Kerckhove, gouverneur der provincie, Braun, burgemeester, De Vigne, Bruyneel, schepenen der stad Gent, vereerden het feest met hunne aanwezigheid; de H.H. Nap. De Pauw, Prof. De Ceuleneer, E. Gaillard, Secretaris, vertegenwoordigden de Koninklijke Vlaamsche Academie.
Het programma bestond uit de voordracht van Het Klavier, door Mevr. Hesselinck, Aan Gent door den Heer E. Van Haevermate, beiden van den Nederl. Schouwburg, verder zang van muziek, voor de gelegenheid door Gentsche toonkundigen: Roels, Van der Meulen, Criel, Van Duyse, De Fauw, Herberigs, Mej. Busine, D'Hoedt, Uytenhove, Hullebroeck, geschreven op teksten van Ledeganck.
De Heer Minnaert herdacht Ledeganck in een belangrijke rede als leerling, student, vrederechter, provinciaal raadslid, provinciaal schoolopziener en waardeerde in hem vooral den Vlaming, die vast geloofde in de toekomst van zijnen stam en de herleving van zijn volk. Professor Fredericq beschouwde Ledeganck als dichter, die aan zijn tijdgenooten ‘iets nieuws, iets krachtigs, iets kostbaars’ wist te schenken.
Tusschen de twee deelen van 't programma gingen de bestuursleden van den Tak de overheden begroeten. De Heer Gouverneur herinnerde er aan hoe hij in het Athenaeum te Antwerpen met dichter Van Beers tot leermeester met voorliefde de drie Zustersteden had geleerd; dat hij aanwezig was geweest bij de onthulling van Ledeganck's standbeeld te Eekloo. Hij noemde de taal het kostbaarst kleinood voor het volk en verklaarde, dat de overheid tot plicht heeft de liefde voor de taal bij het volk aan te kweeken. De Heer Burgemeester zei, dat het Schepencollege zich met geestdrift had aangesloten bij de hulde aan Ledeganck gebracht; aan al de leerlingen der hoogste klasssen in de stadscholen had het de Ode aan Gent met het portret van den dichter laten uitdeelen en aan de onderwijzers en onderwijzeressen had het opgedragen om in hun klassen over Ledeganck in zijn gedichten te spreken. Ten slotte verklaarde de Burgemeester nog, dat de Vlamingen steeds op zijnen steun mochten rekenen.
In de Gentsche Letterkundige Afdeeling besprak de Heer Jules Persijn op puike wijze den arbeid van L. Van Deyssel, welks licht- en schaduwzijden hij volkomen helder deed uitkomen.
Lier. Voor dezen Tak traden de heeren Hullebroeck en De Vos op met hun voordracht over Benoit.
Oostende. Voor den Tak Oostende las René De Clercq zijn nieuwe opera ‘Halewijn’ en werd daarover met ingenomenheid gelukgewenscht door den onder-voorzitter G. Lefèvre, die de hoop uitdrukte, dat de dichter een componist mocht vinden, die hem in zijn hooge vlucht zou weten te volgen.
De adv. Baels handelde over den humoristischen dichter O.K. De Laye, wiens pittige verzen hij wist te doen smaken.
Charleroy. De bibliotheek van dezen Tak heeft boeken ontvangen van den Antwerpschen Tak A.N.V. van de Mij. Doe het goede om het goede, van de H.H. Gabr. De Vreese, uitgever te Antwerpen, Lode Baekelmans, Delen, De Decker, Dr. Terwagne.
Het Secretariaat wordt thans waargenomen door den Heer Louis Herreyghers, rue du Velodrome, 103, Marcinelle.
La Louvièere. Op 24 December werd een algemeene vergadering gehouden van de in en om La Louvière gevestigde Vlamingen, waar, nadat de Heer Meert het ontstaan en de ontwikkeling van het Verbond had toegelicht, een ontwerp van grondslagen - dezelfde als die van den Tak Charleroy - werd besproken en aangenomen en ook een voorloopig bestuur werd gekozen. De Vlaamsche Kring van Doornik had bij telegram gelukgewenscht met de oprichting.
Boeken voor de bibliotheken in het Walenland. Ons Secretariaat houdt zich steeds aanbevolen voor het ontvangen van boeken voor die bibliotheken. Het doelmatigst zal men die werken aan ons zenden daar wij het best weten, waar er 't meest behoefte aan is. Adres: Spiegelstraat 20, Gent.
Brussel. Den 21 December l.l. wijdde de Brusselsche Tak in de Oude Beurs, Groote Markt, een alleszins welgeslaagden avond aan ‘de Vereenvoudiging van onze schrijftaal.’
De Heer Dr. P. Tack, leeraar aan het Koninklijk Athenaeum te Mechelen - wie beter dan deze apostel van het moderne geschreven woord kon dit boeiend onderwerp behandelen? - had zich welwillend beschikbaar gesteld om het debat in te leiden en overbodig is het haast te vermelden dat hij zich op meesterlijke wijze van zijn taak heeft gekweten. Hij deed al de ongemakken en ongerijmdheden van de bestaande spelling uitschijnen, maar..... een ‘openbare bespreking’ heette nu eenmaal de avond en daarom hadden wij ook het genoegen andere sprekers te hooren, o.a. de Heeren Delpire, Van Kalken, Mennekens, Gunzburg, die deels tegen, deels voor de vereenvoudiging in de bres sprongen.
Kortom, een leerrijke avond voor het zestigtal toehoorders, waaronder verscheidene leeraars en onderwijzers van het Arrondissement Brussel.
Oudenaarde. In de pas ingerichte Letterkundige afdeeling handelde de heer Loos over Vader Sleeckx.