[Nummer 3-4]
In memoriam Maurits Gysseling
In de vroege morgen van 24 november 1997 is te Gent dr. Maurits Gysseling op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is onder naamkundigen vooral bekend door zijn Toponymisch Woordenboek en zijn groot aantal bijdragen in boeken en artikelen aan de antroponymie en de toponymie in onze gewesten. Bovendien heeft Gysseling in de tweede helft van de 20e eeuw mede richting gegeven aan de studie van de talen in de Lage Landen vanaf de oudste tijden: het pre-Germaans, het West-Germaans en vooral het Oud- en Middelnederlands.
Hij was een bijzonder productief geleerde, hij beschikte over een grondige kennis op het brede terrein van de taalkunde en de hulpwetenschappen, waarin hij anderen steeds heeft laten delen; én hij had visie.
Maurits Gysseling werd op 7 september 1919 geboren te Oudenburg (West-Vlaanderen). Hij studeerde Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit te Gent (1939-1943), waar hij in 1945 met de grootste onderscheiding promoveerde op een zeer opmerkelijk proefschrift: De toponymie van Oudenburg. In 1946 verwierf hij daarmee de Vercoullie-prijs. Hij had toen al een tiental wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan.
In 1946 behaalde hij bovendien het diploma archivaris/paleograaf. Zijn brede werkterrein omvat de etymologie, de toponymie, de antroponymie, de geschiedenis, de heemkunde, het pre-Germaans, de Germaanse talen, met in het bijzonder het Oud- en Middelnederlands, het Oudfries, de taalgrens, de taalprehistorie en verschillende aspecten van de letterkunde.
Zijn werk heeft steeds in het teken gestaan van de zoektocht naar de bron; hij was van mening dat men slechts op basis van authentiek materiaal taalbeschrijvingen kan maken en theorieën kan ontwikkelen. Waar dit materiaal niet voorhanden was, moest het opgezocht, geordend en uitgegeven worden. Zo kwamen de Diplomata Belgica ante annum millesimum centesimum scripta in samenwerking met dr. Anton Koch tot stand en zo ook ontstond het Toponymisch Woordenboek van België, Nederland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en West-Duitsland (vóór 1226). Voor een soortgelijk antroponymisch woordenboek heeft hij wel veel materiaal tot 1225