kijkers en luisteraars verwijzen wij voor deze gegevens naar de vele omroepgidsen, en naar het maandblad Letteren en naar Boekblad (de wekelijkse rubriek ‘Boeken in de lucht’). Hoofdstuk 3 beslaat het al genoemde verhaal over leesclubs.
Extra in deze editie van Mekka zijn de in hoofdstuk 4 verzamelde lijstjes, wetenswaardigheden en anekdotes over de keukengeheimen der dichtkunst. Met het oog op het Boekenweekthema over verzen en gedichten is een vijftigtal dichters gevraagd hun toptien aller tijden van oorspronkelijk Nederlandstalige gedichten in te sturen. Daaraan gaven vijfentwintig dichters gehoor. Deze lijsten, aangevuld met enkele totaalklassementen, zijn bijeengebracht in 4.1. In een volgende paragraaf (4.2) is een groot aantal anekdotes over ontstaansgeschiedenissen van gedichten verzameld en gepresenteerd in de vorm van een abecedarium. De geplande paragraaf over de plaats van de poëzie in de hedendaagse literatuur, gebaseerd op een enquête onder uitgevers en instellingen op het gebied van de poëzie, is vanwege de tegenvallende respons komen te vervallen. Het is hier de plaats om (onder het uitspreken van verontschuldigingen) diegenen te bedanken die zich de moeite hebben getroost onze vragen te beantwoorden. Wellicht gebruiken we het materiaal alsnog in een volgende editie van dit jaarboek.
Hoofdstuk 5 is het adreskatern van deze Mekka. De gebruiker van dit boek treft hierin achtereenvolgens een lijst aan van schrijversadressen (5.1), uitgeversadressen (5.2), adressen van stichtingen en literaire instellingen (5.3) en van literaire tijdschriften (5.4).
Het slothoofdstuk is opnieuw gewijd aan de presentatie van een groot aantal klassementen: de jaarklassementen van boekhandels (6.1), een potpourri van overige klassementen (6.2), de toptienen van recensenten (6.3) en de daarop gebaseerde Mekka's Honderd (6.4). Voor degene die Mekka als naslagwerk wenst te hanteren is het achter in dit boek opgenomen register van persoonsnamen onontbeerlijk. Daarin zijn de in hoofdstuk 5 voorkomende namen niet opgenomen, aangezien dit hoofdstuk op zichzelf al de gebruiksmogelijkheden van een register heeft.
Een boekuitgave als deze kan niet verwezenlijkt worden zonder de bereidwillige commentaren en verstrekking van gegevens door talloze personen uit het boekwezen: van schrijvers, dichters en uitgevers tot organisatoren en scribenten in de literaire journalistiek. Speciaal danken wij Ed van Eeden, Marja Hageman, Toef Jaeger, Atte Jongstra, Umtul Kiekens, Ares Koopman, Bart Kraamer, Henk Kraima, Martin Reints, Hans Renders, Peter de Rijk, Victor Schiferli, A.L. Sötemann, Karin Stals, R. Storm, Bart Vanegeren, Hugo Verdaasdonk, Joost van der Vleuten, Rudy Vanschoonbeek en Angelica Wendland, alsmede degenen die namens de verschillende (keten)boekhandels de eigen jaarklassementen hebben berekend, de redactie van Boekblad en alle betrokken medewerkers van Nijgh & Van Ditmar en Singel 262 Antwerpen.
Josje Kraamer & Peter Nijssen