| |
| |
| |
3
3.1 Agenda 1993
Dit overzicht is een keuze uit de agenda van literaire activiteiten en boekevenementen in het komend jaar. Het accent is gevallen op landelijke activiteiten en evenementen in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast zijn de belangrijkste internationale boekenbeurzen in het overzicht opgenomen. Een specifiekere kalender, waarin bovendien maandelijks een groot aantal provinciale activiteiten is opgenomen, biedt het blad Letteren. Literaire maandagenda (zie 4.3). En uiteraard zijn de diverse culturele agenda's in dag- en weekbladen er voor de aanvullende actuele informatie. De meeste adressen en telefoonnummers van de organisatoren van onderstaande programma's zijn terug te vinden in 4.3, de adreslijst van stichtingen en instellingen in het boekwezen.
| |
Januari
♦ Harry Mulisch 65 jaar. De onderkant van het tapijt.
De vorig najaar geopende overzichtstentoonstelling in het Letterkundig Museum van leven en werk van Harry Mulisch is nog te zien tot en met 21 februari.
9 Abele Spelen.
Première in Theater aan het Vrijthof te Maastricht van de voorstelling Abele Spelen door het Zuidelijk Toneel. De regie is in handen van Dora van der Groen. De uit de middeleeuwen stammende Abele Spelen (Esmoreitlen, Gloriant, Lanseloet van Denemarken en Het Spel vanden Winter ende vande Somer) zijn de oudste, niet-godsdienstige toneelstukken die in Europa zijn aangetroffen. Tussen 9 januari en 20 maart trekt de voorstelling door Nederland en Vlaanderen.
13 De onuitroeibare roman.
Start van een reeks van tien avonden over de moderne Nederlandse roman, gehouden in Zaal De Unie te Rotterdam. Een representatieve groep hedendaagse schrijvers is uitgenodigd onderling, in samenspraak met critici en met het publiek te debatteren over hun werk.
Waarin onderscheiden zij zich van hun voorgangers? Wat bindt hen aan de traditie? In hoeverre worden zij geïnspireerd door collega's uit het buitenland? Wat is de rol van de literaire kritiek? Hoe groot is de invloed van uitgevers en bestsellerlijsten? En in hoeverre voelen hedendaagse schrijvers zich nog autonome kunstenaars? De cyclus begint met drie critici: Arnold Heumakers, Carel Peeters en Anthony Mertens. Organisatie: Rotterdamse Kunststichting.
16 Acht Brusselse Dichters.
Dichtersmanifestatie in Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond te Amsterdam ter afsluiting van de expositie Bruisend Brussel. Acht dichters, geboren of woonachtig in Brussel, lezen voor uit eigen werk: Dirk van Babylon, Albert Bontridder, Stefaan van den Bremt, Dirk Christiaens, Frank de Crits, Geert van Istendael, Freddy de Vree en Marcel Wauters. Presentatie: Willem M. Roggeman.
20-24 Story International.
Dit jaar in het teken van Woord en Beeld. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en vindt plaats in het Bibliotheektheater te Rotterdam.
| |
| |
Festivaldeelnemers: Paul Biegel (Nederland), Feride Çiçekoglu (Turkije), Mohieddeen Ellabbad (Egypte), Vernie February (Zuid-Afrika), Hermine de Graaf (Nederland), Frits Rudolf Fries (Duitsland), Kasiya Makaka (Malawi), Gcina Mhlophe (Zuid-Afrika), Marcel Möring (Nederland), Nuha Al Radi (Irak), Marin Sorescu (Roemenië), Toon Tellegen (Nederland), Marten Toonder (Nederland), Eduard Uspenski (Rusland). Tom Lanoye sluit op zondagmiddag 24 januari het festival af met zijn indrukwekkend theaterprogramma Kartonnen dozen. Het vertaalproject is opgedragen aan Marten Toonder. Presentatie van het hele programma: Geert van Istendael en Henk Pröpper.
24-25 Story on the Road.
