Het werken naar buiten.
Onder dit hoofd valt veel te vermelden. Het jaar 1907 toch was een vruchtbaar jaar en al mogen enkelen het A.N.V. een T.A.V.E.N.U. hebben genoemd, toch is het bestuur van meening, dat het houden van lezingen, kunstavonden, eene tentoonstelling van Hollandsche schilderijen, lichtbeeldenavonden e.d. wel degelijk op den weg ligt van het A.N.V. en den band onder de leden aanhaalt.
Het jaar werd begonnen met de herdenking van den geboortedag van Rembrandt. Het bestuurslid Luitink voerde daarbij in een belangwekkende studie het woord. De militaire apotheker D.G.J. Bolten gaf voorts leerzame lichtbeelden over malariamuskieten.
Met de De Ruijter-herdenking bleef Suriname niet achter. Het krachtig optreden van het A.N.V. bij de herdenking van den nationalen held bezorgde het vele vrienden en vele leden. Zijne Excellentie de Gouverneur noodigde de besturen van beide vereenigingen op 4 April op een maaltijd.
Het Verbond genoot het voorrecht in het afgeloopen jaar twee goede sprekers te vinden in den heer Luitenant-Kwartiermeester J.J. Mac Kenzie en den Eerwaarden Pater A. Verheggen. De eerste hield op 25 Mei een Perkavond, welke zeer in den smaak viel en waarop de dames Middelberg - Vroesom de Haan en Doyer - Kranenburg met Hollandschen zang en klavierspel medewerking verleenden.
De tweede kunstavond was de Gezelleavond. Z.D.H. de Bisschop, daartoe aangezocht door het bestuur, stelde welwillend Pater Verheggen in de gelegenheid om deze lezing te houden, welke eveneens door Hollandschen zang en klavierspel, ditmaal door de dames De Vries Robles - Slijper en Charlouis Da Silva - Pereira werd afgewisseld. Een woord van werkelijke dankbaarheid past aan Monseigneur Meeuwissen en aan de beide sprekers, die op zulk een voortreffelijke wijze beide dichters bij het Surinaamsche publiek hebben ingeleid.
De eerste tentoonstelling van Hollandsche schilderijen werd door eene commissie, bestaande uit den heer Bär von Hemmersweil als voorzitter, J.J. Mac Kenzie als secretaris, mevr. Middelberg, de heeren Booms en Loth aan het Verbond aangeboden. De bestuursleden Boertje en Oudschans Dentz werden door het A.N.V. aan de tentoonstellings-commissie toegevoegd. De ontwerper dezer tentoonstellingen Luitenant Mac Kenzie komt alle eer toe.
Ten bate van de Verbondskas moeten nog vermeld worden eene uitvoering door de onder-officieren en korporaals van het Garnizoen en de opvoering van de klucht-operette Julius Caesar. Ons medebestuurslid Luitenant Boertje komt alle hulde toe voor zijn verdienstelijke leiding. Op verlangen der schenkers moet het batig saldo worden besteed voor het maatschappelijk werk van de Groep. Deze vrij aanzienlijke schenking zal het bestuur in staat stellen daaraan uitvoering te geven.
Het bestuur der Groep richtte een schrijven aan den waarn. Chef van het Bouwdepartement in zake de Negerengelsche opschriften op de drinkwaterputten en kreeg de verzekering op zijne medewerking in deze te kunnen rekenen.
Voorts aan Z. Ex. den Gouverneur naar aanleiding van een artikel in Onze West van 21 September over de Koloniale Bibliotheek een angstvallig verborgen schat, en waarbij het de benoeming eener commissie verzocht tot hervorming van de Koloniale Bibliotheek en het Koloniaal Museum. Eene commissie werd bij resolutie van 21 October, No. 10069, benoemd. De Gouverneur benoemde hierin o.m. den heer Luitink en den heer Oudschans Dentz als lid en secretaris.
Aan het Groot Opperhoofd der Aucaner boschnegers Oseisie van Otterloo werd, evenals aan het [...]kantoor alhier, aan de club te Nickerie en aan de school te Domburg een gekleurd portret van H.M. de Koningin geschonken.
Aan de vereeniging ter bevordering van het houden van lichtbeelden te Amsterdam werd de vertoonde reeks lantaarnplaatjes over Rembrandt afgestaan, welke hier gemist kon worden; deze vereeniging hoopte ter zelfder tijd een andere reeks daarvoor terug te zenden.
Bij de huldiging van Suriname's grooten toonkunstenaar Dario Saavedra op den 19 Aug. meende het bestuur ook niet te moeten achterblijven, en schonk hem een lauwerkrans met de nationale kleuren.