In Vogelvlucht.
Ned. Guyana of Suriname: ten Noorden de Atl. Oceaan, ten Westen Engelsch Guyana of Demerary, ten Zuiden Brazilië, ten Oosten Fransch Guyana of Cayenne.
Coppename, Saramacca en Nickerie zijn in den laatsten tijd veel genoemde rivieren, om de onderzoekingstochten van majoor Bakhuis, den heer van Stockum en dr. van Capelle. Prof. Went deed in 1902 zijn wetenschappelijke reis; gevolgen: laboratorium te Paramaribo en Inspecteur van Landbouw.
In den Haag zetelt de maatschappij Suriname. Doel: bevordering van den landbouw, drijven van ondernemingen, aanleg van tram.
Suriname is een onzer rijkst gezegende koloniën; door de natuur wel te verstaan.
Ruim 99,8% is woeste grond. Van de 15 mill. H.A. (5 × Nederland) zijn nog geen 16 duizend in bouw.
Bevolking 75000 plus een 8000 Boschnegers en een 2000 Indianen. In '99 waren er een 2200 Europeanen en afstammelingen. Verder een honderd of vier Chineezen, een 50000 Creolen en Negers. De rest immigranten: Britsch-Indiërs en Javanen.
Leerplicht van 7-12 jaar.
Suriname heeft een Goeverneur, Opperbevelhebber van Landen Zeemacht; tegenwoordig de heer C. Lely. Hij is voorzitter van een Raad van Bestuur. De bevolking wordt vertegenwoordigd door de Koloniale Staten.
De kolonie is verdeeld in Districten.
Een heel ander bestuur dus dan in de Oost.
Reden al mee van de gebrekkige ontginning is het ontbreken van verkeerswegen. Maar: De Tram komt!