In aansluiting op Story International georganiseerd evenement in Enschede.
21 O heerlijk zicht op een andere wereld.
Het literaire tijdschrift Surplus organiseert in samenwerking met De Balie aldaar een dichteressenavond. Er is veel ruimte gemaakt voor jong talent dat tot nu toe alleen publiceerde in de Gazette, de binnenkrant voor oorspronkelijk werk van Surplus. Een avond met barokke en minimalistische, toegankelijke en minder toegankelijke poëzie. Deelneemsters: Monique ter Berg, Carla Bogaards, Maria van Daalen, Mariet Lems, Mia Liedekerken, Eugénie de Munck, Maja Pajanatova, Annie Reniers, Margreet Schouwenaar, Anne Vegter en Caroline Zegerman.
27 De onuitroeibare roman.
Op de tweede avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: Willem Brakman.
31 Drukproef I.
Aanvang van de tweede jaargang van het literaire magazine dat de slaa elke laatste zondagmiddag van de maand organiseert. Het gaat over zaken en werken waarvan de inkt nog nat is. Het programma kent verschillende items. Elke keer aandacht voor een opmerkelijk debuut, een spraakmakende bundel, een brandende literaire kwestie, een tijdschrift met nieuws, een bijzondere vertaling. En dat door middel van interviews, discussie en voordracht. Het programma loopt tot en met mei. In De Balie te Amsterdam.
| |
Februari
1 Vers voor de Pers in Nederland.
Uitgevers tonen persmensen de aanbiedingen voor het voorjaar. In het rai Congrescentrum te Amsterdam. Organisatie: cpnb.
5 Jan Schalkwijk, kalligraaf en schriftpedagoog (1920-1992).
Tentoonstelling in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum te Den Haag over het werk van Jan Schalkwijk, promotor van het zogenaamde italic-schrift. Te zien tot en met 17 april.
5 De tweede jeugd van de Schefferletter. Een zestiende-eeuwse letter in twintigste-eeuwse bibliofiele drukken.
Tentoonstelling in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum te Den Haag over de Schefferletter. De tentoonstelling omvat boeken die in dit lettertype zijn verschenen en geeft zo een beeld van de geschiedenis van de letter en de reacties uit de typografische wereld op de letter. Te zien tot en met 17 april.
5 ‘De gezondheid toch is een schat en zegen.’ Gezondheid en ziekte in de familiekring van Johan Meerman (1753-1815).
Tentoonstelling in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum te Den Haag met boeken, documenten, brieven, portretten en medische apparatuur, die samen een beeld moeten oproepen van de beleving van gezondheid, ziekte en andere aspecten van de lichamelijkheid in de tweede helft van de achttiende eeuw. Te zien tot en met 17 april.
6 Albert Helman 90 jaar.
| |
| |
Het Letterkundig Museum viert de verjaardag van Helman met een tentoonstelling die te zien is tot en met 31 mei.
9 Vers voor de Pers in Vlaanderen.
Uitgevers tonen persmensen de aanbiedingen voor het voorjaar. In Antwerpen. Organisatie: vbvb.
9 Het meer der herinnering.
Eerste deel van een tweeluik. Met: Robert Anker, Eric de Kuyper, Margriet de Moor, Helga Ruebsamen, Ethel Portnoy en Oscar de Wit over ‘het meer der herinnering’ waaruit zij zo veelvuldig putten voor hun literaire werk. De eerste avond staat in het teken van de madeleine. Komen herinneringen gedachteloos naar boven, zoals bij de verteller in Combray van Proust, als hij een stukje madeleine in een lepeltje thee doopt? In De Balie te Amsterdam. Organisatie: slaa.
10 De onuitroeibare roman.
Op de derde avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: A.F.Th. van der Heijden.
10-18 Saint-Amour.
Vierde editie van rondreizend literair circus, georganiseerd door de vzw Behoud de begeerte van Luc Coorevits (de Vlaamse ‘minister van Literatuur’).
10 Saint-Amour in Aalst.
12 Homo-Boekenbal.
Organisatie: coc Amsterdam.
