Neerlandia. Jaargang 1
(1896-1897)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdFrankrijk en de Zuidafrikaansche Republiek.Het feestmaal, ter gelegenheid van den 14 Juli, Franschen nationalen feestdag, aangeboden door M. Aubert den Franschen Consulairen Agent te Johannesburg, werd bijgewoond door President Kruger. Nadat de Heer Aubert den President, de leden van den Uitvoerenden Raad, den Voorzitter van den Tweeden Volksraad voor hun aauwezigheid had gedankt en gedronken had op hun gezondheid en op den bloei van de Z.A.R. sprak President Kruger:
‘Ik wens u te bedanken voor uwe goede wensen, en u, Konsul van Frankrijk, voor de woorden tot mij gesproken op deze buitengewone gelegenheid. Ik ben verblijd dat de omstandigheden mij hebben toegelaten om aanwezig te zijn hedenavond ten einde deel te nemen aan dit uw nationale feest. Het is voor mij een heugelik gezicht te aanschouwen dat het aantal Fransen in deze Republiek toeneemt en dat steeds meer hunner inkomen. Want ik ben niet blind voor de voordelen welke gelegen zijn in het inkomen van niewe inwoners, welke ook hun nationaliteit zij. Daaruit blijkt de belangstelling welke het buitenland heeft in deze Republiek. Ja, wij hebben grote sympathie voor Frankrijk omdat wij veel Frans bloed in onze aderen hebben vloeien. Bovendien de Franse Regeringsvorm is, evenals de onze, een Republiek en is gegrondvest op de Republikeinse beginselen, welke zozeer door ons op prijs gesteld worden. Nogmaals dank voor uwe goede wensen, voor mij en mijn volk.’Ga naar voetnoot(1)
Terwijl katholieke Belgen, zooals wij elders toonden, vreemden invloed in de hand werken, staan de Franschen openlijk aan de zijde van de Transvalers en winnen hun sympathie en veroveren een prachtige plaats op de Transvaalsche markt, waar de Belgische nijverheid zich zoo goed als onbetuigd laat. Een aanzienlijk Fransch kapitaal steekt in Transvaalsche goudmijnen. De Fransche kolonie wordt in de Transvaal met den dag talrijker. Te Pretoria verschijnt een Fransche uitgaaf van de Volksstem. Te Parijs verschijnt de Revue Sudafricaine en een Bulletin de la Compagnie française de mines d'or et d'exploration, dat zich hoofdzakelijk met de Zuidafrikaansche goudmijnen bezig houdt. Bewijzen te over van de groote belangstelling van het Fransche publiek in Zuidafrikaansche zaken Den 15 Juli is nu weer door de Compagnie des chargeurs réunis te Havre een stoombootdienst ingericht tusschen Havre, Bordeaux en Delagoabaai. Een Belgische stoomvaartlijn van Antwerpen, die den Congo, Mossamedes, Kaapstad, Port Elisabeth, Durban, Lourenço Marques zou aandoen, zou met den toenemenden handel op Zuid-Afrika ongetwijfeld goede zaken doen en zou aan den Belgischen handel ongetwijfeld toelaten zich krachtig te ontwikkelen. |
|