Allerlei en mededeelingen.
Holland op zijn best.
Op wetenschappelijk gebied is door een Nederlander wederom bewijs gegeven van vindingrijke geleerdheid. Na jaren van noeste toewijding heeft Professor Kamerlingh Onnes te Leiden eene ontdekking gedaan, reeds lang de heele wereld over begeerd en nagestreefd, de vastlegging van het heliumgas. Prof. Lorentz schat de geslaagde proef niet minder hoog dan indertijd het vloeibaar maken van de waterstof door Prof. Dewar.
Niet dit heugelijke feit zelf echter, is eerste aanleiding dat het in Neerlandia wordt vermeld. Ook kan hier geen uitweiding volgen omtrent zijn beteekenis en nog onafzienbare gevolgen. Het behoort tot het terrein der hooge wetenschap.
Maar wat juist in Neerlandia op zijn plaats is, dat zijn de woorden van den medewerker der Nieuwe Courant, die in het nummer van 4 Maart verslag doet van zijn dubbel bezoek, aan Prof. Lorentz en aan Prof. Kamerlingh Onnes zelf. Die woorden luiden zoo:
‘Wat ons wel het meest trof bij het onderhoud met beide hoogleeraren, was de groote eenvoud en soberheid waarmede deze dingen verteld werden. Onwillekeurig dachten wij aan de reclame waarmede zulk een ontdekking wereldkundig wordt gemaakt en uitgebazuind, als zij in een ander hoekje van de wetenschappelijke wereld, in Amerika b.v., gedaan wordt’.
Zóó is het. Wat waarlijk hoog staat, is bescheiden, overal en altoos. Maar geen volk ter wereld misschien, is in zijn hart meer wars van vertoon en reclame dan het onze. Dat is voor ons een deugd, soms misschien, in den strijd om het leven, ook een zwakheid. Maar zedelijke zwakheid nooit.