13 Saint-Amour in Gent.
14 Saint-Amour in Brugge.
14 Saint-Amour in Hasselt.
15 Saint-Amour in Turnhout.
16 Het meer der herinnering.
Tweede deel van het tweeluik over de herinnering. Ian Hamilton, de biograaf van J.D. Salinger, spreekt naar aanleiding van zijn vorig jaar verschenen boek Keepers of the Flame over de manier waarop een biograaf omgaat met de herinneringen van familie, vrienden en kennissen. Journalist en Heijermans-biograaf Hans Goedkoop introduceert Hamilton en interviewt hem na afloop van de lezing. In De Balie te Amsterdam. Organisatie: slaa.
17 De verzamelde gedichten van Hans Faverey.
Een eerbetoon aan de in 1990 overleden dichter Hans Faverey bij gelegenheid van de verschijning van De verzamelde gedichten (De Bezige Bij). Met lezingen van Herman de Coninck, Michaël Zeeman en Joke Hermsen, die gedichten van Faverey in het Frans vertaalde onder de titel Contre l'oublie. Verder wordt de film Lichtval van Kees Hin, waarin Willem van Toorn met Hans Faverey in gesprek is, vertoond. Presentatie: Anton Korteweg. In De Balie te Amsterdam. Organisatie: slaa.
17 Saint-Amour in Brussel.
17 Douglas Coupland.
De Canadese schrijver Douglas Coupland, auteur van het boek De Generatie X. Vertellingen voor een versnelde cultuur, is te gast in het John Adams Institute te Amsterdam.
18 Saint-Amour in Leuven.
18 Vlaams-Nederlandse dialogen.
Het financiële en artistieke spanningsveld van Antwerpen 93. Dialoog tussen Eric Antonis (intendant Antwerpen 93) en Steve Austen (directielid en voorzitter van het bestuur van de Felix Meritis Stichting). De dialogen worden voorgezeten door Bart Makken, free-lance journalist voor nrc Handelsblad en De Standaard. In het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond te Amsterdam.
24 De onuitroeibare roman.
Op de vierde avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: Hella S. Haasse en Nelleke Noordervliet.
28 Drukproef II.
Het maandelijkse literaire zondagmiddagmagazine van de slaa. In De Balie te Amsterdam.
♦ Eind februari worden de boeken bekendgemaakt die de longlist van de
| |
| |
ako Literatuur Prijs gehaald hebben. De jury bestaat dit jaar uit Mark Eyskens (oud-premier van België en thans hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven), Marja Brouwers (schrijfster), Anthony Mertens (literair criticus), Anne Marie Musschoot (hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Gent) en Wim Vogel (neerlandicus en literair criticus).
| |
Maart
♦ Nacht van het Boek in Tilburg.
♦ Nacht van het Boek in Eindhoven.
♦ Margriet Boekenavonden.
Twaalf literaire avonden in een theater. In elke provincie één. Onder leiding van Marjan Berk. Met medewerking van onder anderen Frans Pointl, Carolijn Visser, Margriet de Moor, A.F.Th. van der Heijden en Midas Dekkers. Een programmaboekje met achtergrondinformatie verschijnt in Margriet van 16 februari. Onder auspiciën van de Stichting Schrijvers School Samenleving (sss).
♦ P.C. Boutens.
Vanaf half maart een tentoonstelling in het Letterkundig Museum van leven en werk van de dichter P.C. Boutens (1870-1943) ter gelegenheid van diens vijftigste sterfdag. Onder voorbehoud.
2 Portret van een schilderij.
Portrettenreeks van de slaa waarin Nederlandse auteurs en publicisten spreken over een beeldend kunstwerk dat hen bijzonder fascineert. Na Paul de Wispelaere en Nelleke Noordervliet is het nu de beurt aan Rutger Kopland. De lezingen worden steeds gevolgd door een vraaggesprek door dichter en criticus Tom van Deel. In De Balie te Amsterdam.
