Lichaamsoefening en levensgereedheid.
Uit een geschrift van den Amsterdamschen bond voor lichamelijke opvoeding komt onder bovenstaanden titel de volgende beschouwing voor van den heer L. Simons:
‘Beets, die nu dood is, heeft jaren geleden ons volk “een slecht onderwezen natie” genoemd.
Wie het onderwijs gericht wil zien niet “op de school, maar op het leven”, kan vandaag zeker nog niets afdoen van deze ernstige beschuldiging.
Hoe ook in sommige opzichten het weten van dingen bevorderd is, het leeren doen, het toepassen, het uitrichten en aanpakken blijft gebrekkig.
Dit geldt schier zonder uitzondering van menschen van allerlei rang en stand.
We zijn een veel redeneerende en veel delibereerende natie; we zijn zwaartillend, tobbig, loom en langzaam. Er komt weinig werk uit onze handen; we zijn nog vreeselijk bang ons aan koud water te branden. De kunst van arbeidsverdeeling, van onderschikking, van maatschappelijk en economisch ingenieurschap verstaan we slecht.
We hebben noodig te worden wakker geschud, gedrild, geschoold. We moeten leeren klaar te staan, we moeten ons leeren voegen; we moeten leeren dadelijk aanpakken; we moeten leeren veel doen in weinig tijds, methodisch, gemakkelijk en kloek; we moeten leeren durven en uithouden.
Het goedmoedige, lobbesachtige, hobbezakkerige slapschouderige, slapbeenerige van “kom ik er vandaag niet dan lukt het morgen wel”, gevolg van de kleinheid onzer verhoudingen, moet er uit.
Behalve in de beoefening van den handarbeid zie ik een groote opvoedingsstuw in deze richting in geordende sport en wèlgeleerd spel, in gymnastiek en lichaamsoefening in de open lucht.
Sport niet allereerst van wedstrijden, en vooral niet van hen die - daarbij toekijken. Rudyard Kipling had schoon gelijk, toen hij de Engelschen om de ooren veegde, omdat ze sport tot een kijkspel gemaakt hebben tegen entrée, bij Lord's en aan den Oval. De tien- en twintig-duizend menschen, die daar plegen samen te komen om de professionals te zien spelen, zullen niet veel van de opvoeding genieten, welke de sport kan geven.
Wie er voordeel van trekken willen, moeten zelf mee doen, niet toekijken.
De Amsterdamsche Bond voor L.O. - met zijn