Zuid-Afrika.
Het Hollandsch in de Kaapkolonie.
De Wetgevende Vergadering van de Kaapkolonie stelde in haar vorige zitting een commissie in om verslag uit te brengen over zekere vraagstukken in verband met het gebruik van de Hollandsche taal in den lande. De commissie bracht twee verslagen uit, een van de meerderheid, een van de minderheid. Beide werden naar de regeering ter overweging verwezen, met verzoek er in de volgende zitting haar oordeel over te zeggen.
Dat heeft dr. Jamesons ministerie nu gedaan in een schriftuur, bij de Wetgevende Vergadering ingediend. De uitkomst is voor het Hollandsch niet bemoedigend. Samengevat komt de regeeringsverklaring op het volgende neer:
Het minderheidsverslag verlangt, dat zoowel het Hollandsch als het Engelsch officieele taal der Kaapkolonie zij. Maar in Afdeeling 89 van de verordening op de grondwet, gewijzigd bij wet 1 van 1822, wordt bepaald, dat de beraadslaging in het parlement gevoerd mag worden in het Engelsch of in het Hollandsch, doch alle gedrukte stukken en de notulen in het Engelsch gesteld zullen zijn. De officieele taal van deze kolonie is dus Engelsch.
Ook de rechtstaal is Engelsch. Wet 21 van 1884 bepaalt, dat in de hooge hoven de rechters op verzoek van een der partijen in een geding het gebruik van het Hollandsch mogen toelaten, en dat in lagere hoven de resident-magistraten, vrederechters en veldkornetten het in dat geval moeten toelaten. Maar buiten dien is Engfelsch de taal der rechtspraak.
In het onderwijs acht de regeering het onnoodig iets te veranderen. De school-commissies hebben 't recht tusschen de twee talen als voertuig bij 't onderwijs te kiezen, en aangezien de ouders die commissies benoemen, bestaan er reeds volledige rechten der ouders. (En aangezien die commissies het Engelsch als voertaal kiezen, kan de regeering door de bank met den toestand ongetwijfeld vrede hebben.)
Wat de klacht betreft over de schoolopzieners, die geen Hollandsch verstaan, de regeering zal in de toekomst, gelijk in 't verleden geschied is, al 't mogelijke doen om opzieners te vinden, die Hollandsch kennen. (En aangezien dat ijverige zoeken in 't verleden geleid heeft tot een stel opzieners, van wie er velen geen Hollandsch kennen, kan de regeering met gerustheid ook voor de toekomst ijverig zoeken beloven.)