Veroordeling
Een tiental jaren heeft Weyerman in financiële zin geprofiteerd van zijn literaire vermogens. In 1730 kwam er een kentering. Zo had het driedelige, zwaar anti-paapse De Historie des Pausdoms niet het succes waarop hij had gehoopt. Bovendien trad er een soort verzadiging bij het publiek op. Opvallend is bijvoorbeeld dat zijn tijdschriften vanaf 1730 geen volledige jaargangen meer bereikten. Toen zijn schulden almaar toenamen, koos hij het hazepad en vestigde zich in Vianen, een plaats die zich buiten de rechtspraak van de Republiek bevond. Vianen was een soort vrijplaats waar ‘schuldenaren’ heen trokken of mensen die uit noodweer een misdaad hadden gepleegd. Weyerman werd er mild geaccepteerd, maar had al spoedig schulden bij slijter, metselaar, slager en bakker. Nog bonter maakte hij het door de burgemeester van Vianen diep te beledigen. En intussen kreeg het centrale gerechtshof in Den Haag, het Hof van Holland, steeds meer belastend bewijsmateriaal in handen. Weyerman bleek bovendien bezig met een smaadschrift tegen een dominee die een hoge functie bekleedde bij de Oost-Indische Compagnie. Om van die lastpost af te komen, vroeg Den Haag - tegen alle regels in - om uitlevering van Weyerman. Een verzoek waaraan Vianen met alle plezier voldeed. Het Viaanse gerecht loofde een beloning van honderd daalders uit voor aanwijzingen over de verblijfplaats van Weyerman.
Hoewel hij toen reeds 63 jaar was, werd Weyerman ‘niet sonder veel moeijte’ gearresteerd aangezien hij nog snel over een muurtje probeerde te klimmen. Het Hof van Holland besloot tenslotte hem ‘ten seynen koste te contineren voor altoos’. Ruim tien jaar later kreeg de vrouw van de twee kandelaars dus genoegdoening. Weyerman werd de rest van zijn leven opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag en moest daar in zijn eigen onderhoud voorzien met schilderen en schrijven. Om aan deze eis te voldoen vroeg hij of ‘het ysere traliewerk voor het glas’ verwijderd kon worden, zodat hij meer daglicht binnenkreeg. Zijn verzoek werd uiteraard geweigerd.
In de gevangenis vertaalde hij onder andere Don Quijote van Cervantes, maar schreef ook griezelige werkjes, waarin hij de loftrompet stak over een aantal dominees. Curieus genoeg juist over dié figuren die hij zo'n 15 jaar lang met hoon en vitriool had bestookt!
Weyerman stierf in 1747 als een onttakelde grand-seigneur.