van de Belgische Kamer in haar zitting van 19 Nov. ll. verandering gekomen. Een wetsontwerp werd ingediend door den Heer De Vriendt, afgevaardigde voor Brussel, strekkende om naast het Fransch, het Nederlandsch tot officiëele taal te doen uitroepen. Dat wetsontwerp werd aangenomen met 92 stemmen tegen 3 en een onthouding; dus nagenoeg met algemeenheid van stemmen.
Ziehier den tekst van de aangenomen wet:
Art. I. De wetten worden aangenomen, bekrachtigd, afgekondigd en bekend gemaakt in de Nederlandsche taal.
Art. II. De bekrachtiging en de afkondiging geschiedt op de volgende wijze:
‘Leopold II, Koning der Belgen, aan allen tegenwoordigen en toekomenden, heil!
De Kamers hebben aangenomen en wij bekrachtigen hetgeen volgt:
(Tekst van de wet).
Kondigen de tegenwoordige wet af, bevelen dat zij met 's lands zegel bekleed, en door het Staatsblad bekend gemaakt worde.
Art. III. De wetten, na hun afkondiging, worden opgenomen in het Staatsblad, Fransche en Nederlandsche tekst tegenover elkander.
Zij zijn verplichtend in het koninkrijk den tienden dag na dien van hun afkondiging, tenware de wet een anderen datum bepaalde.
Art. IV. De koninklijke besluiten worden insgelijks door het Staatsblad, Fransche tegenover Nederlandschen tekst, opgenomen.
Zij zijn verplichtend na het verloop van den tijd bepaald door het vorig artikel, tenware het besluit een anderen dag bepaalde.
Art. V. De koninklijke besluiten, welke niet alle burgers aanbelangen, worden verplichtend te beginnen met den dag van de bekendmaking aan de belanghebbenden.
Deze besluiten worden bovendien in het Staatsblad opgenomen binnen het tijdsverloop door het vorig artikel bepaald, behalve degene, waarvan de openbaarmaking, zonder eenig nut voor 't algemeen, de persoonlijke belangen of de belangen van den Staat zouden kunnen benadeelen.
Art. Vbis. De ministeriëele besluiten en omzendbrieven, welke afgekondigd worden in het Staatsblad, zullen eveneens in de twee talen verschijnen, Fransche en Nederlandsche tekst tegenover elkander.
Art. VI. Het Staatsbestuur doet in een bijzondere brochuur in 't Fransch en in 't Nederlandsch de wetten en besluiten overdrukken, die 't algemeen aanbelangen. Deze wordt gezonden aan de gemeenten, die verplicht zullen worden er op in te schrijven.
Art. VII. De wet van 28 Februari 1845, gewijzigd door die van 23 December 1865, wordt afgeschaft.’
Hiermede heeft de Vlaamsche Beweging weer een goeden stap vooruit gedaan.