[Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman, jaargang 34, nummer 1, zomer 2011]
In memoriam André Hanou
De vader van jcw is niet meer: op 8 februari 2011 overleed André Hanou, de oprichter en inspirator van de Stichting Jacob Campo Weyerman.
Uit onvrede met de gangbare geschiedbeoefening nam André met enkele gelijkgestemden in 1977 het historisch heft in eigen handen. Een aansprekend symbool voor wat hen voor ogen stond vonden ze in de achttiende-eeuwse schandaaljournalist, bladenschrijver, vertaler en chanteur Jacob Campo Weyerman. Diens hatelijke humor, scherpe pen en vaak briljante stijl stonden lijnrecht tegenover de braafheid en opvoedkunde van bijvoorbeeld Justus van Effen. Overbodig te zeggen dat Van Effen wel en Weyerman niet was gecanoniseerd. Overbodig te zeggen dat juist dat het aantrekkelijke van Weyerman was. En het mag de prestatie van André genoemd worden, dat Weyerman tegenwoordig wel degelijk tot ‘de’ (literaire) geschiedenis behoort.
André Hanou mag zijn heengegaan, zijn nalatenschap in de vorm van de Stichting leidt een bloeiend leven. Dat geldt ook voor het tijdschrift van de Stichting, de Mededelingen, dat van het gestencilde blaadje uit de beginjaren is uitgegroeid tot een fraai vormgegeven blad met een rijk geschakeerde inhoud. André laat stevige, volwassen kinderen na: de Stichting én het tijdschrift staan nog altijd op eigen benen. Beide staan ook nog altijd garant voor een zekere dwarsigheid, voor warsheid van de traditionele geschiedschrijving. Beide getuigen van toewijding aan de achttiende eeuw, de toewijding waarmee André vele studenten inspireerde en soms zelfs tot die eeuw ‘bekeerde’.
André heeft zijn leven, samen met zijn Rietje, gewijd aan de achttiende eeuw. Samen runden ze Astraea, de uitgeverij die vele geannoteerde achttiende-eeuwse teksten publiceerde, van de weekbladen van Weyerman tot de Onveranderlyke Santhorstsche geloofsbelydenis van Betje Wolff en de Spectator van (jazeker!) Van Effen. Ook André's blog stond geheel in het teken van de achttiende eeuw: hij was er nog lang niet klaar mee.
De vader van jcw is niet meer, maar zijn geest leeft voort. Laten we hem in ere houden.
Anna de Haas |
Jeroen van Heemskerck Düker |
Dini Helmers |
Ton Jongenelen |
Frank van Lamoen |
Sytze van der Veen |