Bij onze Noorderbroeders!
Een goedkoop reisje naar Holland.
In dezen tijd ziet men op de muren onzer steden aanplakbiljetten betrekkelijk goedkoope reizen naar Zwitserland, naar de boorden van den Rijn. Ieder jaar hebben we verschillende malen de gelegenheid om voor een spotprijs eens over te wippen naar Parijs of het Kanaal over te steken naar Dover of Londen.
Van zulke reisgelegenheid wordt dan ook gretig gebruik gemaakt en telkens zitten de extra-treinen naar Parijs bomvol.
Nog nooit daarentegen werd een dergelijk goedkoop reizen aangeboden naar Holland. Men mag er gerust van verzekerd zijn, dat het aantal Belgen, ja Vlamingen, die Zwitserland, de Rijn-boorden, Parijs, ja zelfs Londen bezocht hebben doch nooit over den Moerdijk zijn gereden, legio is. Wel zijn er natuurlijk de bezoekers van de Nederlandsche congressen, steeds dezelfde, die wat van Holland gezien hebben. Maar hun aantal is zoo nietig vergeleken bij dat der duizenden reislustigen, die ieder jaar eens buiten de eigen grenzen willen en natuurlijk daarheen gaan, waar ze gelokt worden door goedkoope vracht en verleidende reclame. En toch zijn de enkelen, die er door het toeval toe gebracht werden om ook eens naar 't Noorden te gaan in plaats van naar Zuid, Oost en West, verrukt teruggekeerd. Neen, dat er in Holland een Nijmegen en een Arnhem ligt met verrukkelijke omgeving; dat de musea van Amsterdam, den Haag vol zijn van die koninklijke kunst, waarvan ze elders maar schrale vertegenwoordigers zagen, dat daar een éénige Scheveningsche weg en Scheveningsche boschjes te bewonderen zijn en buitendien overal het eigenaardig Hollandsch schoon, dat nergens teruggezien wordt en de bekoring uitmaakt van de tafereelen der Hollandsche meesters, daaraan hadden ze niet eens gedacht. En dat zoo dicht bij huis!
Moet daar geen verandering in komen? En kunnen twee landen, zoo dicht bij elkander elkaar zoo vreemd blijven?
Het bestuur van Groep B van het Algemeeen Nederlandsch Verbond heeft geoordeeld, dat het op zijn weg ligt om reisverkeer naar het Noorden te bevorderen. Het is daarom in onderhandeling getreden met het bestuur der Belgische en Hollandsche Staatsspoorwegen, opdat ook naar Holland eens een extra trein, zou ingericht worden. De onderhandelingen zijn gelukt en de uitslag is deze, dat beide besturen, als proef, bereid zijn een extra-trein te laten loopen op een nader te bepalen dag (b.v. 15 Augustus). De reis zou zijn van Antwerpen, Brussel of Gent naar Amsterdam; het reiskaartje, dat 5 dagen geldig zou zijn, zou recht geven tot oponthoud te Rotterdam en te 's-Gravenhage.
Beide besturen verlangen te weten of het bij de heenreis, dan wel bij de terugreis is, dat de reizigers zich te Rotterdam en Den Haag wenschen op te houden.
Het Bestuur van het Algemeen Nederlandsch Verbond denkt, dat het de voorkeur verdient bij de terugreis 's-Gravenhage en Rotterdam aan te doen, het zou dan voorstellen om Zaterdag en Zondag (14 en 15 Aug.) aan Amsterdam te besteden, Maandag en Dinsdag aan den Haag, Woensdag (terugreis) aan Rotterdam.
De voorwaarde door beide besturen gesteld is dat het Algemeen Nederlandsch Verbond zal instaan voor ten minste 250 personen.
De prijzen der kaartjes zouden zijn:
|
2e klasse. |
3e klasse. |
Antwerpen (Middenstatie) |
12.05 |
7.65 |
Brussel (Noord) |
14.65 |
9.15 |
Gent (Zuid) |
16.15 |
10.15 |
Wie aan de reis tegen de gestelde voorwaarden wenscht deel te nemen wordt verzocht dadelijk van zijn wensch kennis te geven aan het Secretariaat van het Alg. Nederl. Verb., Spiegelstraat 20, Gent. Men gelieve duidelijk naam en adres te schrijven.
Het lukken van deze eerste reis is van zeer groot belang. Valt het mee, dan zullen ieder jaar dergelijke reizen en ook naar andere deelen van Holland ingericht worden. We kunnen dus niet genoeg onze leden aanzetten om behulpzaam te willen zijn in 't bekend maken van deze reisgelegenheid naar Holland, waar natuurlijk ook niet-leden van 't Verbond gebruik van kunnen maken.