Sta mij intusschen toe mijn opinie (die door velen gedeeld wordt) door middel van uw geacht blad te publiceeren. Dr. Viljoen heeft zich een goeden naam verworven als professor aan het Victoria College te Stellenbosch; hij is ook persoonlijk bemind door zijn leerlingen en is reeds een gewichtige factor geworden voor de opbeuring der Nederlandsche taal in Zuid-Afrika.
De omstandigheden hebben gewild dat Dr. Viljoen een werkkring gevonden heeft bij een der belangrijkste opvoedings-inrichtingen van Zuid-Afrika. Hij zal dien werkkring tot een hoogst nuttigen maken, daar twijfel ik niet aan. Waarom moet nu Dr. Viljoen uit Stellenbosch worden weggerukt, en waarom doet uw blad mee aan een beweging welke met droefheid in de Kolonie werd vernomen?
Waarlijk, mijnheer de editeur, ik geloof dat de belangen der Nederlandsche taal, welke in Dr. Viljoen zulk een warm verdediger gevonden hebben, meer gebaat worden als hij te Stellenbosch blijft dan wanneer hij hier te Pretoria komt. Zijn heengaan uit de Kolonie zou gelijk staan met een krijgsman die zich uit het actieve gevecht terug trekt. Ik en verscheidene mijner vrienden hopen dat Dr. Viljoen voorloopig in zijn tegenwoordigen kring zal blijven arbeiden.
U dankende voor opname dezes,
Uw dw.
Hollandsche Afrikaner.
Heeft men er in Zuid-Afrika nog nooit aan gedacht om leeraars uit Vlaanderen te ontbieden?
Er is meer dan een jonge doctor, die aan de Hoogeschool te Gent een degelijke Nederlandsche opleiding genoten heeft, voor het onderwijs in Nederlandsch, Engelsch, Duitsch, Geschiedenis en Aardrijkskunde in de Athenaea (d.i. Gymnasia), die wellicht niet ongenegen zou zijn een betrekking als leeraar in Z.A. te aanvaarden. Deze jonge doctoren, die allen geestdriftige Vlaamschgezinden zijn, zouden in Z.A. uitmuntende elementen zijn in den taalstrijd.