Kolonie Transvaal in Chili.
Naar aanleiding der vraag van den Heer Gerritsen omtrent de Kolonie Transvaal in Chili, is het mij aangenaam eenige inlichtingen te kunnen geven.
De kommandant Frits van Straaten is sedert een jaar te Brussel voor de belangen der kolonie werkzaam en behoort tot mijn beste vrienden, hem ben ik deze inlichtingen verschuldigd.
Toen de ‘trek’ naar Chili plaats had en de kommandant met de Chileensche regeering overeenkomst gesloten had, bezaten de ‘Burghers’ een gemeenschappelijk kapitaal van 10 gulden. Echter zij waren gewapend en vol goeden moed. Het is gewapenderhand dat zij meester der door de Chileensche Regeering afgestane terreinen moesten worden en de Indianen verdrijven. Nu werken de Indianen als knechten bij de kolonisten. In de kolonie werden eerst huizen gebouwd, land ontgonnen, toen een spoorweg aangelegd die de kolonie met Santiago verbindt. Er was nog veel hout voorradig, dat wegens de groote transportkosten ter plaatse verbrand moest worden.
De kolonie is over het algemeen welvarend, er zijn verscheidene geboorten en zeer weinig sterfgevallen. Ik zelve heb brieven van jonge kolonisten gelezen die hunnen kommandant om Hollandsche meisjes vroegen tot vrouw. Vele jonge kolonisten beginnen reeds Spaansch te spreken. Het onderwijs werd gegeven door twee Vlaamsche nonnen, die echter de kolonie zullen moeten verlaten, daar de nieuwe Chileensche wet op het onderwijs ook de kolonie treft. Mij dunkt dat een Nederlandsch onderwijzer zeer nuttig voor onze moedertaal werkzaam kan zijn en ik raad de Redactie aan met den kommandant in onderhandeling te treden.
Het ontbreekt ook aan een geneesheer, wel zijn de kolonisten welvarend en zou een geneesheer veel vrijen tijd hebben, maar wanneer er een épidemie uit zou breken of bij ernstige ziektegevallen, zouden de kolonisten er leelijk aan toe zijn.
Ik heb hoogst merkwaardige photografische opnamen der kolonie onder oogen gehad en mocht de kommandant mij er eenige schenken, dan zou het mij aangenaam zijn er ‘Neerlandia’ mede te verrijken.
Aanvaard mijne groeten,
tandarts Bernard Coelho.
Brussel.
Red. Eerst dan wanneer door de Kolonie Transvaal voor een Nederlandschen onderwijzer behalve passend bestaan, veilige toekomst wordt gewaarborgd, zal het Hoofdbestuur de afgebroken onderhandelingen te dezen opzichte kunnen hervatten. Grondig voorbereide voorstellen wil het ten allen tijde in ernstige overweging nemen.
Voor onopgesmukte mededeelingen, en dan liefst met foto's van den tegenwoordigen toestand der Kolonie, houdt Neerlandia zich aanbevolen.
Aan de Redactie het maandblad Neerlandia te Dordrecht.
Ik ondergeteekende, A. van Dijk, Kapper in de Koninklijke Straat 117 te Brussel, werd den 7 December 1859 geboren te Middelburg, uit Nederlandsche Ouders: D. van Dijk en H. Putters, die zich in het jaar 1864 met hunne kinderen voorzien van de noodige papieren in België hebben gevestigd, eerst te Gent en vervolgens te Brussel. Ofschoon mijne Ouders tot hun overlijden toe Nederlanders zijn gebleven, en ik derhalve vermeende nog steeds Nederlander te zijn, werd mij onlangs op het consulaat der Nederlanden mede gedeeld, dat ik wegens verzuim om tijdig de vereischte verklaring af te leggen dat ik Nederlander wenschte te blijven, mijn Nederlandschap had verloren en nu alleen door middel van naturalisatie die hoedanigheid kan herwinnen. Daar hieraan een uitgaaf van f105 verbonden is en die uitgaaf zeer bezwarend voor mij is, wend ik mij tot uwe redactie met het beleefd verzoek mij wel te willen melden of aan dat bezwaar niet op de eene of andere wijze zoude kunnen tegemoet gekomen worden.
Inmiddels teeken ik met de meeste hoogachting.
A. van Dijk.
Brussel, 21-3-'05.
Voor 't oogenblik is er geen ander middel dan op het Consulaat is meegedeeld. Er is echter een