Beknopt verslag der Verg. van het Hoofdbestuur op Zaterdag 7 Maart 1908 te Antwerpen.
Aanwezig: mej. E. Baelde en de heeren Dr. J Boeke, Mr. W. Dicke, secretaris, Prof. dr. Paul Fredericq, Pol de Mont, Dr. J.J.A. Muller, Dr. M. Rudelsheim (pas verkozen Hoofdbestuurslid voor Groep België).
Afwezig met kennisgeving de heeren H.D.H. Bosboom, A.C. v.d. Cruyssen, Mr. C.Th. van Deventer, P. Delgeur, Dr. H.J. Kiewiet de Jonge, H. Meert, J.M. Pijnacker Hordijk, Mr. dr. C.F. Schoch, J.D. Baron van Wassenaer van Rosande en Jhr. Mr. J.L.W.C. von Weiler.
De vergadering wijst den heer Dicke tot waarn. voorzitter aan.
Deze opent de bijeenkomst met zijn leedwezen uit te spreken over het feit, dat Dr. Kiewiet de Jonge verhinderd is deze vergadering te leiden.
De heer Dicke roept vervolgens het welkom toe aan Dr. Rudelsheim, die voor de eerste maal als hoofdbestuurder optreedt. Spr. hoopt op zijn krachtige medewerking ten bate der gemeenschappelijke belangen.
De heer Rudelsheim dankt voor die woorden.
Punt I. De notulen der vorige vergadering worden onveranderd goedgekeurd.
Punt II. Ingekomen stukken en mededeelingen, o.a.:
Schrijven van den Min. van Binnenlandsche Zaken, waarbij voor het jaar 1908 weer een regeeringssteun van f3600. - wordt toegezegd.
De vergadering begroet dit nieuw bewijs van sympathie der overheid met ingenomenheid.
Schrijven van den heer P.G.C. von Geusau, mededeelende de oprichting van den Tak Bloemfontein.
Gewezen wordt op de groote belangrijkheid dezer gebeurtenis en het verblijdende feit dat Z. Ed. oud-President Steyn het eere-voorzitterschap heeft willen aanvaarden, zoodat de stichting dezer Zelfstandige Afdeeling in Zuid-Afrika weer een stap nader is tot heroprichting der Groep Zuid-Afrika.
Schrijven van de Groep Ned. Antillen met hartelijke dankbetuiging voor de toegezegde ondersteuning. Tevens verzoekt de heer J.A. Snijders Jr., Groepssecretaris, nog 100 portretten der Koningin te mogen ontvangen, omdat niet aan alle aanvragen kan worden voldaan.
De vergadering besluit deze kosteloos toe te staan.
Schrijven der Groep Suriname, insgelijks met dankbetuiging voor den toegezegden steun, uitgetrokken op de begrooting van 1908.
Dankbetuiging van de Kamer van Koophandel te Smyrna voor de jaarlijksche bijdrage, groot f25. -.
Schrijven van het Hoofd-Comiteit van het XXIXe (Brusselsche) Ned. Taal- en Letterkundig Congres met de verslagen uitgebracht door de commissiën tot uitvoering van besluiten, met verzoek deze verslagen te willen doorzenden naar de inrichtings-commissie van het XXXe (Leidsche) Congres.
Aan dit verzoek is gevolg gegeven.
Schrijven van den Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen, reeds vroeger behandeld, inhoudend een tweeledig verzoek: 1e. de stichting eener Ned. boekerij te Vilvoorde te willen overwegen; 2e. idem om een boekenzending voor 't gesticht te Gheel.
Het eerste verzoek is in handen gesteld der Groep België, omtrent het tweede zijn onderhandelingen gevoerd met Ds. Van Dissel te Stratum en Dr. Van Everdingen, den secretaris der B.-C. te Rotterdam, met het gevolg dat aan den wensch kon worden voldaan.
Begrooting der B.-C., in ontvangst en uitgaaf f4500. - bedragend. Goedgekeurd.
