Van onze Vertegenwoordiging in het Buitenland.
Uit Londen.
Sinds het laatste bericht van hier in Neerlandia verscheen is er in de Nederlandsche Kolonie niet veel buitengewoons voorgevallen.
Het Nederlandsche Centraal Comité daartoe in staat gesteld door de medewerking van ons Verbond, had gelegenheid Professor Blok uit Leiden en Professor Nyland uit Utrecht te hooren. De eerste gaf eene lezing over M.A. de Ruijter, de tweede over Zonsverduisteringen. Beide lezingen waren, trots tegenwerking van het weer, goed bezocht.
Het Comité heeft op 't oogenblik eene sub-commissie benoemd, welke de mogelijkheid bestudeert van een Algemeen Verzekerings-, Zieken-, Ondersteunings- en Hulpfonds voor Nederlanders in Londen.
De Hollandsche Kerk had een moeilijken tijd, door de ziekte van haren leeraar. Dr. S. Baart de la Faille. Zijne ambtgenooten uit Nederland sprongen 's Zondags zooveel mogelijk voor hem in de bres, terwijl zijne echtgenoote overigens den band onder de gemeenteleden wist in stand te houden. De predikant is nu geheel hersteld en kan zijn omvangrijke taak weer opnemen.
De Nederlandsche Kamer van Koophandel alhier heeft zich krachtig te weer gesteld tegen de benepen en bloedarme wijzigingen in de Wet op 't Nederlanderschap, door den Minister Van Raalte ontworpen. Deze laten die wet nog steeds een middel tot verstooting en uitdrijving van landgenooten in den vreemde. Zij behoorde juist mee te werken om den band tusschen hen en hun vaderland steviger aan te halen.
De Hollandsche Club in Regent Street deed wat nieuws door den verjaardag der Koningin te vieren met een feestmaaltijd. Het laat zich aanzien, dat het niet bij deze eerste poging zal blijven.
De Vereeniging Eensgezindheid richtte een kinderkoor op, met het doel den kinderen van Nederlandsche ouders onze moedertaal door den zang te leeren liefhebben. Dit koor slaagt uitnemend en belangstellende landgenooten onthalen af en toe de kleinen op uitstapjes naar een der parken of museums. Jammer genoeg is de ijverige secretaris van Eensgezindheid, de heer De Haan, nog al ernstig ziek geworden.
De Nederlandsche letterkunde heeft, nu Mudie haar in zijn beroemde leesbibliotheek opnam, ook meer kans hier bij landgenooten bekend te blijven. De Hollandsche Club heeft trouwens een welvoorziene bibliotheek en de Londensche Kamer van Koophandel bevordert nog steeds krachtig - met het oog op Zuid-Afrika - het onderwijs aan Engelschen en anderen in de Nederlandsche taal.
Mr. W. Roosegaarde Bisschop, de Nederlandsche advocaat te Londen, is aangesteld om aanstaande Engelsche advocaten (barristers-at-law) het Romeinsch-Hollandsch recht te onderwijzen, wat natuurlijk aan de verbreiding van Nederlandsche rechtsopvatting ten goede komt.
Ook op muzikaal gebied handhaven wij ons in Engeland. Nu weer is mej. Willy Jaeger, de bekende violiste, belast met de leiding van het muzikaal onderwijs en van het orchest aan het Conservatorium te Darlington, aan welke inrichting o.a. een groote kostschool verbonden is, met 120 leerlingen. Die kostleerlingen wonen niet in één groote kazerne bijeen, doch zijn verdeeld over 8 villa's, elk onder een of meer onderwijzeressen. Dat maakt het kostschoolleven dus huiselijker. Ook met de leiding van het muziek-onderwijs dezer meisjes is mej. Jaeger belast.