over de houding van het Verbond, bij de ontevredenheid der Nederlandsche Kolonie te Constantinopel over de benoeming van een vreemdeling tot tolk aan H. Ms. Gezantschap. De slotsom is geweest dat Voorzitter en Secretaris van het Hoofdbestuur, de heeren Kern en de Kanter een pleeggehoor hebben aangevraagd bij den Minister van Buitenlandsche Zaken, waarvan de afloop bevrediging heeft gegeven.
Uitvoerig werd evenzeer de vraag besproken der wenschelijkheid eener goedkoopere postverbinding met België, aanvankelijk ook bedoeld voor brieven, in den loop der gedachtenwisseling echter beperkt tot drukwerk. Besloten werd dat het Verbond zich in dezen voor samenwerking zal wenden tot de Vereeniging der Belangen van den Boekhandel, tot den Uitgeversbond en tot den Journalistenkring. Eene dergelijke verlaging van verzendingskosten zou van zeer groot nut zijn voor de beoefening onzer taal in België, vooral door de meerdere verspreiding van onze dag- en weekbladen. Nu toch, vlak bij huis, soms letterlijk voor de naaste deur, hebben wij een slagboom staan voor onzen geestelijken invloed, die nooit had moeten worden geplaatst; zijn opruiming is thans noodzakelijk als weleer die van het schotje in de bank der hooggeleerden.
Het Maleisch-Nederlandsch blad Bintang Hindia, dat zich tot het A.N.V. heeft gewend om steun bij de Regeering voor zijn verbreiding in Indië, maakte eveneens onderwerp uit van bespreking. De vergadering hechtte hare goedkeuring aan de maatregel van het Hoofdbestuur, waarbij deze zaak ter behandeling is overgedragen aan de Vertegenwoordigers der Groep-Indië. Van dezen was bericht ontvangen dat zij, het groot belang der onderneming erkennende, in dezen werkzaam zijn.
Besproken werd de stand der zaken op Ceylon, te Petersburg, Smyrna, Parijs en Londen, evenals de wenschelijkheid van het verzamelen van boeken voor Nederlanders buiten Europa. Eene commissie van drie leden, de heeren Nolen, dr. van Everdingen en van Son belast zich daarmede. Er zijn reeds 1500 bijeen, behalve een duizendtal ter beschikking van het A.N.V. zelf gesteld.
Dit alles is kort gezegd en zal stuksgewijs naar eisch van tijd en gelegenheid, uitvoeriger worden behandeld. Genoeg echter om de overtuiging van het Hoofdbestuur te wettigen, dat er teekenen zijn van nieuw leven op een voor kort nog braakliggend en toch zoo vruchtbaar gebied. Overal waar Nederlanders wonen voelt men den sterkenden golfslag in onze levenszee. De West laat van zich merken, op Curaçao spant men zich in, Indië geeft kracht aan het Verbond, in ons land niet het minst. Vlaanderen zet zich schrap, zijn taai geduld recht doende. En in Nederland zelf is de invloed van het Verbond duidelijk zichtbaar; om wakker te zijn was wakker worden noodzakelijk. Wakker wordt de Nederlandsche stam, langzaam en daarom, naar zijn aard, zeker.
Laat dan ieder die zich Nederlander voelt, met ons meewerken. Er is nog zooveel te doen; wij knabbelen nog maar aan de schors.