Schrijven van de Ned. Ver. ‘Dutch Club’ waarin deze verklaart voor het lidmaatschap van het A.N.V. te bedanken ‘om het werk van den penningmeester te verminderen’. Nog verklaart het bestuur dat door de vereeniging aan de Vertegenwoordigers van het A.N.V. te Londen niets in den weg zal worden gelegd’.
Mededeeling der stichting van den ‘Ned. Bond voor Lichamelijke Opvoeding’.
De voorzitter van 't A.N.V. is uitgenoodigd zitting te nemen in den Raad van Bijstand en heeft dit aangenomen.
Punt III. Herziening van het Huish. Reglement der Alg. Verg. Uitgesteld tot een volgende vergadering.
Punt IV. Van huishoudelijken aard.
Punt V. Van vertrouwelijken aard.
Punt VI. Benoeming en ontslag van Vertegenwoordigers.
Jozef Bex te San Thome (West-Afrika). Stukken in handen gesteld van 't Dag. Bestuur.
J.H. Mekenkamp, Salzbergen (Duitschland). Gewacht wordt op bevestigend antwoord van den candidaat.
Louis de Waal, voorgesteld door den Vertegenwoordiger H.C.F. Dates te Santa Fé (Zuid-Amerika).
In handen gesteld van het Dag. Bestuur.
Punt VII. Propaganda in het Buitenland.
Veel Nederlandsche Vereenigingen in het Buitenland zijn niet aangesloten, weten zelfs niet van het A.N.V. Zoodra er een Ned. Ver. wordt opgericht, zooals nu weer te Madrid, dienen we er onmiddellijk bij te zijn om aansluiting te verkrijgen. Te Costa Rica zijn zeker 100 Nederlanders, maar geen is aangesloten. Hamburg telt tienduizenden Ned. inwoners, maar 't A.N.V. kent men er nauwelijks. Een stelselmatige propaganda dient in dezen opgezet en ook het getal Vertegenwoordigers kan zeer uitgebreid worden. Persoonlijk bezoek zal 't meest uitwerken.
Wordt besloten een onderzoek in te stellen en een der volgende Hoofdbestuursvergaderingen een plan voor te leggen.
Punt VIII. De Ned. kerk te Petersburg. Van vertrouwelijken aard.
Punt IX. Van vertrouwelijken aard.
Punt X. Constantinopel.
De Afdeeling Constantinopel verzoekt op de lijst te worden geschreven van de Vertegenwoordigers van het A.N.V. in het buitenland, die het weekblad ‘Handelsbelangen’ van het Min. van Landbouw, Handel en Nijverheid ontvangen en aan dit Min. handelsinlichtingen verstrekken, daar een en ander zeker zal bijdragen tot bevordering der betrekkingen tusschen het Oosten en Nederland.
Deze maatregel echter geldt alleen de Vertegenwoordigers. Voor uitbreiding tot Zelfstandige Afdeelingen moet eerst aan den Minister worden geschreven. Aldus besloten.
Punt XI. Handelsaangelegenheden.
Zoo nu en dan wordt de hulp van het Alg. Ned. Verbond ingeroepen voor handelsinlichtingen. Zooveel doenlijk werden goede adressen verschaft. Er bestaat altijd gevaar, dat men partijdig wordt. De vraag is nu, moet het A.N.V. daarmee voortgaan.
De vergadering is van oordeel, dat het beter is er zich niet mee in te laten.
Het Bestuur zal voortaan alle vragen op handelsgebied overbrengen aan een daarvoor uitsluitend bestemd Bureau voor Handelsinlichtingen, dat van den heer Kamerlingh Onnes te Amsterdam.
Punt XII. Kamer van Koophandel te Johannesburg.
Deze pas opgerichte Kamer vraagt steun aan het A.N.V. Besloten wordt als lid toe te treden voor f25. - 's jaars.
Punt XIII. Vlaamsch Handelsverbond.
Dit verbond gaat uit van het recht, dat de kooper zijn eischen kan stellen en de Vlamingen aldus veel kunnen doen voor het gebruik van het Vlaamsch in den handel.
De zaak is flink aangepakt en vindt reeds veel bijval. Groep Nederland verleent in dezen medewerking