De Nederlandsche taal op Curaçao.
's Lands taal, 's Lands roem: want 's Lands taal bevat 's Lands geschiedenis en zijne wetten, waarvoor zijn burgers goed en bloed hebben opgeofferd; zij maakt ons bekend met het karakter en den vooruitgang van het Volk en leert ons voornamelijk zijne letterkunde kennen waaruit de wereld zijne voortbrengselen op het gebied van kunsten en wetenschappen ontwaart: - waarlijk, s' Lands taal is 's Lands roem!
Curaçao bezit in werkelijkheid geen eigen volkstaal; de inwoners maken gebruik van het Papiamentoe, dat, van het woord papiar (spreken) afgeleid, spraak beteekent. Men bedient zich hier van eene spraak, die geen taal is, want zij mist zelfs de eerste vereischte van eene taal, n.l. de spraakleer (grammatica) en bezit zelfs niet de noodige termen om het onderscheid tusschen het mannelijk en vrouwelijk geslacht aan te duiden.
Uit de omstandigheid dat Curaçao eene Nederlandsche kolonie is, volgt natuurlijk dat het Bestuur de Nederlandsche taal gebruikt en dat deze op de openbare scholen onderwezen wordt. Het is ook gemakkelijk te begrijpen, dat door dit Papiamentoe de ontwikkeling van de lagere volksklasse belemmerd en het aanleeren van de Nederlandsche taal ten zeerste bemoeilijkt wordt. Wel heeft men te allen tijde getracht, deze hinderpaal uit den weg te ruimen, omdat men ten volle bewust is, dat het onmogelijk is, zonder het bezit van eene volkstaal, tot dien stand van beschaving te geraken, dien de tegenwoordige tijd vereischt.
Niet alleen is het een algemeen verlangen, om het Papiamentoe af te schaffen; maar men eischt het zelfs en, daar noch dit verlangen, noch deze eisch bevredigd kunnen worden, beschuldigt men elkander, der jeugd en, over het algemeen, der beschaving een struikelblok in den weg te leggen. Voornamelijk de katholieke scholen, waar in het Papiamentoe onderwijs wordt gegeven, hebben 't in dit opzicht zwaar te verduren gehad en, hoewel oogenschijnlijk de klachten hierover niet geheel ongegrond zijn, zal men, na een onpartijdig onderzoek, bevinden dat, hoe gaarne ook de R.K. geestelijkheid de Nederlandsche taal op hare scholen ingevoerd zoude willen zien, dit niet van haar geheel en al afhankelijk is, omdat men diep ingrijpende bestaande omstandigheden niet over het hoofd mag zien. Ter wille van het godsdienstonderwijs onder de lagere volksklasse, die ongeveer ⅞ der geheele bevolking inneemt, is de R.K. geestelijkheid als 't ware verplicht, het Papiamentoe in hare scholen te handhaven en handelt zij dus tegen de nationale idee in. Weliswaar wordt door dit gestadig veroordeelen de zaak niet verbeterd, integendeel, men legt der R.K. geestelijkheid in haar zegenrijk streven groote moeilijkheden in den weg en verzwakt haren invloed tot beschaving op het grootste gedeelte der bevolking. Men moet niet uit het oog verliezen, dat sedert Europeesche macht hier gevestigd is geworden, de R.K. geestelijkheid zorg heeft gedragen voor de opleiding en ontwikkeling der lagere volksklasse en aan diezelfde R.K. geestelijkheid hebben wij het dus te danken, dat de beschaving, hoewel gebrekkig, onder de verscheiden rassen die, sedert de ontdekking van dit eiland, hier woonachtig waren, het standpunt heeft bereikt dat zij thans inneemt. Alhoewel de kiemen door de Spaansche geestelijkheid gelegd zijn, en mogelijk met onze gevoelens en denkbeelden niet overeenstemmen, moet men wel bedenken, dat de R.K. geestelijkheid thans, bijna zonder uitzondering, in Nederland is geboren en dat zij,
buiten kijf, hare Spaansche ambtgenooten over het algemeen in karakter en kennis verre overtreft.
Ook de Vereenigde Staten van Noord-Amerika hebben getracht de Spaansche en patois-talen in de Philippijnen af te schaffen en de Engelsche taal op de scholen in te voeren, maar de groote Republiek, waar het beginsel tusschen Kerk en Staat zoo strikt gehandhaafd wordt, was verplicht, na een korte proefneming, haar voornemen op te geven en zich tot den Paus van Rome te wenden, om deze gewichtige en nog andere aangelegenheden, waaronder in de eerste plaats het onderwijs, in die kolonie te regelen. Zoodoende hebben de Vereenigde staten van Noord-Amerika, voor het eerst in hunne geschiedenis, de macht van den Paus moeten erkennen en erlangen de R.K. scholen in de Philipijnen niet alleen recht van bestaan, maar worden zij zelfs op milde wijze gesubsidieerd. Laten wij dit voorbeeld als sprekend bewijs aanhalen, dat het hoogst moeilijk is - ja, bijna onuitvoerbaar - eene bestaande diepingewortelde volkszaak met wortel en tak uit te roeien, hoe belemmerend zij voor het algemeen welzijn van het Volk ook moge zijn. - Heeft ook Engeland de invoering der Engelsche taal op het kleine eiland Malta niet moeten opgeven en de Italiaansche taal haar terrein moeten laten behouden?
Alle ingezetenen van den beschaafden stand op Curaçao spreken drie of meer talen, die men, wat de kennis ervan betreft, als volgt kan rangschikken: 1o. de Spaansche, 2o. de Engelsche en 3o. de Nederlandsche taal, terwijl het Fransch en het Duitsch ook niet onbekend zijn. Het is gemakkelijk te begrijpen, dat de uitspraak van zoovele talen, met hare verschillende eigendommelijkheden, niet zuiver