4 Libris Woutertje Pieterse Prijs.
Uitreiking van deze jeugdliteraire prijs in de Rode Hoed te Amsterdam. De jury bestaat uit voorzitter Kees Fens (hoogleraar moderne Nederlandse letteren), Aukje Holtrop (journaliste), Nicolaas Matsier (schrijver) en Kees Nieuwenhuijzen (grafisch ontwerper). Organisatie: Umtul Kiekens Boekpromoties.
4-13 De wintertuin.
Tweejaarlijks Arnhems literatuurfestival in de Arnhemse schouwburg, het Filmhuis en het Gemeentemuseum. Ditmaal met als ondertitel ‘Buiten de Perken’. Voor het eerst wordt de tweejaarlijkse Johnny van Doornprijs toegekend en op 10 maart uitgereikt tijdens een speciale Johnny van Doorn Memorial Evening. Tevens krijgt de stad dan een Johnny van Doomplein.
9 Boekenbal.
10-20 Boekenweek.
Het thema van de Boekenweek is ‘Het leven geschreven; dagboeken, brieven en biografieën’. Het Boekenweekgeschenk van Willem Frederik Hermans, In de mist van het schimmenrijk. Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R., sluit naar de vorm nauw aan bij dit thema. De uitgave verschijnt in een oplage van ten minste een half miljoen exemplaren. Martin van Amerongen schrijft het Boekenweekessay, getiteld Mijn leven zijn leven. Tijdens en in aansluiting op de Boekenweek zijn er door het hele land literaire activiteiten. Organisatie: cpnb.
10-25 Vlaamse Jeugdboekenweek.
De 22ste editie met als thema ‘andere culturen’ en als slogan ‘Zullen we ruilen?’. Met auteurslezingen, opstelwedstrijden, boekenbeurzen, tentoonstellingen, kindertheater, poëzieprogramma's, workshops enzovoorts. Organisatie: Centrum voor de Jeugdliteratuur.
10 Bulkboeks Dag van de Literatuur.
Derde editie van een tweejaarlijks festival voor jongeren. De organisatie beoogt de aandacht van jongeren voor literatuur te stimuleren door hen met de auteurs samen te brengen tijdens een grootscha- | |
| |
lig en feestelijk opgezet festival in het Congresgebouw te Den Haag. Een nonstopprogramma met een dertigtal auteurs, onder wie Boudewijn Büch, Jules Deelder, Renate Dorrestein, Hella S. Haasse, Maarten 't Hart, A.F.Th. van der Heijden, Yvonne Keuls, Hubert Lampo, Tom Lanoye, Jos Vandeloo en Joost Zwagerman. Zij presenteren zichzelf en hun werk in de vorm van lezingen en interviews. In zeven talkshows ondervragen leerlingen de aanwezige auteurs over hun literaire leven. Het Boekenweekthema is aanleiding voor een programma met auteurs, boeken en personages uit de historische letterkunde. Daarnaast vertoningen van film- en theatervoorstellingen gebaseerd op Nederlandstalige literatuur, een Open Podium, een tentoonstelling en een scholierenwedstrijd. Organisatie: Stichting Bulkboek.
10 De onuitroeibare roman.
Op de vijfde avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: A. Alberts.
12 Dag van de ego-documenten.
Symposium van de Werkgroep Biografie in de aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. In aansluiting op het thema van de Boekenweek 1993 komen theorie en praktijk van de omgang met ego-documenten ter sprake. Tot de sprekers behoren: Wam de Moor, Rudolf Dekker, Hedda Kalshoven-Brester, Pierre en Simone Dubois (biografen van Belle van Zuylen) en, onder voorbehoud, J.J. Oversteegen (biograaf van Cola Debrot).
13 Maja Pajanatova.
De Vlaamse dichteres van Bulgaarse afkomst Maja Pajanatova spreekt over haar ervaringen bij het overschakelen naar een andere taal en een ander cultuurgebied. Ze publiceerde naast dichtbundels in het Bulgaars twee bundels in het Nederlands. In Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond te Amsterdam.
