Vlaamsche Kroniek.
Te Antwerpen is een comité tot stand gekomen tot oprichting van een gedenkteeken ter eere van den te vroeg ontslapen Vlaamschen letterkundige Eugeen Zetternam.
Het comité, dat tot stand gekomen was voor het bezorgen eener Vlaamsche partituur van de opera Herbergprinses, is opnieuw vergaderd. De pogingen van het comité zijn buitengewoon goed gelukt; het heeft meer inschrijvers gevonden dan er noodig waren om de Vlaamsche uitgave te verzekeren. De Vlaamsche uitgave zal het licht zien, kort na het verschijnen der Fransche, in de maand Juli.
In de gemeente Eerneghem, arrondissement Oostende, is er tegenwoordig een tijdelijk rijks-ontvanger gezonden, die geen woord Vlaamsch verstaat, en dat voor de gemeenten Ichtegem, Eerneghem en Couckelaere, hebbende eene gezamenlijke bevolking van 15,000 zielen, waarvan er geen 10 p.h. Fransch genoeg verstaan om hunne zaken bij hem te vereffenen. Ook bij iedere zitting keeren de heft der lastenbetalers onverrichter zake terug. De bevolking is zeer verbitterd, te meer daar het gansche dagen vermaningen regent. Zijn zulke benoemingen niet belachelijk, niet aartsdom?
Sedert de Heer Walpot, bestuurder is van de muziek van het 1ste linie-regiment, wordt er te Gent op de militaire concerten, ook Vlaamsche muziek ten gehoore gebracht.
Ook te Antwerpen zijn er een drietal krijgsmuziekbestuurders die op hunne programma's gewrochten plaatsen, van onzen grooten Benoit en zijne talrijke en knappe schaar leerlingen.
Op de Woensdag-concerten van de Vereenigde Artisten Muzikanten van Gent, komen nu ook werken van onze nationale meesters voor. Dank zij daarvoor gebracht aan den talentvollen bestuurder dier maatschappij, den Heer Van der Gracht.
Dezen winter wordt te Gent in de Fransche Opera de vertaling van Herbergprinses gegeven, na dat ze eerst te Parijs en te Brussel opgevoerd zal geworden zijn. Wij kunnen niet nalaten den bestuurder, den Heer de la Fuente geluk te wenschen omdat hij nationale werken wil opvoeren; maar het is niet wraakroepend dat onze oorspronkelijke kunstwerken, in het hartje van Vlaanderen, in een vreemde taal moeten vertoond worden.
In den loop der maand Juli is in de Brusselsche Wereltentoonstelling het laatste werk van den Vlaamschen toondichter Tinel, het oratorio ‘Godclieve’ uitgevoerd. In dezelfde tentoonstelling zal op Zondag 22 Augustus een Vlaamsch concert gegeven worden door de Melomanen van Gent onder leiding van den Heer Oscar Roels. Zullen daar uitgevoerd worden benevens de ‘Artevelde-Cantate’ van Gevaert, werken van Samuel, Vanden Eede, Waelput, Rinskopf en Roels. Met eenige onzer voornaamste kunstenaars, zal de Heer Roels Vlaamsche concerten geven in Holland, en n.l. op 26 en 28 Oogst in de Kursaal te Scheveningen, en op 29 derzelfde maand in de groote Kerk te Haarlem.
Door den Provincialen raad van Brabant is een wensch ten voordeele van het Wetsontwerp De Vriendt gestemd.
Door de bijzondere Commissie der Vlaamsche Taalwet, zijn de wijzigingen door den Senaat gestemd, verworpen, en de tekst die de gelijkheid der talen waarborgt, aangenomen.
De Vlaamsche kunst heeft nogmaals gezegepraald. In de Tentoonstelling te Brussel hebben twee onzer voornaamste kunstenaars de gouden medaille behaald Jef Lambeaux voor de beeldhouwkunst, en Frans Courtens voor de schilderkunst. Ook op de tentoonstelling van schoone kunsten te Dresden (Duitschland) hebben onze Vlaamsche meesters schitterende overwinningen behaald, en tevens zijn een groot getal hunner werken verkocht.
Op bevel van Minister Schollaert hebben de schoolopzieners van het middelbaar onderwijs de gemeentebesturen van de Brusselsche voorsteden, met uitzondering van Elsene, verwittigd dat hunne middelbare scholen onder het Vlaamsch stelsel moeten geplaatst worden, dat wil zeggen onder de toepassing vallen van de wet op 't gebruik van de Nederlandsche taal in 't middelbaar onderwijs.
Voor den derden prijskamp voor Vlaamsche Tooneel- letterkunde uitgeschreven door de stad Antwerpen, en die op 1 Juli gesloten werd, zijn ingezonden: 26 drama's of treurspelen, 23 tooneelspelen, 20 blijspelen on 12 zangspelen, te zamen 81 stukken.
Het Gulden Sporenfeest is in de meeste steden en groote gemeenten van het Vlaamsche land op waardige wijze gevierd geworden.
Op Zondag 25 Juli ll. hebben er te Bergh Vlaamsche feesten plaats gehad, die opperbest gelukt zijn. Geheel het dorp was in feestgewaad: overal praalbogen, bloemen, jaarschriften; aan alle woningen (op een drietal uitzonderingen na) wapperde de nationale vlag. Een prachtige stoet doorkruiste de gemeente. Het feest werd gesloten met een meeting voor het wetsvoorstel De Vriendt-Coremans; de zaal, die omtrent 700 personen kon bevatten, was stampvol; en nog konden op verre na alle deelnemers niet in de zaal. Voerden er het woord: Mevrouw Cortebeke van Brussel, de Heeren Karel Brants van Etterbeek, Emiel de Veen van Brussel, Ernest Pallemaerts van Mechelen, en Verschueren van Vilvoorden, die de vergadering voorzat.
De Vlaamsche Bond van Ninove richt op 8 Aug. e.k. een Vlaamsche Volksbetooging in, ter gelegenheid van de inhuldiging van zijn eerevaandel. Talrijke kringen uit het Vlaamsche land zullen aan de betooging deelnemen.
Eindelijk na jaren en jaren, hardnekkig strijden, heeft Antwerpen zijn Koninklijk Vlaamsch Conservatorium. Nu hebben de Vlamingen ook hun officiëele Vlaamsche Muziekschool; nu eindelijk heeft Peter Benoit zijne school, zijn talent, zijn werken zien erkennen door ons hooger bestuur.
Ten einde aan den grooten meester zijn dank en zijne hulde te bewijzen, zal het gansche Vlaamsche volk den 12 September naar Antwerpen stroomen, alwaar groote feestelijkheden en een groote betooging plaats zullen hebben ter gelegenheid van de verheffing der Vlaamsche Muziekschool tot Koninklijk Vlaamsch Staats-Conservatorium.
Bij al die huldeblijken zal men, we zijn ervan verzekerd, den koenen strijder niet vergeten, die jarenlang met woord en pen de zaak van het K.V.C. verdedigde, die gedurende die lange periode de aanleider, de hoofdman van de beweging is geweest, Vader Sabbe, den vergrijsden Vlaamschen voorvechter.