Limburgs Colloquium Toponymie
Op 20 april 1991 had op de Campus van het Limburgs Universitair Centrum te Diepenbeek een colloquium ‘Toponymie’ plaats. De studiedag werd georganiseerd door de Vereniging voor Limburgse Dialecten Naamkunde in samenwerking met het Postuniversitair Centrum Limburg.
De bedoeling was aan heemkundigen, historici en leraren Nederlands de gelegenheid te geven kennis te maken met deze wetenschap. Het colloquium richtte zich in de eerste plaats tot heemkundigen en historici die zich voor de studie van de lokale plaatsnamen een efficiënte en wetenschappelijk verantwoorde onderzoeksmethode wensen eigen te maken. Anderzijds werd aan leerkrachten Nederlands materiaal aangereikt om hun lessen over toponymie te stofferen.
In de lezingen werden enerzijds de onderzoekstechnieken van de toponymie aangebracht, anderzijds de huidige stand van het toponymisch onderzoek belicht.
Dr. J. Molemans gaf een overzicht van de bronnen bij het toponymisch onderzoek van een stad of gemeente: oude en moderne bronnen, uitgegeven en archivalische bronnen.
Dr. V. Mennen had het over de zakelijke en de linguïstische verklaring van toponiemen. Hij maakte het publiek bedacht op tal van voetangels bij de interpretatie van plaatsnamen en illustreerde met Lommels materiaal welke verrassende resultaten de verklaring van toponiemen vaak oplevert.
Lic. J. Segers gaf praktische richtlijnen bij het redigeren van een toponymische monografie. Hij sprak over de daarbij te maken keuzes en belichtte de voor- en nadelen van enkele gebruikte methodes.
Lic. A. Marynissen maakte een inventaris van het Limburgse en Oostbrabantse toponymische materiaal dat voorhanden is op het Leuvense Instituut voor Naamkunde. Zij illustreerde o.m. de structuur van het zgn. ‘Corpus Molemans-Thiry’, waarin alle onuitgegeven toponymische documentatie uit Nederlandstalig België (1925-1975) verzameld is. Dit naamkundig repertorium kan door belangstellenden vrij worden geraadpleegd op het Instituut voor Naamkunde te Leuven. Voor Nederland en Nederlands Limburg kan men terecht bij Mevr. L.H. Maas van het P.J. Meertens-Instituut te Amsterdam.
Het boekje ‘Gids bij het historisch toponiemenonderzoek’ van Dr. J. Molemans deed dienst als handleiding bij de lezingen. Dit boek is uitgegeven in de reeks Miscellanea Archivistica nr. 43 van het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën (1988) en is verkrijgbaar op het Algemeen Rijksarchief, Ruisbroekstraat 2-6, 1000 Brussel.
De talrijke opkomst van individuele onderzoekers en verenigingen uit