16 Gerrit Kouwenaar.
De dichter Gerrit Kouwenaar, die dit jaar 70 wordt, ontvouwt zijn ‘Wereld van...’ op dit met onregelmatige tussenpozen terugkerend programma van de slaa. Het idee is dat een auteur op persoonlijke wijze de redactie van het programma voert en een avond samenstelt die hem of haar aanspreekt. In ‘De wereld van Gerrit Kouwenaar’ dragen drie generaties dichters - van '50 tot '90 - voor uit eigen werk, en spreken over hun persoonlijke verhouding tot Gerrit Kouwenaar en de poëzie van de Vijftigers. Presentatie: Marc Reugebrink. In De Balie te Amsterdam.
17-22 Salon du Livre.
De 13de editie van de jaarlijkse internationale boekenbeurs in het Grand Palais te Parijs. Organisatie: Syndicat National de l'Edition.
20 Vlaams-Nederlandse dialogen.
Vlamingen en Nederlanders kritisch bekeken. Dialoog tussen Christian Chartier (schrijver en journalist voor Le Monde) en Geert van Istendael (schrijver en journalist voor de brtn). In het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond te Amsterdam.
21-23 London International Book Fair.
Jaarlijkse boekenbeurs in Londen. Organisatie: London International Book Fair.
24 De onuitroeibare roman.
Op de zesde avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: Jacq Vogelaar en Marja Brouwers.
26 Antwerpen 93
Start van de evenementen in het teken van Antwerpen Culturele hoofdstad van Europa. De activiteiten gaan vergezeld van een vijfdelige reeks Cahiers met verschillende thema's en in verschillende talen. De uitgevers van de Cahiers zijn Meulenhoff/Kritak (Nederlands), Les Éditions Mardaga (Frans), The Lilliput Press (Engels) en Dinter Verlag (Duits).
27 Nacht van de Poëzie.
| |
| |
De 13de editie van ‘de koningin der literaire avonden’ in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Daaraan wordt onder anderen deelgenomen door Ernst van Altena, Benno Barnard, J. Bernlef, Arno Breekveld, Remco Campert, Herman de Coninck, Ted van Lieshout, Adriaan Morriën, J.W. Oerlemans, Herman Pleij, Jean Pierre Rawie, Lévi Weemoedt, Anton van Wilderode en August Willemsen.
28 Vertoog en Literatuur.
Start van het Vertoog en Literatuur-programma in het kader van Antwerpen 93. Uitgangspunt is de stelling dat de grondvorm van het intellectuele bedrijf niet het literaire spektakel of het wetenschappelijk congres is, maar het bedachtzaam lezen en schrijven. Het projectluik Vertoog en Literatuur kiest voor het boek: reflecties, essays, literaire collages, anthologieën en zelfs een filmessay. Een tiental Cahiers, met bijdragen van Europese en Vlaamse auteurs (telkens in het Nederlands en minstens één andere taal) zal in de loop van dit jaar verschijnen. De evenementen zijn opgehangen aan de presentatie van de verschillende Cahiers. In het op 28 maart te presenteren nulnummer staat een programmatekst van de redactie, een tekstdossier over de notie van het interessante (met bijdragen van Umberto Eco, Jean-François Lyotard, Claudio Magris, Geert Bekaert en Rudolph Böhm), een onderdeel over Maurice Gilliams, een als brief geschreven tekst van Frans Boenders over het boek en de radio, en een zeer gedetailleerde beschrijving van de inhoud van het Vertoog en Literatuur-programma. Bij dezelfde gelegenheid wordt de eerste Franse vertaling van Paul van Ostaijens Bezette stad ten doop gehouden.
28 Drukproef III.
Het maandelijkse literaire zondagmiddag-magazine van de slaa. In De Balie te Amsterdam.
31 ako Literatuur Prijs.
Bekendmaking van de nominaties in De Rode Hoed te Amsterdam. Organisatie: Umtul Kiekens Boekpromoties.
| |
April
♦ Het dagboek.
