Periodiek
Nelleke Moser
Bertram Mourits
In het allerlaatste nummer (het Huizinga Instituut kan zich de uitgave niet langer veroorloven) van Bulletin (1997, 1) een artikel over de ‘radio als cultureel ritueel’. Willem Melching stelt vooral veel vragen, onder andere over de radio als opinievormer en als medium ter introductie van vernieuwing (met name op het terrein van de popmuziek).
Bzzlletin (1998, 255) is een themanummer over Nederlandstalige literatuur in Suriname en op de Antillen. Veel bekende namen: Tip Marugg, Boeli van Leeuwen, Michiel van Kempen (die na zijn baanbrekende bloemleeswerk nu een roman heeft geschreven), Hugo Pos, Astrid Roemer, Antoine de Kom. ‘Verscheurd’, ‘ongewis’, pelgrimage, verdriet: de thematiek draait om de twee sporen waarop een schrijver zich bevindt die bewust voor een taal moet kiezen. Faust is de het thema van Bzzlletin (1998, 256/257). Een internationaal thema, waarbij de Nederlandse invalshoek vrij origineel is: over de filmer Bart van Esch, en over ‘De verzoeking van een weerloos weesmeisje in Sara Burgerhart (Peter Altena), een roman die nu niet onmiddellijk associaties met het duivelse oproept maar waarvan de schrijfsters wel degelijk een ‘pact met de duivel’ blijken te hebben gesloten.
In Dutch Crossing (1997, 2) achterhaalt Hugh Dunthorne enkele Engelse populaire liedjes (street ballads) uit de zestiende en zeventiende eeuw die betrekking hebben op de internationale politiek uit die tijd. Folk songs en blues uit de Gouden eeuw. In een ander artikel legt Sabine Vanacker Lieve Joris' Terug naar Kongo naast Du Perrons Land van herkomst en signaleert overeenkomstige vertelstrategieën.
Veel aandacht voor vertaalde poëzie in De gids (1988, 5/6). In korte stukjes introduceert een Nederlandse dichter steeds een geliefde buitenlandse collega. Het worden soms verkapte zelfportretjes: Rutger Kopland/WisÅ‚awa Szymborska, J. Bernlef/Lennart Sjörgen, Ed Leefland/Theodor Roethke. In het laatste nummer (1988, 7) staan twee dichters centraal: Sylvia Plath & Ted Hughes - Xandra Schutte, Marja Brouwers en Elly de Waard reageren op de bundel van Hughes over zijn huwelijk met Plath. René Boomkens schrijft over ‘Poldercriticisme’, een fraaie term voor de toenemende medialisering van de literatuurkritiek, een ontwikkeling waartegenover hij een geamuseerd tweeslachtige houding inneemt: hij ziet ‘een nieuw soort culturele dictatuur’ in het vooruitzicht, maar wel ‘een heel leuke dictatuur’ waarin alles mag en kan.
Kreatief (1988, 2) wijst op de kweekvijverfunctie van een literair tijdschrift en heeft enkele verhalen en gedichten van jonge auteurs om die claim waar te maken. Interviews zijn er met Renate Dorrestein en Rascha Peper en verder is er in de recensies veel aandacht voor internationale literatuur (Montalbán,