Winterse spreekwoorden
Over elk onderwerp zijn wel spreekwoorden te vinden. In de Renaissance werden echter ook spreekwoorden gebruikt, die we nu helemaal niet meer kennen. We hebben de spreekwoordenverzamelingen van Carolus Tuinman en Johan de Brune geraadpleegd om enkele spreekwoorden met betrekking tot ‘wintersferen’ op het spoor te komen.
Johan de Brune is een oom van de later in dit nummer ter sprake komende Jan de Brune, de Jonge. Hij is geboren in Middelburg in 1589 en hij stierf in dezelfde plaats in 1658. Nadat hij al veel regentenfuncties had bekleed, werd hij in 1649 raadpensionaris van de Staten van Zeeland. Hij was naast rechtsgeleerde en staatkundige ook theoloog. Tevens studeerde hij letteren en geschiedenis. Deze zeer geleerde man was daarbij een niet onverdienstelijk dichter en hij was vooral bekend als auteur van veel drempeldichten.
Carolus Tuinman werd geboren in Maastricht in 1659. Hij was theoloog en hij werd beroepen als predikant in St. Kruis (Staats-Vlaanderen) in 1685. Via St. Maartensdijk en Goes kwam hij in 1699 in Middelburg terecht, alwaar hij tot zijn dood in 1728 is gebleven. De geschriften van zijn hand zijn rijmwerken, wetenschappelijk-taalkundige werken (waaronder zijn spreekwoordenverzamelingen) en werken van godsdienstige aard. Onder zijn godsdienstige werken bevinden zich ook veel strijdschriften tegen andersdenkenden.
De spreekwoordenverzameling van Johan de Brune is gerangschikt per onderwerp. Opvallend is dat in het werk alleen tweeregelige spreekwoorden zijn opgenomen die altijd rijmen. De spreekwoorden zijn niet logisch ingedeeld.
Het werk van Carolus Tuinman bevat een index op titel van de behandelde spreekwoorden. Spreekwoorden waar binnen de uitleg van de spreekwoorden naar verwezen wordt, staan echter niet in deze index vermeld, zodat uiteindelijk het zoeken in deze verzameling niet veel gemakkelijker is dan in het werk van Johan de Brune.