Grote literaire avond, op 17, 28 of 29 april, rond het thema ‘dagboek’ in Gent. Organisatie: Anne Frank Stichting en vzw Behoud de Begeerte.
♦ Best Verzorgde Boeken.
Bekendmaking van de Best Verzorgde Boeken 1992.
7 De onuitroeibare roman.
Op de zevende avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: Atte Jongstra en Dirk van Weelden.
15-18 Kinderboekenbeurs Bologna.
De 30ste editie van de jaarlijkse Fiera del Libro per Ragazzi in de beursgebouwen van Bologna.
15-30 Het geschreven leven.
De Vlaamse Vereniging ter Bevordering van het Boekwezen (vbvb) organiseert deze actie rond non-fictieboeken voor de tweede keer. Het is de bedoeling er een jaarlijks evenement van te maken. Aan de actie is een gelijknamige non-fictieprijs gekoppeld.
17 Vlaams-Nederlandse dialogen.
De samenwerking voor de Frankfurter Buchmesse. Dialoog met in ieder geval Guido Verhaegen (vice-voorzitter Stichting Frankfurter Buchmesse). In het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond te Amsterdam.
18 Tien dichters.
Een Vlaams-Nederlands poëzieprogramma met tien dichters in theater De Burcht in Leiden. Een samenwerkingsproject van de Gemeente Leiden, Stichting de Burcht, de Maatschappij der Nederlandse letterkunde, het Poëziecentrum Gent en de Stichting Poetry International.
| |
| |
19-25 Foire du Livre de Bruxelles.
Jaarlijkse internationale boekenbeurs in het Centre Roger te Brussel. Organisatie: Brussels International Book Fair.
20 Portret van een schilderij.
Lezingenreeks van de s slaa waarin auteurs en publicisten spreken over een beeldend kunstwerk dat hen bijzonder fascineert. Ditmaal met Cyrille Offermans. In De Balie te Amsterdam.
21 De onuitroeibare roman.
Op de achtste avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: M. Februari en Marcel Möring.
25 Drukproef IV.
Het maandelijkse literaire zondagmiddag-magazine van de slaa. In De Balie te Amsterdam.
| |
Mei
♦ Uitreiking Geertjan Lubberhuizenprijs.
9 Hand in Hand.
Culturele avond met schrijvers, pop- en dansgroepen, voor verdraagzaamheid en tegen racisme in het Antwerpse Sportpaleis. Ter afsluiting van de actie Hand in Hand. Organisatie (voor wat betreft literaire onderdelen): vzw Behoud de Begeerte.
11 ako Literatuur Prijs.
Bekendmaking van de winnaar in (onder voorbehoud) het Amstelhotel te Amsterdam. Organisatie: Umtul Kiekens Boekpromoties. De feitelijke bekendmaking is rond 22.45 uur rechtstreeks op televisie te volgen in het actualiteitenprogramma Nova (Ned. 3). Die uitzending wordt waarschijnlijk voorafgegaan door een aflevering van het literaire programma Passages (Ned. 3), waarin Philip Freriks discussieert met de genomineerden.
11 Portret van een schilderij.
Lezingenreeks van de slaa waarin auteurs en publicisten spreken over een beeldend kunstwerk dat hen bijzonder fascineert. Ditmaal met Charlotte Mutsaers. In De Balie te Amsterdam.
12 Derek Walcott.
De Caribische dichter en toneelschrijver Derek Walcott, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 1992, is te gast in het John Adams Institute te Amsterdam.
12 De onuitroeibare roman.
Op de negende avond van deze reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: Vonne van der Meer, Margriet de Moor en J.A. Blokker.
13-16 Prague International Book Fair & Writers' Festival.
Internationale boekenbeurs en schrijversfestival in Praag. Nadere informatie: Avencourt Exhibitions, 2 Vale Court/28 Maida Vale, London W9 irt.
20-25 Salone del Libro.
