Briefwisseling.
Springs, 28 Augustus 1899.
Geachte Redacteur,
Het is naar aanleiding van een schrijven van ‘de Meidoorn’ dat ik U verzoek dit te willen plaatsen.
In beperkte kringen is een plan van ‘de Meidoorn’ op touw gezet om de weduwen en weezen van in den oorlog gesneuvelde of verminkte Transvalers met geld te steunen.
Er zal dus een vast kapitaal opgericht worden, een. fonds, waarvan de intresten zullen aangewend worden tot dat doel.
De redenen welke ‘de Meidoorn’ heeft gehad tot 't aangeven van zijn plan zijn voorzeker te zoeken in 't feit dat 't den burgers zwaar valt ten oorlog te gaan, zonder dat voldoende voor vrouw en kinderen als achterblijvende in geval van sneuvelen wordt gezorgd.
De vrees daartoe voert dus direct zooals nu gebleken is tot ingeven en wel zoover dat in zeer korten tijd het. Engelsch in alles den toon zal aangeven.
Hierdoor is het Algem. Nederl. Verbond vrij wel lam geslagen en zijn streven hier zeer beperkt. Juist omdat er door Engelsche uitlanders in 't algemeen zooveel wordt gedaan tegen 's lands belang, zullen wij moeten optreden sterk vóór het land en dus dat doen waardoor de burgers zich gerugsteund voelen in oorlogstijd; door het doel van het fonds, liefde en eer maar ook moed voor de natie aan te kweeken.
Aan een Hollander wordt in 't algemeen weinig gedacht en dat zullen menschen mij toegeven die van de bevolking op de hoogte zijn. Hoe dat 't komt, doet hier thans niet ter zake maar ik kan U mede deelen dat onder de Hollanders bij de N.Z.A.S.M. thans een goede geet valt waar te nemen. Het Algem. Nederl. Verbond werkt daartoe zeer meê en bevordert vriendschap, omgang en gezelligheid onderling; dat er evenwel van een krachtig werken naar buiten weinig valt op te merken, is ook waar
Daarom wenschte ik, door ons het plan wordt gevormd, het practische van de Meidoorn's voorstel krachtig ter hand te nemen; van door het goede te behartigen meer invloed naar buiten ult te oefenen en daardoor een krachtiger houding te krijgen tegen de nu al meer en meer invloed krijgende Engelsche taal, gebruiken en gewoonten. Want ik wijs U slechts op 't feit dat binnenkort in 's lands vergaderzalen niet alleen Engelsch wordt gesproken maar ook Eng. onderwijs zal geëischt worden, omdat 't nu recht van bestaan heeft.
Als goede uitlanders mogen wij ons niet onthouden omtrent 's lands toestanden en zijn zelfs verplicht en vooral in deze tijden. zulke handelingen van ons te doen uitgaan, waardoor de algemeene sympathie voor Hollandsch ontstaat.
Wij moeten ons op een hoog en goed standpunt plaatsen een schrede voorwaarts doen, een positie innemen; een Verbond dat zijn streven waardig is en 't door gepaste middelen verwezenlijkt.
Als lid acht ik mij gerechtigd daarop te wijzen en uwe medewerking te verzoeken.
Uw dw. dr.
H. Hanedoes.
N.v.d.R. - Het behoort aan het Bestuur van G roep C deze zaak krachtig ter hand te nemen. Wanneer laat dat bestuur eens iets van zich hooren? Bittere klachten komen ons uit Z.A. toegestroomd over de werkeloosheid van dat bestuur en dat in dezen tijd!!!
Wat wij doen kunnen, zullen we doen.