P. Altena
Inleiding
Op zaterdag 18 augustus a.s. houdt de Stichting Jacob Campo Weyerman haar jaarlijkse expeditievergadering in Vianen. In de voormalige vrijstad Vianen verbleef Weyerman bijna acht jaar.
Dit nummer van de Mededelingen staat in verband met de komende expeditievergadering voor een belangrijk deel in het teken van Weyerman en Vianen.
Het artikel van Hanou biedt een overzicht van de betrekkingen tussen Weyerman en Vianen. Eerder verscheen het artikel in het ‘historisch tijdschrift voor het land van Vianen’ In het land van Brederode 8 (1983), nr. 1/2, maar het wordt nu op uitdrukkelijk verzoek van het bestuur en met goedkeuring van de redactie van In het land van Brederode en van de auteur herplaatst. Het leent zich bijzonder als inleiding op de expeditievergadering. Herplaatsing vergroot bovendien de beschikbaarheid van Hanou's artikel.
Aan het eind van zijn artikel somt Hanou kwesties op, die nog om oplossing vragen. Eén van die kwesties - de datum van Weyermans vrijgeleide - is intussen opgelost in de Mededelingen 6 (1983), nr. 3, pp. 16-20.
In de bijdrage van Koenhein, kenner van de historie van Vianen, wordt een groot aantal resterende vragen van Hanou beantwoord. Zijn artikel, waarvan we hier het eerste deel plaatsen, laat zien hoe Weyerman dacht over zijn woonplaats en hoe Vianen als decor in zijn werk functioneerde. In de delen van zijn artikel, die in dit nummer nog geen plaats kregen wegens plaatsgebrek, laat Koenhein zien wat er aan Viaanse gegevens schuil gaat in Den Voorlooper van de Kronyk der Bankrotiers. Koenheim stelt Kornelis van Vleuten, uitbater van het koffiehuis, en diverse ‘bankrotiers’ nader voor. Tenslotte biedt Koenheim een biografie van Alexander le Roux, Weyermans grote vijand. In een van de volgende nummers zal het vervolg van zijn artikel gepubliceerd worden.