuur nemen. Daarentegen trad als lid op Mr. P.J. Gebel, die echter wegens vertrek naar Holland, bij het sluiten van dit verslag voor 't lidmaatschap bedankt heeft.
't Lid de heer H.A. Kooij, te Batavia teruggekeerd na een afwezigheid van circa 2½ jaar kon weder als zoodanig zitting nemen.
In Nederlandsch-Indië werd de Groep vertegenwoordigd door 36 personen. Als zoodanig maakten zich inzonderheid verdienstelijk en hebben aanspraak op onze erkentetijkheid de heeren Pruijs en wijlen Ch.J. van Haastert.
Ingevolge 't besluit van 't Groepsbestuur om door middel van de Indische bladen op te komen tegen onjuiste of lasterlijke berichten betreffende 't Nederlandsche volk, werd daartoe een commissie benoemd, bestaande uit de heeren H.M. la Chapelle, E.A.E. Kalshoven en Mr. Dr. W.M.C. Sçhumann, en wendde het bestuur zich tot den Journalistenkring bij schrijven d.d. 5 November 1907 om medewerking. Hierop werd tot dusver nog geen antwoord ontvangen.
De medewerking van 't Hoofdbestuur werd ingeroepen in 't tot standbrengen als vaste instelling van 't Nederlandsch-Indische tooneel, waartoe de heer Kimmel pogingen zou aanwenden, zulks onder voorwaarde, dat vooral Nederlandsche tooneelstukken gespeeld zullen worden.
Aan de uitnoodiging aan de leden tot verhooging der subsidie werd door enkelen gehoor gegeven.
Wederom zij hier de warme dank der Groep gebracht aan de Boeken-Commissie in Nederland, van welke twee kisten met boeken voor de Afdeelingen Buitenzorg en Kedoe ontvangen werden.
Namens het Groepsbestuur:
STEINMETZ, Voorzitter.
KUNEMAN, Secretaris-Penningmeester.
Batavia, 18 Juli 1908.