Verscheidenheden.
Het schijnt thans zeker dat Dr. Leyds, de Staatssecretaris van de Zuidafrikaansche Republiek, zijn ambt zal neerleggen en de Republiek in Europa zal vertegenwoordigen als gevolmachtigde van de Transvaalsche Regeering. Wie zijn opvolger zal zijn, is nog onbekend.
- Veldkornet Melt Marais schat thans de blanke bevolking van Pretoria op 19,000.
- Den 1 Oct. 1897 is aan de Staatsmeisjesschool te Pretoria een hoogere meisjesschool toegevoegd ter voorziening in de behoeften aan een meer uitgebreid onderwijs voor meisjes. Het onderwijs zal omvatten: a/ Bijbelsche geschiedenis, b/ Nederlandsche taal- en letterkunde, c/ Engelsche id., d/ Fransche id., e/ Duitsche id., f/ Rekenkunde, g/ Kennis van de natuur, h/ Algemeene en vaderlandsche geschiedenis, k/ Gezondheidsleer, l/ Nuttige en fraaie handwerken, m/ Teekenen en schilderen, n/ Muziek (zingen, piano, orgel).
- Dr. F. Engelenburg, Begunstiger van onze Vereeniging, werd door Z.M. Don Carlos, Koning van Portugal, benoemd tot Commandeur van de Koninklijk Militaire Orde de Nossa Senhora da Conceiça de Villa Viçoza.
- Er was spraak van, dat een stoombootlijn van Lourenze Marquez naar Europa met toelage van de Regeering v.d.Z.A.R. en onder Transvaalsche vlag zou gesticht worden.
- Met een van de laatste mail-boten is te Kaapstad uit Europa teruggekeerd de heer E.J. Vellema, die aan den voet van den Tafelberg de welbekende firma J. Dusseau & Co, vertegenwoordigt met een ijver en zaakkennis welke niet anders dan lof verdient. Trouwens de firma Dusseau heeft aanspraak op aller waardeering, door al hetgeen ze doet in het belang der Nederlandsche taal in dit werelddeel. Te Kaapstad gevestigd reeds vóór den Jameson-inval, dus vóór de herleving in de Kolonie van de belangstelling in de landstaal, heeft genoemde uitgeversfirma reeds veel nuttig werk verricht en Zuid-Afrikaansche befaamdheid erlangd als editeur van Ons Tijdschrift, dat voortdurend in populariteit toeneemt.
- De heer J. Hagen, onderwijzer in het Lijdenburgdistrikt, die zich op het Taalkongres te Dordrecht zoo ijverig voor de Nederlandsche taal in Z.A. in de bres stelde, is in de Republiek teruggekeerd en vertrokken naar zijn standplaats.
- De N. Republikein vermeldt: De heer Regenass, bewaarder in de gevangenis te Vrijheid, is met promotie verplaatst naar Krugersdorp. Een Engelschman uit Barberton is in zijn plaats aangesteld. Laatstgenoemde ambtenaar moet, naar men ons verzekert, volstrekt geen Nederlandsch kennen.
Een dergelijke aanstelling zal voorzeker het instandhouden en de verbreiding van onze Taal, een levensquaestie voor de Z.A.R., niet in de hand werken. De Regeering moest toch toezien, dat geen bedieningen waargenomen worden door personen, die de landstaal niet kennen.
- Bandoeng, N.O.I. In de Preanger-Bode komt een mededeeling voor van den Kerkeraad van de Prot. Gereformeerde Gem. te Bandoeng, inhoudende dat den 15 Oct. het eerste nr van het veertiendaagsche blad De Protestant zal verschijnen.