Beschouwingen over Weyermans portret door Cornelis Troost
J.W. Niemeijer
(In 1989 vestigde Erik Domela Nieuwenhuis, toen medewerker van de afdeling Papiercollectie van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, de aandacht van de redactie op een portret van Weyerman, dat afgebeeld was in de catalogus European painting and sculpture in the Los Angeles County Museum of Art (Los Angeles 1987, p. 96). Het betrof een olieverfschilderij van Cornelis Troost dat nog bij niemand van de Stichting bekend was (zoals bleek op de expeditievergadering van dat jaar), o.a. vanwege het feit dat de toeschrijving niet overgenomen was in het standaardwerk over Troost van Dr. J.W. Niemeijer (Cornelis Troost 1696-1750, Assen 1973). Dr. Niemeijer, tot vorig jaar directeur van het Rijksprentenkabinet te Amsterdam, was bereid het schilderij nader onder de loep te nemen. De redactie)
In de zomer van 1883 kwam bij de burgemeester van Amsterdam een brief binnen uit België. De heer Raymond Henderickx uit Dendermonde deelde mede in het bezit te zijn van ‘het portret van den niet onverdienstelijken schilder en tevens 's Nederlands schilders historie-schrijver Campo Weyerman, welke ik vermeen in uwe stad gebooren te zijn. Dees doek is geschilderd door den beroemden Cornelius Troost insgelyks Amsterdammer & geteekend met het jaartal 1774 [sic]’. Hij wil het verkopen en biedt aan het voor kosten van Amsterdam op zicht te zenden. Op 3 augustus wordt de zaak voorgelegd aan de ‘Commissie van toezicht en advies over de schilderijen der gemeente Amsterdam’. Het antwoord, gedateerd 21 september, is kort: de commissie raadt de aankoop af en acht verder onderzoek overbodig, ‘daar het portret van 1774 is en Weyerman stierf in 1747, Troost in 1750’. Was getekend: J. Six. Men heeft blijkbaar niet eens de moeite genomen Weyermans eigen passage over zijn portret door Troost erop na te zien. B. en W. van Amsterdam volgen dit weinig gefundeerd advies en berichten op 29 september de eigenaar geen aanleiding te zien het werk aan te kopenGa naar eind1..
Daarmee raakte het schilderij meer dan honderd jaar lang uit het zicht. Het ging aan het zwerven langs onbekende wegen, totdat het zijn eindbestemming vond in een museum buiten Nederland. In 1971 kreeg namelijk het Los Angeles County Museum of Art in Californië uit familiebezit van Major-General en Mrs Fergusson een schilderij ten geschenke, ter nagedachtenis aan hun zoon Robert C.L. Fergusson, dat hier afgebeeld is als afb. 1. Bij een restauratie door Frau Dora von Lampe te Berlijn (waar generaal Fergusson in dienst was bij het Amerikaanse bezettingsleger) was in 1969 als grote verrassing voor de eigenaars de signatuur van Troost tevoorschijn gekomen, benevens het jaartal 1725, maar de voorgestelde man was toen nog onbekend. Al spoedig wist de Duitse kunsthistoricus Helmut Börsch-Supan deze te identificeren als Jacob Campo Weyerman. Hij baseerde zich daarvoor op de bekende prent met Weyermans portret, gegraveerd door Jacobus Houbraken, waarvan het onderschrift zegt ‘Kornelis Troost Pinxit’Ga naar eind2..
Nu is die identificatie weliswaar niet onaannemelijk, maar toch niet zonder problemen. Die leidden er dan ook toe, dat ik het destijds, toen net de signatuur van Troost tevoorschijn was gekomen en mij het schilderij in Amsterdam op het Rijksmuseum was getoond, als portret van een onbekende kunstschilder heb beschrevenGa naar eind3..