Jaarlijkse internationale boekenbeurs in Turijn. Organisatie: Salone del Libro Torino.
25 Wijsgeren. Hedendaagse denkers over politiek, literatuur en kunst.
Nieuw programma van de slaa in samenwerking met het iselk (het onderzoeksinstituut voor semiotiek, literatuur- en kunstwetenschap alsmede hun filosofische grondslagen van de Universiteit van Amsterdam). Elk jaar worden drie filosofen van naam uitgenodigd om in debat te gaan met kenners van hun werk. De eerste genodigde is de Amerikaanse filosoof Richard Rorty. Hij staat centraal in een tweeluik (25 en 31 mei). Op de eerste avond spreken Nederlandse filosofen over de maatschappij- en cultuurkritische opvattingen van Richard Rorty. In De Balie te Amsterdam.
26 De onuitroeibare roman.
Op de slotavond van deze tiendelige reeks in Zaal De Unie te Rotterdam: K. Schippers, Willem Jan Otten en Kees 't Hart.
29-1 juni aba Convention and Trade Exhibit.
Jaarlijkse internationale boekenbeurs in de Verenigde Staten, dit jaar te Miami (Florida). Organisatie: American Book- | |
| |
sellers Association (aba).
30 Drukproef V.
Het maandelijkse literaire zondagmiddag-magazine van de slaa. In De Balie te Amsterdam.
31 Wijsgeren. Hedendaagse denkers over politiek, literatuur en kunst.
Op de tweede avond in het tweeluik over Richard Rorty is de filosoof zelf aanwezig. Hij houdt een lezing en gaat in debat met twee referenten en het publiek. Presentatie Frans Boenders. In De Balie te Amsterdam.
♦ Eind mei: uitreiking van de P.C. Hooftprijs (Staatsprijs voor letterkunde). Ditmaal voor essays.
| |
Juni
♦ Maand van het Spannende Boek.
♦ Bekendmaking Griffels en Penselen.
3-6 Leipziger Buchmesse.
Jaarlijkse internationale boekenbeurs te Leipzig. Organisatie: Leipziger Messe GmbH.
12-19 Poetry International.
De 24ste editie van Poetry International heeft een Latijnsamerikaans accent. Tot de deelnemers behoren Homero Aridjis (Mexico), Seamus Heaney (Ierland), Ledo Ivo (Brazilië), Gerrit Kouwenaar (Nederland), Charles Simič (Verenigde Staten) en Leo Vroman (Nederland). De vijfde editie van Poetry on the Road, in Theater aan de Markt Concordia te Enschede, vindt plaats rond dezelfde dagen.
19 Nederlandse Kinderjury.
Bekendmaking van de uitslag van de Nederlandse Kinderjury, vara tv-uitzending.
| |
Augustus
♦ Boekenmarkt van de Uitmarkt.
5 Kalenderbeelden en weerspreuken.
Tentoonstelling in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum te Den Haag over de verschillende vormen waarin kalenderbeelden en weerspreuken voorkomen, tot circa 1750. Het materiaal bestaat uit oude kalenders, afbeeldingen van seizoenen in getijdenboeken, boerenkalenders, almanakken enzovoorts. Te zien tot en met 16 oktober.
| |
September
6 Vers voor de Pers in Nederland.
Uitgevers tonen persmensen de aanbiedingen voor het najaar. In het rai Congrescentrum te Amsterdam. Organisatie: cpnb.
6 Bekendmaking 100 Best Verkochte Boeken.
In vervolg daarop publiceert Trouw een bijlage over de Publieksprijs, de prijs van het Nederlandse lezerspubliek voor het beste boek uit de 100 Best Verkochte Boeken. Organisatie: cpnb.
7-13 Moskouse Internationale Boekenbeurs.
Tweejaarlijks gehouden. Negende editie. Organisatie: Moscow International Book Fair.
14 Vers voor de Pers in Vlaanderen.
Uitgevers tonen persmensen aanbiedingen voor het najaar. In Antwerpen. Organisatie: vbvb.
