[Nummer 3]
Ter introductie
Na een lange vakantie, wellicht doorgebracht in verre oorden, is het verstandig weer eens geconfronteerd te worden met een oerhollands produkt: TULPEN! Deze overbekende bloemen zorgden er in de zeventiende eeuw voor dat menigeen op zwart zaad kwam te zitten. Met name in de jaren 1636 en 1637 brak een ware tulpen-manie uit. De meest fantastische tulpen werden voor zo mogelijk nog fantastischer bedragen op de markt gebracht.
De tulpenwindhandel veroorzaakte een stroom van spotschriften, waarin zowel de handelaren als de te verhandelen bloemen (letterlijk en figuurlijk) ter sprake komen. Ook de overheid bemoeide zich met de zaak door verschillende reglementen voor de handel in tulpen op te stellen. Eens bracht de windhandel een handelaar zelfs zover dat hij aan de bekende Jacob Campo Weyerman de opdracht gaf een valse catalogus te schilderen!
In dit nummer van Musaeus een primeur: Jos Leenes was bereid als gastschrijver op te treden. Van zijn hand is het artikel over Jacob Campo Weyerman. Het artikel was bijzonder welkom, aangezien Swen Zuiderwijk de redactie van Musaeus heeft verlaten.
Deze keer dus een Musaeus die ‘bol’ staat van de tulpen. Wij hopen de lezer in dit nummer het volgende te leren:
‘Hoe hooger gheclommen, hoe grooter val
Soo gingh het hier, maer 't was van 't mal’
Boukje Thijs
Ingrid Weekhout