Neerlandia. Jaargang 6
(1902)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdMededeelingenDen 13den Sept. heeft het Hoofdbestuur een samenspreking gehad met het bestuur van het Studiefonds voor Zuid-Afrikaansche studenten, ten einde gezamenlijk de belangen van het fonds te behartigen.
* * *
Het Hoofdbestuur heeft Donderdag 4 Sept. zijn opwachting gemaakt bij Z. Ex. den Gouverneur van Suriname om de belangen van het A.N.V. aan te bevelen in verband met de pogingen om in Suriname een groep te stichten. De heer Lely ontving de afgevaardigden welwillend en zegde zijn steun toe.
* * *
Het Bestuur van Groep Nederland vergadert Zaterdag 4 October in Den Haag met de leden van den Raad van Bijstand, die uitgenoodigd zullen worden zich te constitueeren om door samenwerking mogelijk te maken, dat het Verbond zich naar buiten krachtig kunne doen gelden.
* * *
De heer John Remein te Rochester, New Yersey, Amerika, heeft op een reis door Frankrijk, België en Nederland behoefte gevoeld aan een kenteeken, dat hem als lid van het A.N.V. wellicht in aanraking had gebracht met andere leden. Hoe denken de leden over een draagteeken?
* * *
Deutsche Erde heet een nieuw tijdschrift, dat onder leiding van prof. Paul Langhans zes maal per jaar zal verschijnen en zich ten doel stelt bijdragen te leveren over de kennis omtrent het Duitsche volk, zijn verspreiding over de wereld en zijn ontwikkelingsgeschiedenis door de eeuwen heen. Het wordt uitgegeven te Gotha en kost 6 mark per jaar. Medewerkers voor Nederland zijn dr. H. Blink, dr. F. Buitenrust Hettema, dr. Otto Finsch, prof. dr. H. Kern, dr. H.J. Kiewiet de Jonge, dr. E. Koszmann, Johan Winkler en Henri Zondervan.
* * *
Den 17den Aug. is te Antwerpen het Peter Benoits-Fonds gesticht, voornamelijk met het doel om gelden bijeen te krijgen, ten einde de uitvoering der werken van den Vlaamschen meester mogelijk te maken. Eereleden van het Peter Benoits-Fonds zijn reeds: M. Fredegand Cogels, gouverneur. Jan Blockx, bestuurder van het Koninklijk Vlaamsch Conservatorium te Antwerpen, Juliaan De Vriendt, bestuurder der Koninklijke Academie van Schoone Kunsten te Antwerpen. Bestuurders zijn: Octave Selb, Michiel L'hoëst, Frans Gittens, mej. Math. De Herdt, Geert Van den Berghe, Adolf Kockerols, Edward Keurvels, Constantijn De Bom, Frans Franck, Hendrik Jacobs, Edward Janssens, Hendrik Schaefels, Constant Stoffels, Jos Wijnen, Mevr. Adolfina Lundgren-Picqueur, Johanna Crabeels, mej. Ant. Pynaert, mej. Julia Radoux, mej. Maria Van den Broeck, Albrecht Bouchery, Floris De Cuyper, John Smout en Johan Wahlers,
* * *
Het bestuur van het Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap heeft toezegging ontvangen van f50,000 voor het Veth-fonds op voorwaarde dat nog een even groot bedrag voor 1 Januari 1903 gevonden wordt. Bijna f10.000 kwam reeds in. Krijgt het de beschikking over zulk een aanvangsfonds van f100,000, dan stelt het bestuur van het Genootschap zich voor, het stelselmatig bekend maken van land en volk in onze overzeesche gewesten krachtiger aan te vatten dan tot dusver mogelijk was. Het bestuur verspreidt daartoe een rondschrijven in de verwachting, dat een betrekkelijk zoo gering bedrag ter verkrijging eener althans oppervlakkige bekendheid met het groote nog ondoorvorschte deel van ons eigen gebied, spoedig bijeen gebracht zal worden.
* * *
De volksliederen van de gewezen Z.A.R. en Oranje Vrijstaat en andere liederen, die onder de krijgswet niet konden worden verkocht, worden met verlof van den hoofdcensor te Kaapstad weer ten verkoop aangeboden.
* * *
Naar aanleiding van het artikel over A B C-Prentenboeken in het Augustus-nummer schrijft de heer C.A.J. van Dishoeck, de ondernemende uitgever, ons een brief, waarin hij opkomt tegen de bewering van mevrouw Destrée, geb. Ter Meulen als zouden onze kunstenaars te trotsch zijn om kinderboeken te verluchten. Hij wijst op Vaarzon Morel, die teekeningen maakte voor de volgende zijner uitgaven: Uit het Wonderland, door Stamperius en Krebbers, 5 deelen met 80 platen. De Avonturen van Bob in het Land, waar de Kabouters wonen. Op weg naar Transvaal, door J. de Meester. Adriaan Brouwer, door J.G. Kramer, een boek over de schilderswereld uit den gouden tijd. Wenckenbach: Klaproosje en Korenbloempje, door Agatha Snellen. (Dit boek is met grooten letter voor kleine kinderen gedrukt). Lientje en andere verhaaltjes, door Fine de Kruyff-Gobius. Het Indische Nichtje, door Fine de Kruyff-Gobius. Angeline's Beloften, door Melati van Java. Steelink: Dolf de Boerenheld, door C. v.d. Vliet. Edzard Koning heeft teekeningen gemaakt voor een boek van Agatha Snellen voor jonge kinderen, dat ter perse is en met groote letter, wijd gedrukt wordt. Nog andere kinderboeken met oorspronkelijke teekening zullen binnenkort bij den heer Van Dishoeck verschijnen. Hem treft dus allerminst het verwijt. Toch zal de brief van mevr. Destrée zijn nut hebben, want de heer Van Dishoeck verklaart zich bereid kinderboeken voor Zuid-Afrika tegen goedkoopen prijs te geven. Neerlandia juicht dit zeer toe en spoort andere uitgevers aan hun oorspronkelijke kinderuitgaven eveneens op voordeelige voorwaarden ter beschikking van de Zuid-Afrikaansche jeugd te stellen. Wie koopt hen eens een flinke bezending af? |
|