Nederlandse historische bronnen 6
(1986)–Anoniem Nederlandse historische bronnen– Auteursrechtelijk beschermd75
| |
[pagina 143]
| |
handhaven. Dit echter alleen indien het nieuwe kabinet geen rechtsch kabinet zou zijn.
26 mei: Colijn antwoordt mij omgaande dat hij zeer erkentelijk is voor mijn bereidwilligheid om eventueel aan te blijven; dat hij mij ongaarne zou missen.
31 mei: Opdracht aan Colijn om ‘een kabinet’ te vormen.
1 juni: Colijn zegt mij dat met de formatie wellicht weken gemoeid zullen zijn, ook omdat de roomsch-katholieken geen vrijheidsbonder in het kabinet wilden, al zouden zij desnoods met Van Lidth als vakminister genoegen nemen. De roomsch-katholieken vorderen voor zich vier zetels op.
8 juni: Oud verzekert mij dat de roomsch-katholieken een zuiver rechtsch kabinet opeischen en dat ook onder de anti-revolutionairen een sterke strooming in die richting bestaat. Door tusschenkomst van Oud Colijn er nog eens aan herinnerd, dat ik niet bereid ben zitting te nemen in een rechtsch kabinet.
9 juni: Van Lidth deelt mij na een onderhoud met Colijn mede, dat Oud na raadpleging der vrijzinnig-democratische fracties in beide Kamers categorisch heeft geweigerd in een nieuw kabinet-Colijn te gaan zitten, indien het programma van dat kabinet bleef zooals het door Colijn oorspronkelijk was ontworpen (kabinet op positief christelijke grondslag). Colijn had Van Lidth gezegd [dat] hij nu stond voor het dilemma òf een kabinet met vier roomsch-katholieken, drie anti-revolutionairen, twee christelijk-historischen, Van Lidth en mij, òf opdracht teruggeven. De beslissing lag nu in de eerste plaats bij Van Lidth. Ik zeide aan Van Lidth dat ik bereid was over al mijn bezwaren heen te stappen, indien Van Lidth tot het nieuwe kabinet wilde toetreden. Ik wilde op mijn eentje voor Colijn geen spelbreker zijn. Legt Colijn de opdracht neer, dan zal Goseling wel een opdracht krijgen, die dan volgens Colijn wel zou slagen, daar de antirevolutionairen bereid waren candidaten ook voor een kabinet onder roomschkatholieke leiding te leveren. Zij redeneeren dat, als men het beste niet krijgen kan, men met het minder goede genoegen moet nemen.
10 juni: 's Avonds onderhoud met Van Lidth, die mij een door hem aan Colijn gerichten brief toonde, welke hij geschreven had na raadpleging van de kopstukken van den Vrijheidsbond. In dien brief stelde hij voor zijn toetreding als voorwaarden 1o dat de aanhef van het door Colijn ontworpen programma in dien zin zou worden gewijzigd dat daaraan het geprononceerd rechtsch karakter werd ontnomen, en 2o dat naast Van Lidth en mij nog een vrijzinnig-democraat of vrijheidsbonder in het kabinet zou worden opgenomen. Daar de vrijzinnig-democraten reeds bedankt hadden, zou het dus nòg een vrijheidsbonder moeten zijn.
11 juni: Colijn vraagt mij of hij op mij kon rekenen, als Van Lidth bereid was. | |
[pagina 144]
| |
Deze vraag bevestigend beantwoord met de wetenschap welke voorwaarden Van Lidth had gesteld. Met Van Lidth overlegd over eene nieuwe formuleering van het beginselprogramma, waarvoor Colijn van ons een schema had gevraagd. Dit schema door Van Lidth aan Colijn gezonden, die eene in wezen daarmede overeenstemmende nieuwe formuleering ontwierp, waarmede Van Lidth en ik accoord konden gaan. Bij zijn onderhoud met mij zeide Colijn dat hij bereid was aan alle voorwaarden van Van Lidth te voldoen, onder voorbehoud van instemming van de roomsch-katholieken en van Colijn's eigen menschen. Van Lidth heeft aan Colijn gezegd dat, als hij bereid was het beginselprogramma waarop toetreding van Oud was afgestuit te wijzigen, hij dan dat gewijzigde programma eerst weder aan Oud moest voorleggen om hem de gelegenheid te geven zich nader uit te spreken.
15 juni: Onderhoud met Hare Majesteit.
