Studiedag ‘Het réveil in druk’ 20-11-1998
Temt die noodlottige vrijheid van de drukpers!
Deze oproep is te vinden in Isaac da Costa's Bezwaren tegen den geest der eeuw. Toch maakten Da Costa en zijn leermeester Willem Bilderdijk een ruim gebruik van diezelfde vrijheid van drukpers. Ze behoren beiden tot de productiefste schrijvers van de negentiende eeuw.
In de, mede door Bilderdijk en Da Costa gestimuleerde, Réveilbeweging zien we dezelfde paradox. Een flinke dosis wantrouwen tegen de drukpers verhinderde de voormannen van het Réveil niet, een enorme hoeveelheid publicaties op de markt te brengen. Uitgevers, zoals Höveker en Wormser, maakten er naam mee: traktaatjes, scheurkalenders, nieuwsbrieven, tijdschriften, almanakken, opwekkingsliederen. En het verzamelde werk van literatoren uit de kring van het Réveil, zoals Nicolaas Beets, J.J.L. ten Kate en Truitje Bosboom-Toussaint, neemt vele meters boekenkast in beslag.
De studiedag ‘Het Réveil in druk’ wil de relatie tussen Réveil en drukpers nader bezien. Een samenwerkingsverband van de Stichting Het Réveil-Archief, de Universiteitsbibliotheek UvA en de Universiteitsbibliotheek VU, organiseert op 20 november 1998 een lezingendag. Vanaf 23 oktober zijn bovendien paralleltentoonstellingen in de beide universitaire bibliotheekgebouwen te bezichtigen.
Aan de orde komen onderwerpen als: Het Nederlandsch Godsdienstig TraktaatGenootschap; het Evangelisch Jaarboekje Magdalena; Het Réveil en het kinderboek; de drukkers en uitgevers van het Réveil. Een en ander vindt plaats onder muzikale begeleiding van de Matinencantorij, die liederen uit de Réveilkring ten gehore zal brengen (tijdens de lezingendag life, tijdens de tentoonstellingen op band).
Tijd en plaats:
Tentoonstellingen: Universiteitsbibliotheek VU (De Boelelaan 1105, Amsterdam): 23-10 tot 31-12-1998. Universiteitsbibliotheek UvA (Singel 425, Amsterdam): 23-10 tot 23-12-1998.
Studiedag: 20 november 1998 op dezelfde locaties ('s ochtends VU, 's middags UvA)
Inlichtingen:
De secretaris van de Stichting Het Réveil-Archief, Dr. J. Vree, Dotingalaan 112, 1381 GE Weesp. Tel. 0294-430219.
Over ‘Betrokkenheid en beeldvorming in het literaire circuit’ (Nederlandse letterkunde 3, 1, 1998)
De heer Dirk Zwart informeerde mij dat M. Geerink Bakker in het genoemde artikel (p. 16) ten onrechte voor een vrouw werd aangezien. Zijn naam wordt dan ook zonder tussenstreepje geschreven. Bovendien was hij geen Ontmoeting-redacteur van 1948 tot 1964, zoals Siem Bakker in Literaire tijdschriften van 1885 tot heden vermeldt, maar slechts tot 1950. Meer informatie over Ontmoeting biedt een themanummer van Bloknoot. Christelijk literair tijdschrift. ‘De gereformeerde bietebauw. Ontmoeting 1946-1964’, 5, 18, 1996, door Dirk Zwart.
Marianne Vogel