der Vlamingen in het Walenland. Besloten tot het inrichten van een Declamatie-klasse voor kinderen en volwassenen, een Wetenschappelijke Afdeeling. De Tak zal ook werk maken van leergangen van Hooger Onderwijs voor het Volk en van Volksvoordrachten met lichtbeelden.
Op 11 Februari behaalden voor de leden van den Tak de H.H. Hullebroeck en De Vos grooten bijval met hun concert-voordracht: de geschiedenis van het Vlaamsche Lied.
Gent. - In de Letterkundige Afdeeling trad de Heer Vermast op met de lezing van een paar novellen. Over de eene zegt het Volksbelang: ‘Onder de Musschen is een van de liefste, meest oorspronkelijke, schilderachtigste, pittigste stukjes, die onze letterkunde telt.’ Van Waarom Tante Kadie niet trouwde: ‘Ernstig, rakend aan de diepste vezelen van het menschenhart, verhaalt het van de oude geschiedenis, die altijd nieuw blijft, en komt ook heelemaal nieuw voor.’
Lier. Op Maandag, 29 Jan., heeft de Liersche Tak zijn leden een gezellig avondfeest aangeboden. De zoo gunstig bekende tooneelkundigen, Mej. P. en M.H. Dieltjens, uit Turnhout, hebben, door hun aangrijpend spel en hun sierlijke taal, ongemeenen bijval geoogst. Het gevolg van dien kunstavond was dan ook, dat nieuwe leden zich lieten inschrijven.
Op 9 Jan. werd de letterkundige afdeeling gesticht, die regelmatig om de 14 dagen vergadert. Op 23 Jan. heeft M. van Erp, leeraar, zijn tooneelspel ‘Vergiffenis’ voorgelezen, met den meesten bijval. De reeds beloofde voordrachten en besprekingen doen ons het beste hopen van den ijver onzer leden.
Gent. - Op 28 Januari hield de Tak Gent zijn jl. Algemeene Vergadering. Tot Bestuursleden werden gekozen: Mejn. C. de Cavel en R. De Guchtenaere, de H.H. Abeele, R. De Clercq, W. De Hovre, Lefèvre, K. Lybaert, Meert, V. Hauwaert, Van Rijn, Van Renterghem, Vercoullie.
Tot stemgerechtigde afgevaardigden op de Algemeene Vergadering: Mej. De Guchtenaere, De Cavel, Doorme en Willems, de H.H. De Backer, De Hovre, Fredericq, Lefèvre, Lybaert, Maes, Meert, Minnaert, Van Hauwaert, Van Rijn en Vercoullie.
Aan de dagorde kwam: Verhooging der minimum-bijdrage. Besloten werd een rondschrijven aan de leden te sturen om vrijwillig hun bijdragen te verhoogen tot 5 fr. Betrekkelijk het Wetsvoorstel Coremans werd beslist tot bedrijvig optreden door middel van openbare vergaderingen, waarin het Volk over dat vraagstuk zou voorgelicht worden. Betrekkelijk de vervlaamsching van de Gentsche Hoogeschool werd besloten bij de Kamer aan te dringen, opdat ze spoedig het Wetsvoorstel Daens c.s. in behandeling zou nemen. Besloten werd opnieuw de quaestie van het uitgeven eener propagandabrochure in 't Bestuur v.d. Tak te berde te brengen.
Mechelen. - Voor den Mechelschen tak hield Dr. J. Boonen een zeer berlangrijke lezing over Prosper Van Langendonck. Hij sprak op diep gevoelde wijze zijn bewondering uit over den heraut der nieuwere richting in de letterkunde, den Vlaamschen J. Perk.
M. De Raedt schilderde ons, op welgedocumenteerde wijze den toestand van Vlaanderen uit het oogpunt van nijverheid en handel. Hij bewees er onze inferioriteit en stelde een economisch programma voor voor de Vlaamsche Beweging.
De Mechelsche tak bereidt een declamatie-avond voor met Hein Harms, en een geschiedkundige voordracht van Mr. Rijdams over het ‘Vrijbroeck.’
Oudenaarde. - Te Oudenaarde kwam, op het voorbeeld van Aalst, Lier, Lokeren, Gent, ook een Letterkundige Afdeeling tot stand en blijkt de bron te zullen worden van verheugenden bloei voor dezen Tak. 18 leden wonen geregeld de veertiendaagsche vergaderingen bij. De Schrijver van den Tak, C. Braeckman, behandelde daar Draadlooze telegrafie; Mej. Tila Berg besprak op kundige wijze den Duitschen dichter Geibel; de componist De Hovre droeg er zijn jongste composities: ‘De Vlaamsche Maagd’, Lyrisch tafereel, en ‘Daar waren....’ voor; het laatste op woorden van Mej. Van den Berg. Daaruit blijkt eens te meer, welk wakker leven kan gewekt worden in onze Vlaamsche steden door deze letterkundige afdeelingen. Nog traden hier op de H.H. Callant en adv. Maur. Thienpont.
Op 28 Januari traden in de Volkszaal van het Stadhuis voor de leden van den Tak de H.H. Hullebroeck en De Vos op, met hun voordrachten over de ‘Geschiedenis van het Vlaamsche Volkslied.’
Charleroy. - De beweging tot aaneensluiting der Vlamingen in de kom van Charleroy breidde zich uit en onderafdeelingen werden gesticht te Marcinelle, Chatelineau, Mouceau, Marchienne-au-Pont.
La Louvière. - Hier traden voor den pas opgerichten Tak de H.H. Hullebroeck en De Vos op met hun voordracht over Peter Benoit. Hier ook wordt een bibliotheek opgericht. Ons Secretariaat houdt zich, evenals voorheen, steeds aanbevolen bij de leden van het Algemeen Nederlandsch Verbond voor de boeken die ze voor dit goede doel te missen hebben. Maar, wat zijn die traag om te komen! Zijn er dan werkelijk zoo weinigen onder de 1400 leden van groep B, die hiervoor wat willen afstaan?
Dankbaar vermelden we dat de Heer Jan Sebrechts ons een pakje zond.