feest in de prachtige zaal van de Kon. Maatschappij van Dierkunde. Onder de kundige leiding van Julius J.B. Schrey voerden meer dan drie honderd zangers en zangeressen niet minder dan achttien liederen uit en leerden ‘Lief Minneken’ aan, het snaaksche wijsje van G.A. Antheunis op woorden van A.H. Hoffmann von Fallersleben. De heeren A. Hertogs, burgemeester, Nic. Cuperus en Steger, gemeenteraadsleden, A.C. Van der Cruyssen, provincie-raadsheer, Ed. De Beukelaar, verschillende leden van den Lierschen en den Mechelschen Tak en veel toondichters vereerden ons met hun tegenwoordigheid. De heer Gouverneur had zich verontschuldigd.
Na afloop van het feesl doorliep het muziekkorps ‘Arbeid Adelt’ van de firma Ed. De Beukelaer & Co. aan het hoofd van de zangers en hun familie de stad en speelde het bekende ‘Smidje’, dat door iedereen gezongen werd.
Het past hier een woord van dank te richten tot het Stadsbestuur, dat ons zijn zedelijken steun wilde verleenen en tot den heer Ed. De Beukelaer, die geen opoffering te zwaar vond om het werk van de Liederenavonden te doen bloeien.
Aalst. Op 4 November hield de heer Pol de Mont een voordracht over ‘Albrecht Rodenbach’.
In een beeldrijke, gloedvolle taal beschreef de vroegere studiemaker het leven van zijnen vriend. Hij vertelde hoe de Vlaamsche studentenbeweging ontstond en welk werkzaam aandeel de jeugdige, onvermoeibare strijder er aan nam. Albrecht Rodenbach was tevens een geniaal dichter en het kon niet anders of hij moest de heerlijkste gewrochten voortbrengen. De heer Pol de Mont droeg de beste onder zijn gedichten voor. Van het drama ‘Gudrun’ deed de talentvolle spreker de hoofdtrekken kennen. Jammer maar, dat tooneelstukken als ‘Gudrun’ maar één opvoering in Vlaamsch-België mochten beleven!
De leden van de Letterkundige Afdeeling hadden het voorrecht op 17 November van oprechte kunst te mogen genieten. Mejuffrouw Dr. C.C. van der Graft, leerares aan de Hoogere Burgerschool te Utrecht, sprak over Vondel en zijn treurspel ‘De Maeghden’. Op echt prachtige wijze droeg zij de mooiste brokken uit het treurspel voor.
Beurtelings klonk het stemgeluid der begaafde spreekster manhaftig kloek of vrouwelijk teeder.
Wat mooi, wat sierlijk Nederlandsch! Zoo kan en moet men van Vondel genieten.
Nog lang blijft de indruk van dezen heerlijken avond nawerken.
Iets over de bijrollen in ‘Iwein van Aalst’, was het onderwerp, dat de heer Dr. Isidoor Bauwens op 1 December behandelde. Van dit geschiedkundig werk, dat hij vroeger schreef, maar dat hij thans geheel omwerkte, gaf de spreker de uiteenzetting van het verhaal en deed bizonder de rol van de bijpersonen uitkomen.
Mej. Alice Schouppe stond den voordrachthouder terzijde met de mooiste uittreksels uit het werk voor te lezen.
Ter gelegenheid van haar tweejarig bestaan heeft deze Tak een kort en krachtig propoganda-geschrift uitgegeven om de Aalstenaars op te wekken lid te worden van het A.N.V.
Het verslag harer werkzaamheden getuigt van veel ijver en toewijding.
Gent. Voor de Gentsche Afdeeling trad 19 Nov. mej. Dr. C.C. van de Graft op met het onderwerp Vondel en zijn treurspel ‘De Maeghden’. Het goede, dat daarvan onder Aalst gezegd werd kunnen we slechts beamen. Een te bejammeren misverstand had hierbij plaats. De leden van den Gentschen Tak verkeerden in de meening, dat het zou zijn een letterkundige behandeling van Vondel's treurspel. Daarvoor komen slechts de getrouwen der veertiendaagsche vergadering van de letterkundige Afdeeling op. En al was onze vergaderzaal te klein voor de opgekomen leden, toch had Dr. Van de Graft veel beter verdiend; want zij vergastte ons op een der keurigste kunstavonden, die we nog mochten genieten. Zij heeft beloofd terug te komen; we zullen haar, onder gunstiger omstandigheden, gaarne dankbaar terugzien.
In de Letterkundige Afdeeling hield Dr. V. Fris een voordracht over het ‘Wonderjaar te Gent’, naar aanleiding van een reeks artikelen onder dien titel verschenen in den ‘Tijdspiegel’, van de hand van wijlen Dr. Daniël Jacobs. Het ‘Wonderjaar’ is het jaar der beeldstormerij 1566. Dr. Fris verklaarde, met groote helderheid, uit de economische en sociale tijdstoestanden, de voorbereiding en het verloop van deze calvinistische beweging te Gent.
Oostende. Onze tak heeft zijne werkzaamheden hernomen. Het bestuur werd met algemeene stemmen herkozen en Prof. V.D. Weghe werd verkozen als tweede vertegenwoordiger voor Oostende.
Wekelijks wordt er nu zitting gehouden en worden er zeer belangrijke voorlezingen gedaan of voorvoordrachten gehouden.
Vermelden we de voordrachten van de heeren De Maeker over ‘De strekking van het tooneel’; Van Muilen over ‘Heyermans en zijne werken’. De voorlezingen van Dr. Van Oye ‘Balders dood’, bekroond in den prijskamp voor tooneelletterkunde door de stad Antwerpen met den 2en prijs; van Prof. V.D. Weghe ‘Van het schoone Griekenland’; van den heer Verschelde ‘Botjes bakken’ door Heyermans.
Al deze voordrachten en voorlezingen bekwamen den grootsten bijval en getuigen van de groote werkzaamheid en den ijver, waarmede onze leden bezield zijn. Alles voorspelt, dat dit jaar een zeer vruchtbaar en nuttig jaar zal zijn.
Ook de lessen der Hoogeschooluitbreiding worden druk bijgewoond. Prof. Van Hauwaert uit Gent is begonnen met eene reeks van 4 lessen over Schiller. Na hem zullen optreden Dr. Lefèvre, prof.; Dr. Van Oye, vader en zoon, medici; Prof. V.D. Weghe en Dr. Verdeyen, prof. Er zal dus een zeer groote verscheidenheid zijn in de onderwerpen.
Lier. In October hervatte onze Afdeeling hare werkzaamheden. Van vroeger blijft ons nog een woord te zeggen over de door den heer Baele, telegraaf-ontvanger, gehouden voordracht over de X-stralen. Talrijke schoone proefnemingen gedaan met de toestellen van het huis Coock van Brussel, helderden deze zeer belangwekkende voordracht op.
Den 18en October las de heer Verschoren, voorzitter, zijne welgeslaagde novelle voor: ‘Maandag vieren’, waarin hij zijn opmerkingstalent eens te meer bevestigd heeft.
Den 21 en November hield de heer De Bosschere, algemeene secretaris der Volksuniversiteit te Antwerpen en leeraar aan de Normaalschool te Lier, eene voordracht met lichtbeelden over Parijs. In eene sierlijke, ongekunstelde taal onderhield de spreker een talrijk en uitgelezen publiek en deed een echt kunsttoertje in de Fransche hoofdstad.
Doornik. De Vlaamsche Kring te Doornik heeft zich bij gelegenheid van haar 15-jarig bestaan aangesloten bij het A.N.V.