25 Opening tentoonstelling Best Verzorgde Boeken 1992.
De tentoonstelling is tot en met 7 november te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
27 Vertoog en Literatuur.
Presentatie van de zes verzamelbundels, behorende tot de tien Cahiers die in het kader van Antwerpen 93 verschijnen. Op De Ark, het drijvend theater op De Schelde. Organisatie: Antwerpen 93.
| |
Oktober
♦ Europees Poëziefestival.
Groot dichtersevenement op 5, 6 of 7 oktober in Brussel en Leuven. Organisatie: Europees Poëziecentrum.
| |
| |
♦ Uitreiking Gouden Strop.
♦ Hella S. Haasse 75 jaar.
Tentoonstelling in het Letterkundig Museum over leven en werk van de 75-jarige schrijfster Hella S. Haasse. Vanaf oktober of november.
2-3 Het andere boek.
In de Stadsfeestzaal te Antwerpen. Organisatie: Uitgeverij Kritak.
6-11 Frankfurter Buchmesse.
De 45ste editie van de belangrijkste internationale boekenbeurs ter wereld. Jaarlijks georganiseerd. Dit jaar met Schwerpunkt ‘Nederland en Vlaanderen, midden in de wereld’.
12 Uitreiking Griffels en Penselen.
13-23 Kinderboekenweek.
Onder de titel ‘Vriendjes, maatjes, kameraadjes’ staat ditmaal vriendschap en liefde in kinderboeken centraal. Joke van Leeuwen is de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk. Melkunie treedt op als sponsor van de week.
| |
November
♦ Philip Roth.
De Amerikaanse schrijver Philip Roth, auteur van onder veel meer Portnoy's klacht, is te gast in het John Adams Institute. Onder voorbehoud.
♦ Uitreiking Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.
1-11 Boekenbeurs voor Vlaanderen.
De 57ste aflevering van de Boekenbeurs in het Bouwcentrum te Antwerpen. Uitgebreid programma met schrijversoptredens, lezingen, presentatie van tijdschriften en informatiestands. Organisatie: vbvb.
4 The English Crane to the Stork of The Hague.
Tentoonstelling in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum te Den Haag. Uitgangspunt is een tentoonstelling die honderd jaar geleden in Pulchri Studio georganiseerd is onder de titel Engelsche prentkunst voor groote en kleine kinderen. In 1893 werden kinderboeken getoond van Engelse kunstenaars als Walter Crane, Randolph Caldecott en Kate Greenaway. Deze boeken waren met zorg vormgegeven en voorzien van prachtige, in kleur gedrukte houtgravures. Het gaat nu over de kwaliteit en vormgeving van Engelse en Nederlandse kinderboeken rond de eeuwwisseling, en de pedagogische opvattingen die daarin tot uitdrukking komen.
| |
December
♦ Beurs van kleine uitgevers.
♦ Uitreiking Jan Campertprijzen.
♦ Uitreiking ncr Literair.
6 Vlaamse kunst. Kunst in Vlaanderen?
Presentatie van de twee laatste Cahiers die verschijnen in het kader van Antwerpen 93. Het zijn kritische anthologieën van teksten over kunst, geschreven tussen 1900 en nu. Gekoppeld daaraan is er een discussie over Antwerpen 93 en de situatie van de kunst in Vlaanderen. In de Bourla Schouwburg te Antwerpen.
25-26 Kleine Zielen.
Wereldpremière in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag van Kleine Zielen, de theaterbewerking door Ger Thijs van Louis Couperus' roman De boeken der kleine zielen. Het toneelstuk wordt in twee delen op twee achtereenvolgende avonden gespeeld door het Nationale Toneel. Ger Thijs zorgt, samen met Albert Lubbers, tevens voor de regie van het stuk. Kleine Zielen is tot en met 21 februari in Den Haag te zien. Daarna worden Utrecht, Rotterdam, Groningen en Amsterdam aangedaan.
27-30 Negende Vertelfestival.
In de Meervaart en De Balie te Amsterdam.
|
|