Uit onze Takken.
Antwerpen. Van de werkzaamheden van dezen Tak gedurende de maand Augustus behoeft alleen te worden vermeld het ‘Zangersfeest’, waarmede het Stedelijk Bestuur, evenals verleden jaar, de afdeeling ‘Liederavonden voor het Volk’ tijdens de Antwerpsche kermis had gelast. Een aanzienlijk aantal vereenigingen namen aan dit feest deel en de uitvoering van verscheidene liederen door de talrijke menigte op de Groote Markt verwierf algemeenen bijval.
Brussel. Op 9 Juli j.l. werd een algemeene vergadering gehouden. Aan het zaakrijk verslag over de afgedane werkzaamheden sedert de laatste vier maanden, dat namens het bestuur werd voorgedragen, wordt het volgende ontleend:
1. Door het bestuur werden brieven van dank gezonden aan de heeren Picard en Renkin, voor hun prachtige verdediging der wet-Van der Linden, insgelijks aan den heer Minister Helleputte, 1o. omdat hij den Vlamingen voldoening gaf in zake pleiziertreinen, en 2o. omdat hij besloten heeft tweetalige poststempels te doen maken.
2. Aan 28 Vlaamsche volksvertegenwoordigers werden persoonlijke brieven geschreven, om hen te verzoeken niet voor de overneming van Congo te stemmen, indien er geen voldoende waarborgen, de gelijkheid der talen betreffende, in de koloniale wet ingelascht werden. Er werd een vertoog in denzelfden zin naar de Kamer gestuurd, de besluiten bevattende van den Vlaamschen Volksraad.
3. Aan Vlaamsche volksvertegenwoordigers werd herhaalde malen verzocht, aan verschillende Ministers zekere vragen te stellen aangaande de taalbelangen en de stoffelijke belangen van het Vlaamsche volk.
Die heeren voldeden bijna altijd aan het hun gedane verzoek; daarom zij hun hier onze beste dank betuigd, voornamelijk aan de heeren Augusteyns, Henderickx en Van der Linden.
4. De aandacht van de heeren Ministers en het hooger bestuur werd herhaalde malen gevestigd op het belang van zekere benoemingen van ambtenaren in het Vlaamsche land, en met genoegen kan worden vastgesteld, dat meer dan één onrecht kon belet worden en dat menige voldoening bekomen werd.
5. Brievenbestellers van Brussel en elders in het Vlaamsche land hadden de gewoonte, op onbestelbare brieven met Vlaamsche adressen, hun aanmerkingen in het Fransch te schrijven.
Dat misbruik werd bij den heer Minister aangeklaagd. De overtreders werden, door hun overheid, tot de orde geroepen en de onderrichtingen van het bestuur nogmaals aan allen herinnerd.
Aan den heer Minister van Spoorwegen enz. werden klachten gestuurd over de aanwezigheid van Vlaamschonkundige hoofdwachters en treinwachters op Vlaamsche spoorlijnen, over het niet naleven der taalwet en der bestuurlijke verordeningen, namelijk betreffende het afroepen der plaatsnamen en andere aanduidingen voor de reizigers, over uitsluitend in het Fransch aangeplakte berichten, te weten voor het aanwerven van werklieden, over de uitsluitend Fransche aanduidingen op de toestellen tot verkoop van postzegels en kaarten, in de middenpost te Brussel, enz.
6. Aan den heer Minister van Spoorwegen werd een vertoog gestuurd, om vermindering te bekomen op de vervoerprijzen, tusschen België en Nederland. der pakken van minder dan 60 K.G. Dat vertoog werd medegedeeld aan de Nederlandsche Kamer van Koophandel.
Het antwoord van het bestuur der Spoorwegen geeft geen voldoening; er zal nader op die zaak worden ingegaan.
7. Men hield zich insgelijks bezig met de aanstaande tienjaarlijksche volkstelling. Er werd besloten zich in betrekking te stellen met het Davidsfonds, het Willemsfonds en de Vlaamsche socialisten. Het bestuur heeft zich tot die heeren gewend en het is met hen overeengekomen te zamen te vragen door den heer Minister van Binnenlandsche Zaken in gehoor te worden ontvangen, om hem het verlangen van het Vlaamsche volk dienaangaande uit te leggen. Er wordt niet getwijfeld of er zal op die wenschen voldoening verkregen worden.
8. Van den avond, met medewerking van den heer Rippe ingericht, werd reeds vroeger melding gemaakt. Ook wezen hier de zeer belangrijke en leerrijke voordrachten over de Nederlandsch-Belgische toenadering, door de heeren Rudelsheim en Olivier in herinnering gebracht.
Het secretariaat heeft tijdens die vier maanden 101 brieven verzonden.
Nederlanders en Stamverwanten!
Steunt eigen handel en nijverheid!