19 juni: Colijn laat mij komen en vraagt mij, of ik aan Van Lidth wilde vragen of hij ook genoegen zou nemen met drie vrijzinnige ministers, ook al was die derde wèl links georiënteerd, maar niet bij een linksche partij aangesloten. Ik zegde toe die boodschap over te brengen, doch stelde aan Colijn de vraag hoe het nu stond met het beginselprogramma, daar in den Standaard van de vorigen avond zulk een programma was gepubliceerd, dat vrijwel geheel overeenkwam met het oorspronkelijke programma. Ik leidde hieruit af, dat de in overleg met Van Lidth en mij ontworpen formuleering dus blijkbaar weer was losgelaten. Colijn gaf mij toen den eindtekst van zijn programma, waarin inderdaad weder de positief christelijke grondslagen voorkwamen. Ik zeide Colijn aanstonds dat ik daar, evenals in den aanvang, ook nu nog bepaald bezwaar tegen had, waarop Colijn mij verzocht óók dat punt met Van Lidth te bespreken. Van Van Lidth teruggekeerd, aan Colijn medegedeeld dat wij genoegen namen met een niet-aangesloten derden vrijzinnige; dat wij de formuleering Colijn-Van Lidth en mij verre prefereerden, doch bereid waren met den eindtekst genoegen te nemen indien het woord ‘positief’ verviel. Colijn bleek dankbaar voor onze beslissing inzake den derden vrijzinnige en had zelf geen bezwaar tegen schrapping van het woord ‘positief’. Hij zou nu maandag 21 juni aan Goseling onze voorwaarden voorleggen, hem zeggen dat hij zelf die voorwaarden aanvaardde, dat Goseling zich nu categorisch moest uitspreken, dat het voor hem (Goseling) à prendre ou à laisser was en dat, als Goseling weigerde, Colijn aanstonds de opdracht zou neerleggen. Ik heb toen Colijn nog het persoonlijk advies gegeven al dadelijk aan het gemodder een einde te maken en deze allerlaatste poging tot toenadering maar achterwege te laten, maar Colijn achtte zich daartoe verplicht. Op mijn vraag wat er zou gebeuren als Colijn de opdracht mocht neerleggen, antwoordde hij dat dan òf Goseling òf De Geer een opdracht zouden krijgen, maar dat Goseling in ieder geval niet slagen zou in de formatie. Ik leidde hieruit af, dat de anti-revolutionairen bij nader inzien toch besloten hadden niet deel te | |
[pagina 145]
| |
nemen aan een kabinet-Goseling. Ik vroeg Colijn nog of het niet de beste oplossing zou zijn een poging van Goseling, eventueel een poging-De Geer, te laten mislukken, omdat Hare Majesteit dan toch weer bij Colijn terecht zou komen, die dàn tactisch sterk zou staan en geheel vrij in de samenstelling enzovoort van zijn kabinet. Colijn zeide dat hij in geen geval een tweede opdracht zou aanvaarden.
21 juni: Colijn telefoneert mij even voor 10 uur en vraagt mij om, ten einde elk misverstand uit te sluiten en zeker van zijn zaak te zijn bij zijn onderhoud met Goseling, nog eens duidelijk te zeggen of hij mij goed begrepen had dat Van Lidth en ik bereid waren, als er maar drie niet-rechtsche ministers in het kabinet kwamen en als het woord ‘positief’ werd geschrapt. Ik bevestigde dit. Terloops merkte Colijn nog op, dat hem den vorigen dag gebleken was dat ‘van christelijk-historische zijde’ bezwaren bestonden tegen de schrapping van het woord ‘positief’, doch zeide mij niet dat hij voor die bezwaren uit den weg was gegaan of zou gaan. Verder van Colijn niets meer gehoord. 's Avonds deelde dr. Van Raalte mij mede dat Goseling hem gezegd had, dat bij zijn onderhoud met Colijn hem geen enkele vraag was gedaan waarop hij (Goseling) met ja of met neen had moeten antwoorden.
24 juni: De portefeuile aan Colijn overgedragen. Hem bij die gelegenheid onverholen mijn gegriefdheid gezegd over het feit, dat Colijn mij maandagmorgen niet ronduit gezegd had dat hij van de afspraak van zaterdag was teruggekomen, en mij zodoende in den waan had gelaten dat het onderhoud met Goseling beslissend zou zijn. Colijn erkende dat hij hierin tekort was geschoten tegenover mij en maakte onvoorwaardelijk amende honorable. Hij excuseerde zich wegens oververmoeidheid, bevestigde dat hij met Goseling in het geheel niet over onze afspraak van zaterdag had gesproken, en zeide dat het al moeielijk zou zijn geweest Goseling tot aanvaarding van onze voorwaarden te bewegen, maar dat hij niet tevens nog ruzie met de christelijk-historischen kon riskeeren. Ik zeide hem dàt te kunnen begrijpen, maar dat het bij mij alléén ging om het feit dat hij mij, toen hij mij maandagmorgen telefoneerde, niet gezegd had dat hij zijn voornemens van zaterdag al had laten varen. |
|