Uit Londen.
In de kerk in Austin Friars zal 20 Januari Ds. J.C. Kylstra, predikant te Otterleek een preekbeurt vervullen, terwijl Dinsdag daaraanvolgende Dr. Baart de la Faille een voordracht zal ten beste geven over ‘Shakespeare's Othello’.
Dan zal het feest door het Kerkbestuur den kinderen der gemeenteleden aangeboden reeds achter den rug wezen. Dit zal namelijk Zaterdag 19 Januari om half 5 beginnen. Het wordt, als naar gewoonte gegeven in de ‘Memorial Hall’. Dit is een ruime en toch gezellige zaal, die goed in 't midden der stad ligt, in Farringdon Street, dus dicht bij alle mogelijke stations en stopplaatsen van omnibussen en trams.
Dienzelfden Zaterdag zal door een groot aantal vrienden een feestmaal worden aangeboden aan den heer C. Rozenraad, onlangs door H.M. de Koningin benoemd tot ridder in de Orde van den Nederlandschen Leeuw. Onze landgenoot bekleedt in Londen een zeer belangrijke plaats; hij is een vaak en graag gehoord spreker in het Instituut van Bankiers en in de Koninklijke Societeit voor Statistiek.
De internationale vereeniging van buitenlandsche Kamers van Koophandel koos hem tot haren voorzitter en in het bestuur der Nederlandsche Kamer oefent hij groot gezag door zijn helderen blik, groote kennis en voortvarende werklust.
Dat hij zijn vaardige pen ook geregeld ter beschikking van de Nederlandsche pers stelt is overigens wel bekend.
De benoeming van den heer Rozenraad heeft om al deze redenen dan ook een hoogst gunstigen indruk in de Nederlandsche kolonie gemaakt.
Het Kerstfeest voor de kinderen van de werkliedenvereeniging ‘Eensgezindheid’ is zeer goed geslaagd. Er waren tusschen de 40 en 50 kleinen, die wel bedacht met geschenken een recht gelukkigen avond sleten.
Men was bijeengekomen in het Swiss Hotel in Old Courpton Street, waar een mooi versierde Kerstboom was opgericht. Het portret van onze Koningin ontbrak niet en het onthaal op chocolade (door Van Houten gul geschonken) en taart werd door de jeugd zeer gewaardeerd.
Het bestuur van ‘Eensgezindheid’ is nu weer voltallig en bestaat uit de heeren: Th. Miljoen, voorzitter; N. v.d. Steen, penningmeester; Th. de Bueger, bibliothecaris; W. v. Straten, commissaris en J. de Haan, secretaris.
Op de dezer dagen gehouden vergadering der Nederlandsche Vereeniging (Dutch club) is besloten de gewone jaarvergadering te houden op den 25sten Jan., terwijl het feestmaal, indertijd ingesteld ter eere van den geboortedag van wijlen Z.M. Koning Willem III, van het jaar op den 16den Februari zal plaats vinden.
Naar men weet is een jaar of wat geleden door de Londensche Kamer van Koophandel, gesteund door onze Nederlandsche K.v.K. te Londen, de gelegenheid voor jonge Engelsche kantoorbedienden geopend om onderwijs te krijgen in de Nederlandsche taal.
Langzamerhand heeft zich die beweging uitgebreid en de Londen County Council - die het lager en m.u.l.o. in Londen regelt - heeft bij zijne herhalings- en avondscholen ook het Nederlandsch als leervak opgenomen.
Het zijn meestal jongelui, die willen trachten naar Zuid-Afrika te komen, welke van deze gelegenheid gebruik maken. Het moge voor onze Hollandsche jongens, welke naar dat heerlijk land willen, eene aansporing wezen om goed Engelsch te leeren, dan komen ze er zeker goed terecht.
In dit verband is 't trouwens belangwekkend er op te wijzen, dat de beroemde leerbibliotheek van Mudie, nu ook eenige Nederlandsche boeken heeft opgenomen, van oudere en nieuwere schrijvers. De lijst is nog maar klein en onze landgenooten kunnen veel ruimer keuze vinden in de tegenwoordig uitstekend voorziene boekerij der Dutch club. Als daaraan goed de hand wordt gehouden, zoodat die op de hoogte des tijds blijft, zal de Club voor velen een groote aantrekkelijkheid meer hebben gewonnen. De lijst telt om en bij de 500 boeken en dat is dus een flink begin.
De Nederlandsche kunst doet zich dezer dagen ook gelden. In de ‘Royal Academy’ zijn heel wat stukken van onze groote meesters: Rembrandt en Hals, Rubens en Van Dijck. Eigenaardig is 't, dat men juist van 't jaar het portret van Michiel de Ruyter door Hals, heeft tentoongesteld.
En ook de nieuwe kunstenaren komen tot hun recht in de ‘New Gallery’, waar de ‘International Society of Arts’ tal van onze hedendaagsche oudere en jongere meesters heeft genood: Mesdag, Breitner, Bauer, Storm van 's Gravensande, Witsen, Bruckman maken er bij hunne Fransche, Duitsche en Engelsche kunstbroeders lang geen slecht figuur.
Londen.
C. THIEME.