[Nummer 2]
Ter introductie
Hoe onveilig waren de wereldzeeën in de Renaissance? Zeer! Niet alleen natuurlijke omstandigheden, maar ook zeerovers wisten menig schipper en bemanning te beangstigen. Nu was de ene zeerover de andere niet: zeerovers konden variëren van wreed en bloeddorstig tot galant en buitengewoon aantrekkelijk. Neem nu de roemruchte Claes Gerritsz. Compaen: aanvankelijk ging hij uiterst hoffelijk met zijn slachtoffers om, maar naarmate hij meer schepen had geplunderd, ging hij boosaardiger te werk. De zeerover Gendron toonde zich daarentegen een hartstochtelijk minnaar van zijn ‘buit’, Markgravinne de Frêne.
Veel zeerovers bedienden zich van lieten. Frans Fransz. was zo gewiekst, dat de kapitein van het VOC-schip Rustenwerk het met de dood moest bekopen. Compaen maakte de kapitein van een haringschip wijs, dat hij op kosten van de VOC een ton met haring kwam opeisen. Toen de kapitein vervolgens bij de VOC de rekening indiende, viste hij achter het net...
De regeringen van verschillende landen deden verwoede pogingen de zeeroverij aan banden te leggen. Prominenten als Maarten Harpertsz. Tromp voeren regelmatig uit om het de zeerovers lastig te maken. De Engelse regering ging een aantal keren zelfs zo ver dat zij speciale vloten samenstelde om zeerovers in verschillende havens achterna te varen. De Engelse aanpak van zeerovers werd in ons land meermalen belachelijk gemaakt.
De redactie van Musaeus besloot in de grote hoeveelheid zeerovers-literatuur te duiken... en wat bleek: er waren heel wat kapers op de kust!
Boukje Thijs
Ingrid Weekhout
Swen Zuiderwijk