Gomperts overschat de invloed van Multatuli een beetje. Zijn bewering lijkt mij even emotioneel als zijn reactie op de lectuur van Multatuli's werk, maar ditmaal heeft hij minder recht op die emotionaliteit, omdat het hier om feiten zou moeten gaan. In een boek over ‘de invloed van de invloed’ had men een minder slordig gebruik van juist dat woord invloed mogen verwachten. (Het gaat mij dit keer alleen om het stuk over Multatuli; binnenkort zal ik De schok der herkenning als specimen van litteratuurtheorie bespreken.)
Een derde citaat, aansluitend bij het voorgaande, en niet minder kras: ‘In een brief aan Carel Vosmaer schreef hij: “Rafaël is gek, Goethe is gek. Hoe die kerels het aanleggen zo typisch op elkaar te gelijken, begrijp ik niet.” Dit is natuurlijk een grapje, maar hij komt intussen toch tot de overtuiging, dat alle mensen die beroemd zijn hem in de weg staan.’ Inderdaad, het is een grapje, en wel een dat de spot drijft met alle goedkope oordelen over de genoemden. De conclusie van Gomperts is zo ‘twisted’ dat ik geen kans zie, haar aan het Multatuli-citaat vast te koppelen. Daarmee bedoel ik niet dat Multatuli géén last had van andermans grootheid: wat wil Gomperts van iemand, wiens genialiteit hij zelf erkent? Maar, als Multatuli's opmerking al iets te maken had met zijn eigen opvattingen of uitlatingen, dan nog kan men er toch zeker niets anders in zien dan zelfspot?
Gomperts moet Multatuli niet; jammer, maar een tragedie is het niet, voor Gomperts niet en voor Multatuli nog minder. Alleen had hij niet de indruk moeten proberen te wekken dat het om feiten gaat in plaats van om zijn gevoelens. Want feiten kunnen Gomperts blijkbaar niet veel schelen als het om Multatuli gaat. Getuige z'n uitlating (p. 147): ‘Het uitblijven van “inspiratie” was ervoor verantwoordelijk, dat hij zich vele jaren aan het eind van zijn leven in zwijgen heeft gehuld’. Voor iedereen die iets weet van de laatste twaalf jaar van Multatuli's leven, is dit trieste onzin. Inspiratie genoeg: lees de brieven maar.
De verklaring die Gomperts geeft van dat veronderstelde wegzakken van de goddelijke aanblazing, toont vrij nauwkeurig aan, welke kwade wind hèm zijn kennis toewaaide: ‘Als Van Vloten zijn brochure Onkruid onder de tarwe heeft gepubliceerd, waarin zijn partikuliere leven uit de doeken is gedaan als kontrast met de moreel hoogstaande attitude, die hij in zijn geschriften altijd had aangenomen, zakt Multatuli dan ook als een leeggelopen ballon in elkaar.’
Pas op: de wending ‘als kontrast met de moreel hoogstaande attitude, die hij etc’, stamt van Gomperts, niet van Van Vloten. Kon Gomperts